Ik wil taalvrijwilliger worden

De Bibliotheek biedt diverse vormen van taalbegeleiding, waarbij de hulp van taalvrijwilligers van essentieel belang is.

Taalpunt spreekuur

Bij het Taalpunt spreekuur kunnen mensen terecht die vragen hebben over taal. Als taalpuntvrijwilliger beman je het Taalpunt spreekuur. Je doet een intake met de bezoekers, beantwoord de vragen die zij hebben en verwijst hen eventueel door naar een inburgeringscursus of een ROC.

Taalcafé Oostland

Tijdens het drinken van een kopje koffie of thee wordt er gepraat over allerlei verschillende onderwerpen. Het is een leuke manier om samen de Nederlandse taal te leren spreken en om andere mensen te ontmoeten. Het Taalcafé is gratis en aanmelden is niet nodig.

Taalmaatjes

Taalmaatjes zijn er voor mensen die hun Nederlands willen verbeteren. Samen met een maatje (een Nederlands sprekende vrijwilliger) gaan zij voor een bepaalde periode wekelijks aan de slag met het oefenen van de Nederlandse Taal. De duur van de periode is afhankelijk van de vraag van de deelnemer, die kan soms heel specifiek zijn: gericht op een bepaalde vaardigheid of doel.

Samen spreek je af aan welke doelen jullie willen werken en hoe je dit gaat doen. Word je Taalmaatje, dan krijg je uiteraard ondersteuning. Taalmaatjes volgen de basistraining van Stichting Lezen & Schrijven en het Taalhuis organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten, trainingen en workshops.

Taalontmoetingen

Taalvrijwilligers begeleiden in duo’s groepjes van maximaal tien deelnemers in het beter lezen, schrijven, begrijpen en spreken van de Nederlandse taal. De vrijwilligers volgen voordat zij aan de slag gaan een basistraining van Stichting Lezen & Schrijven.

De taalontmoetingen vinden plaats in een aparte lesruimte. Op diverse dagdelen zijn er taalontmoetingen op verschillende taalniveaus voor beginners en meer gevorderden.

Taal naar werk

Als vrijwilliger bij Taal naar Werk stoom je de groep in 20 bijeenkomsten klaar voor hun stap naar de arbeidsmarkt. Je werkt aan de hand van het materiaal Werkze! van Stichting Lezen & Schrijven. Dit geeft houvast voor de bijeenkomsten, daarin is er voldoende ruimte voor eigen inbreng van zowel de vrijwilligers als van de deelnemers. Je helpt met het opstellen van brieven en cv’s, maar werkt ook aan het zelfvertrouwen van de deelnemers. Vanuit Taal naar Werk zijn meerdere mensen doorgestroomd naar een baan, daarmee help jij dus direct aan het vergroten van de participatie in de samenleving.

Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek neem contact op met:

Contact

Taalhuiscoördinator Lansingerland

De VoorleesExpress

Vind je het leuk om gezinnen met jonge kinderen te helpen met voorlezen en taal? En hierdoor in contact te komen met buurtgenoten? Vrijwillig inzetten bij dit project kan op twee manieren:

  • als voorlezer
  • als coördinator 

Wat houdt het in?

De VoorleesExpress Oostland ondersteunt de taalontwikkeling van kinderen tussen 2 en 8 jaar, verrijkt de taalomgeving thuis en stelt ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen op hun eigen manier te stimuleren.

Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme omgeving.

De (getrainde) vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.

Lijkt een van de vacatures als vrijwilliger voor de VoorleesExpress Oostland je leuk?
 

Meld je dan hier aan!

Klik & Tik

Als vrijwilliger van Klik & Tik heb jij veel geduld en vindt het leuk om met mensen te werken. Je hebt affiniteit met computers en brengt jouw enthousiasme en kennis graag over op anderen. Je vindt het ook leuk om andere digitale zaken uit te leggen, zoals het gebruik van een tablet of smartphone. De cursisten horen en zien geregeld nieuws over cybercriminaliteit, jij kan dit voor hen relativeren, zodat zij met een gerust hart zichzelf digitaal kunnen ontwikkelen.

Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek neem contact op met:

Contact

Taalhuiscoördinator Lansingerland