Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht met veelgestelde vragen.
Lid worden
Hoe word ik online lid?
Online lid worden kunt u door op de knop bovenaan de homepage te klikken. Daar kunt u uw gegevens invullen.
U kunt meteen na inschrijving al gebruik maken van uw abonnement wanneer u zich even meldt bij de informatiemedewerkster tijdens de high-service uren van de bibliotheek met bijvoorbeeld de materialen die u mee wilt nemen.
U gaat akkoord met het bibliotheekreglement en heeft kennis genomen van de algemene informatie.
Van welke services kan ik gebruik maken als ik lid ben?
Wanneer u lid bent van Bibliotheek Oostland, kunt u in alle vestigingen:
- gratis boeken en tijdschriften lenen
- gratis lid worden van Muziekweb en Filmbieb.
- gratis dvd's lenen
- gratis Playstation, Wii spellen lenen
- korting krijgen bij lezingen
- gratis gebruik maken diverse databanken in de bibliotheek (bibliotheek online-pakket).
- Speelgoed lenen in de vestigingen Pijnacker en Bleiswijk, 't Web.
Lenen, reserveren, verlengen en terugbrengen
Kan ik materialen lenen die niet aanwezig zijn in de bibliotheek?
Ja, u kunt een materiaal reserveren wanneer een materiaal uitgeleend is of niet aanwezig is in de bibliotheek van uw keuze. U kunt bij klantenservice in de bibliotheek of via deze website materialen reserveren. U betaalt bij het reserveren de eventuele reserveerkosten (reserveren bij Bibliotheek Oostland is gratis) plus de eventuele leenkosten.
Bij welke vestigingen mag ik materialen lenen en hoeveel?
U kunt materialen lenen bij alle vestigingen van Bibliotheek Oostland. Op deze website vindt u de adressen en openingstijden. U mag tien objecten per pas lenen. Op deze website vindt u ook de uitleentarieven van alle materialen.
Kan ik grootletterboeken lenen bij de bibliotheek?
Ja, u kunt grootletterboeken lenen bij alle vestigingen van Bibliotheek Oostland, behalve bij de jeugdpunten in Delfgauw en Bergschenhoek. De openingstijden van onze vestigingen vind u hier.
Kan ik met mijn pas in een andere bibliotheek lenen?
Ja, u kunt zonder meer met uw pas in alle aangesloten vestigingen van de Bibliotheek Oostland lenen en terugbrengen. De vestigingen zijn in Berkel en Rodenrijs en Pijnacker, de servicepunten in Bergschenhoek, Bleiswijk en Nootdorp, het steunpunt in Delfgauw en de Driesprong in Bergschenhoek.
Ook is de bibliotheek deelnemer in het project 'Gastlenen'. Dat betekent dat u in veel meer bibliotheken met uw bibliotheekpas terecht kunt. De materialen die u daar leent, moet u ook daar weer terugbrengen. Bij het lenen van materialen gelden de regels van de gastbibliotheek die u bezoekt. Het aantal te lenen materialen in de gastbibliotheek wordt opgeteld bij de materialen die uit de eigen bibliotheek geleend zijn en kunnen terug worden gebracht in de bibliotheek in eigen gemeente of in één van de samenwerkende bibliotheken.
Hoe kan ik een titel reserveren?
Om iets te reserveren doorloopt u de volgende stappen:
- Zoek via de catalogus de gewenste titel.
- Klik op Reserveer.
- Houd uw bibliotheekpas bij de hand voor uw lidmaatschapsnummer. Dit nummer geeft samen met uw wachtwoord toegang tot Mijn Bibliotheek. Klik daarna op aanmelden.
- Vervolgens kunt u kiezen in welke vestiging u uw reservering wilt afhalen.
- Klik nogmaals op reserveren.
- U krijgt dan de bevestiging dat deze titel voor u is gereserveerd. Door te klikken op Mijn reserveringen in het menu van selfservice kunt u nagaan welke reserveringen voor u van toepassing zijn, wanneer u deze reservering hebt gedaan, wat de status is (“Staat voor u klaar” of “In behandeling”) en in welke vestiging u deze reservering dient op te halen.
Let op! Het reserveren van een exemplaar buiten de regio is, net als wanneer u dit in de bibliotheek doet, niet gratis. De getoonde kosten worden bij uw eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek met u verrekend.
Mag ik materialen ook terugbrengen bij andere vestigingen?
Ja, u kunt de materialen inleveren bij alle vestigingen van Bibliotheek Oostland. Alle vestigingen hebben de beschikking over een buiten inleverbus, waar u de materialen buiten de openingstijden kunt inleveren. Steunpunt Nootdorp, CulturA & Zo, Steunpunt Delfgauw en steunpunt Driesprong beschikken niet over een buitenbus.
Hoe verleng ik mijn geleende materialen via de website?
Boeken kunnen via de website gratis verlengd worden. (Voor materialen waarvoor u een vergoeding betaalt, voldoet u achteraf nogmaals de vergoeding.) Let op: is het materiaal gereserveerd, dan kunt u het niet verlengen. U kunt materialen maximaal twee keer verlengen.
U kunt de materialen die u reeds in uw bezit hebt zelf eenvoudig verlengen:
- U logt in bij Mijn Bibliotheek. Houd uw bibliotheekpas bij de hand voor uw lidmaatschapsnummer. Dit nummer geeft samen met uw wachtwoord toegang tot Mijn Bibliotheek (Uw gegevens). Klik daarna op aanmelden.
