Boekendienst aan huis
.png.rendition.384.614.png)
Houdt u van lezen? Maar bent u slecht ter been of bent u wegens uw leeftijd of handicap niet meer in staat om zelf naar de bibliotheek te komen, dan komt de bibliotheek u tegemoet met de Boekendienst aan Huis service.
U kunt zelf aangeven welke boeken/tijdschriften of luisterboeken u het liefst leest en een medewerkster van de bibliotheek bezorgt regelmatig de materialen bij u thuis, zij komt ze ook weer ophalen. Op die manier kunt u thuis genieten van een goed boek en hoeft u zich geen zorgen te maken over hoe u het boek in huis krijgt.
Ook wanneer u tijdelijk niet naar de bibliotheek kunt komen, helpen wij u graag.
Voor deze service moet u lid zijn van de Bibliotheek Oostland. U kunt gebruik maken van de gehele bibliotheekcollectie, waaronder romans (zoals streekromans, historische romans en detectives), informatieve boeken, tijdschriften, grootletterboeken en luisterboeken. De materialen worden voor 4 weken uitgeleend.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Désirée Hazekamp: d.hazekamp@bibliotheekoostland.nl of 015 - 3694430
Leeskring voor ouderen
Samen terugkijken op een gelezen boek werkt voor veel mensen stimulerend. Ook voor ouderen kan een leeskring net dat steuntje in de rug zijn om te blijven lezen.
Wilt u een leeskring voor ouderen starten, maar zit u met vragen over
bijvoorbeeld beperkingen waar u rekening mee moet houden, geschikte titels en
publiciteit?
Neemt u contact op met de bibliotheek, dan helpt de bibliotheek u graag op weg.
Bibliotheek in huis

Bewoners van zorginstellingen zijn meestal zelf niet meer in staat de openbare bibliotheek te bezoeken. Een kleine bibliotheekvoorziening in huis kan voor hen een goed alternatief zijn. Door middel van wisselcollecties kunnen de instellingen ook met een klein aantal boeken aan de vraag van de bewoners tegemoet komen. Een wisselcollectie kan afhankelijk van de wensen van de bewoners en de instelling bestaan uit groot-letterboeken, romans in gewone druk, platenboeken, gesproken boeken, muziek-cd's.
De collecties worden als regel per half jaar gewisseld. Groot-letterboeken kunnen ook per kwartaal gewisseld worden. Bij het samenstellen van de collecties wordt rekening gehouden met wat de instelling al eerder heeft geleend. Dit 'leenverleden' wordt vier jaar lang bewaard. Bij elke collectie ontvangt u een lijst met alle geleverde materialen. Elk half jaar ontvangt u bericht over de wisseldatum en kunt u wensen voor de nieuwe collectie doorgeven. De collecties worden rechtstreeks bij de instelling bezorgd.
Leeshulpmiddelen en leeshandicaps
Om uiteenlopende redenen kunnen mensen problemen ondervinden bij het lezen, bijvoorbeeld omdat het gezichtsvermogen minder wordt of omdat de handfunctie slechter wordt. Er bestaan hulpmiddelen die tot doel hebben deze problemen te verlichten en het lezen te vergemakkelijken.
De bibliotheek kan u meer informatie geven over de verschillende leeshulpmiddelen of gesproken boeken.
Ouderen zijn daarmee voor de bibliotheek een belangrijke publieksgroep. Voor meer informatie en advies met betrekking tot het bibliotheekwerk voor ouderen en leesgehandicapten kunt u contact opnemen met de bibliotheek: Nelleke van Eck