Landelijk Lenen

Met je bibliotheekpas kun je, behalve bij je eigen vestiging, ook bij vrijwel alle andere bibliotheken in Nederland materialen lenen.

Let op: De thuisbibliotheek is altijd de bibliotheek in jouw woonplaats.

Als lid van de Bibliotheek Oostland met een Standaard of het Plus abonnement (zowel volwassenen als jeugd), kun je ook materialen lenen bij vrijwel alle andere bibliotheek van Nederland.

Hiervoor gelden de voorwaarden van de 'gastbibliotheek’ waar je de materialen wilt lenen.

Omgekeerd kunnen leden van andere bibliotheken, dankzij het Landelijk Lenen ook bij de Bibliotheek Oostland lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van het Standaard lidmaatschap van de Bibliotheek Oostland.

Aantal materialen
Op jouw bibliotheekpas mag je in de Bibliotheek Oostland een vastgesteld aantal materialen lenen. De materialen die je leent in de gastbibliotheek komen hier boven op. Hoeveel materialen dit zijn, hangt af van de gastbibliotheek die je kiest.

En wil je bij meerdere bibliotheken lenen? Dat kan!

Een klein aantal bibliotheken is momenteel nog niet aangesloten bij Landelijk lenen, maar als lid van de Bibliotheek Oostland kun je wel gastlenen bij deze bibliotheken. In dat geval krijg je in de gastbibliotheek een nieuw pasje waarmee je materialen kunt lenen en retourneren in die betreffende bibliotheek.

De spelregels van het Gastlenen

  • Controleer of de bibliotheek van je keuze meedoet aan Landelijk Lenen of Gastlenen. De medewerker van de betreffende vestiging kan dit makkelijk nagaan door jouw bestaande pasje te controleren.
  • De geleende materialen moeten teruggebracht worden in de vestiging waar ze geleend zijn. 
  • Te laat met inleveren? De hoogte van het-te-laat geld wordt bepaald volgens de voorwaarden van de bibliotheek waar je de materialen geleend hebt. Deze informatie is meestal op de website van de betreffende bibliotheek te vinden.
  • Waar betaal je het te-laat-geld? Het te-laat-geld betaal je bij de bibliotheek waar je de boeken inlevert.
  • Bij het lenen van materialen uit een andere bibliotheek geldt het reglement van die bibliotheek. Hierin staat bijvoorbeeld de periode dat je iets leent en verlengmogelijkheden etc. Dit is te vinden op de website van de gastbibliotheek waar je materialen leent.

Meest gestelde vragen

Wat is Landelijk Lenen?

Met een geldig Standaard of Plus abonnement van de Bibliotheek Oostland kunt u lenen bij bijna alle andere bibliotheken in Nederland met uw eigen pas. Bij een klein aantal bibliotheken met een afwijkend administratief systeem, is het nodig om een nieuw pasje te laten maken. (Hier kunnen eventueel kosten voor berekend worden.) Dit heet dan Gastlenen

Is mijn abonnement geschikt voor Landelijk Lenen?

Het Standaard en het Plus lidmaatschap van de Bibliotheek Oostland geven toegang tot Landelijk Lenen en Gastlenen. 

Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?

Nee, als je je abonnement beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Ik wil overstappen naar een ander abonnement bij mijn eigen bibliotheek. Kan ik dan nog Landelijk Lenen?

Het Standaard en het Plus abonnement geven toegang tot Landelijk Lenen.

Moet ik elk jaar Landelijk Lenen verlengen?

Zolang je lid blijft van de bibliotheek én jouw abonnement geschikt is voor Landelijk Lenen, hoef je niets te doen. 

Wat kost het lenen met Landelijk Lenen?

Veel materialen kun je gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

Hoe lang mag ik de materialen lenen?

De periode dat je materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Je vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

Hoe kan ik bij de gastbibliotheek reserveren?

Dit kun je het beste even navragen bij jouw gastbibliotheek. Je vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

Kan ik materialen in mijn eigen bibliotheek reserveren en ophalen in de gastbibliotheek, of omgekeerd?

Dit is niet mogelijk, je kunt materialen ophalen bij de bibliotheek waar je ze hebt gereserveerd.

Kan ik ook voor de materialen uit de gastbibliotheek een inleverattentie krijgen?

Dit hangt af van de gastbibliotheek. Als de gastbibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, kun je dit aanvragen bij de gastbibliotheek.

Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?

Lever je boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van het te-laat-geld hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Kan ik betalen met de pas van mijn gastleenbibliotheek?

De bibliotheekpas is in principe niet bedoeld om mee te betalen. In jouw gastbibliotheek gelden de regels van die betreffende bibliotheek.

Kan ik in de gastbibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?

Nee, met gastlenen kun je alleen materialen lenen in de gastbibliotheek. Wil je activiteiten bijwonen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn, dan kun je deze natuurlijk wel bijwonen tegen het niet-ledentarief.

Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?

Vul in het onderstaande zoekvenster de plaatsnaam of postcode in van de bibliotheek die je zoekt. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Je vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.

Zoek een Bibliotheek bij jou in de buurt