- Klik op Wat heb ik thuis? - Verlengen. Hier vindt u een overzicht van de materialen die u geleend heeft. Ook staan de datum waarop u het geleend heeft en de datum waneer het teruggebracht moet worden vermeld.
- Achter de materialen die u kunt verlengen staat een vinkje. Alle aangevinkte materialen worden verlengd als u klikt op Verleng aangevinkte materialen. U kunt ook een selectie maken in de te verlengen materialen: verwijder het vinkje door erop te klikken. U krijgt vervolgens een overzicht van de verlengde materialen en de nieuwe inleverdatum. Als iets niet verlengd kan worden (bijvoorbeeld omdat het is aangevraagd door iemand anders) geeft de computer dit duidelijk aan.
Wat kan ik doen als ik een boek of ander materiaal kwijt ben, of heb beschadigd?
Verloren gegaan materiaal, onherstelbaar beschadigd materiaal, of materiaal waaraan een essentieel onderdeel ontbreekt, moet worden vergoed tot een bedrag dat wordt vastgesteld op basis van de nieuwprijs plus € 3,50 administratiekosten. Indien u een vergoeding betaald heeft voor verloren gegaan materiaal, dan wordt een al betaald bedrag niet terugbetaald in geval het materiaal door u wordt teruggevonden.
Selfservice
Wat is de Selfservice?
Uw bibliotheekzaken regelt u gemakkelijk online. Of het nou verlengen of reserveren is, uw leenhistorie inzien of uw emailadres wijzigen. Maar ook: uw financiële gegevens bekijken of rechtstreeks zoeken en reserveren in de bibliotheekcatalogus. Inloggen kan bij uw gegevens.
Kan ik gebruik maken van de Selfservice?
Alleen leden van Bibliotheek Oostland kunnen gebruik maken van de Selfservice. Bent u geen lid van de bibliotheek, maar wilt u dat wel worden? U kunt hier een inschrijfformulier invullen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de vestiging van uw keuze. Meer informatie over abonnementen.
Hoe wijzig ik gegevens in de Selfservice?
Wat moet ik doen?
U kunt uw e-mail adres invullen/wijzigen, en opgeven of u reserveringsberichten en herinneringsberichten voortaan per mail wilt ontvangen.
- U logt in. Houd uw bibliotheekpas bij de hand voor uw lidmaatschapsnummer. Dit nummer geeft samen met uw wachtwoord toegang tot Mijn Bibliotheek. Klik daarna op aanmelden.
- Klik op Mijn Gegevens.
- Hier kunt u uw emailadres invullen of wijzigen en aangeven of u reserveringsberichten en herinneringsberichten voortaan per mail wilt ontvangen.
Ik heb problemen met inloggen, wat kan ik doen?
Wanneer u voor de eerste keer inlogt met uw tijdelijke code wordt u gevraagd een wachtwoord te kiezen, dit is veiliger én verplicht. Volg de gebruiksaanwijzing ervoor op het scherm.
Wanneer u uw wachtwoord niet meer weet, kunt u contact opnemen met de bibliotheek om het wachtwoord te resetten.
Wanneer men een wachtwoord vijf keer foutief invoert, wordt de pas voor één dag geblokkeerd, dit om misbruik te voorkomen. U kunt deze eventueel weer laten deblokkeren aan de servicebalie van de Bibliotheek.
Waar vind ik mijn pasnummer?
Het pasnummer op uw bibliotheekpas begint met 6015, 6037, 6188, 6050 of 6183
Gegevens wijzigen/opzeggen
Waar geef ik een adreswijziging door?
Wanneer u gaat verhuizen, kunt u bij de bibliotheek of via deze website een adreswijziging doorgeven.
Hoe zeg ik mijn abonnement op?
Opzeggen kan alleen schriftelijk, wel hebben we een formulier hiervoor: Abonnement opzeggen
Overige vragen
Wat moet ik doen als ik mijn pas verloren ben?
Meld zo snel mogelijk bij uw vestiging dat u uw pas bent verloren, zodat deze geblokkeerd kan worden. Dit kunt u doen via de Selfservice (Uw gegevens). Na het inloggen klikt u op 'Lenerpas vermist melden'. Bij de balie in de bibliotheek kunt u ook terecht voor het laten blokkeren van uw pas. Heeft u uw pas gevonden of wilt u een nieuwe pas aanvragen, dan kan dit alleen bij de balie in de bibliotheek op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. De kosten van een nieuwe pas bedragen € 7,75
Waar kan ik terecht met vragen?
U kunt met vragen terecht bij klantenservice / informatiebalie en op deze website. Bij de klantenservice / informatiebalie kunt u terecht met vragen over alle denkbare onderwerpen, bijvoorbeeld over literatuur, kunst, cultuur, muziek, gezondheid, geschiedenis, natuur, milieu en nog veel meer.
Waar kan ik terecht met klachten, complimenten of suggesties?
U kunt met uw opmerking terecht bij klantenservice in uw bibliotheek en op deze website.
- Op deze website kunt u via het vraag-opmerking-klacht formulier met uw opmerking terecht.
- Heeft u suggesties voor onze collectie? Dan kunt u het aanschafverzoek formulier invullen.