Primair Onderwijs

Themacollecties

Themakisten Bibliotheek Oostland

In overleg met leerkrachten van het Primair Onderwijs hebben we een aantal themakisten samengesteld die vooral bedoeld zijn om het leesplezier te vergroten. De kisten bevatten alleen boeken, geen speelleermaterialen.

Bestellen kan via het jaaraanbod-formulier voor basisscholen.

Mail voor meer informatie

BoekToer ProBiblio

Lezen is leuk!

En lezen is belangrijk. Kinderen die meer lezen worden beter in taal, presteren beter op school en later in de maatschappij. Maar hoe blijven leerlingen enthousiast lezen? Onder andere door hen steeds weer nieuwe en actuele boeken aan te bieden.

Door BoekToer in te zetten haalt u voor een korte of langere periode extra boeken in huis. Meer keuze en dus meer leesplezier!

Meer informatie en reserveren

Kind & Media

Kinderen groeien op in een wereld vol media. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mediaopvoeding wordt dus steeds belangrijker: het legt de basis voor mediawijsheid. Daar kunt u niet vroeg genoeg mee beginnen!

Bij Sardes vindt u informatie, kennis en inspiratie voor het bewust gebruik van media voor kinderen. Dit vormt de basis voor een doorgaande lijn van mediaopvoeding naar mediawijsheid, die in het basis- en voortgezet onderwijs wordt voortgezet.

Naar de website

Cultuureducatie

Cultuureducatie met kwaliteit begint hier!

Stel, je hebt als school of culturele instelling een vraag over kunst en cultuur in de klas. Je wilt de kinderen hierin meer wegwijs maken en creatief aan de slag laten gaan.

Dan zijn de Cultuurtrein, Team4Talent (Pijnacker-Nootdorp) of Bibliotheek Oostland een goed begin. Zij brengen scholen en culturele instelling(en) met elkaar in contact en helpen je op weg naar een uitstekend plan.

Naar het artikel

Programma-aanbod

Het aanbod 2024-2025 voor basisscholen in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp bestaat uit verschillende losse programma’s en lessenseries die zijn in te passen in het curriculum: Leesbevordering, Cultuureducatie en Mediawijsheid. Aan het begin van ieder schooljaar krijgen de basisscholen het aanbod toegestuurd.

Mail voor meer informatie

schoolWise

SchoolWise is een compleet en eigentijds systeem voor het beheren en zichtbaar maken van de eigen schoolbibliotheek. Het biedt de mogelijkheid om kinderen in contact te brengen met leesboeken en betrouwbare informatie.

SchoolWise bestaat uit een client waarmee boeken kunnen worden ingewerkt en uitgeleend, en een aantrekkelijke portal voor leerlingen en leerkrachten.

Naar schoolWise

Meer lezen, beter in taal

Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven.

In de brochure Meer lezen, beter in taal vindt u argumenten om kinderen meer plezier in lezen te laten beleven met als bijkomend effect dat hun taalontwikkeling wordt gestimuleerd en ze betere lezers worden.

Naar de brochure

Leesbevordering in de klas

Lezen is belangrijk en leesbevordering daarom ook. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, waar haal je de tijd vandaan om allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? 

De website 'Leesbevordering in de klas' biedt uitkomst. Niet alleen vind je hier tips en ideeën voor leesbevordering, ook kun je opzoeken welke boeken je bij welke lessen zou kunnen inzetten. De site richt zich hierbij op de bovenbouw van de basisschool.

Naar de website

Nationale Voorleeswedstrijd

Een wedstrijd met alleen kampioenen, dat moet wel een feest worden. De discipline? Voorlezen. Het doel? Voorleeskampioen worden van Nederland! Al jaren organiseert Bibliotheek Oostland een van de voorrondes en in 2003 leverden we zelfs de landskampioen: Annelou Izeren uit Pijnacker.

Aanmelden gebeurt niet via de bibliotheek, maar via Stichting Lezen.

Naar de website

Klassikaal lenen

Dé manier om kinderen aan het lezen te krijgen: om de zoveel weken komt de hele klas naar de bibliotheek en ieder kind zoekt zelf een boek uit. Lenen gebeurt met behulp van een groepspas of een individuele pas.

Groepen die gebruik willen maken van klassikaal lenen kunnen contact opnemen met de lokale vestiging.

Vestigingen

Boekenreismachine

Vind jij de trofee van de bibliotheek terug? Dit is het leukste online escaperoomspel voor bovenbouwleerlingen van de basisschool! Het is een spel waarbij je een digitale ruimte binnengaat en probeert te “ontsnappen” voordat de tijd op is. Door puzzels op te lossen en hints en clues te ontdekken. Lukt het jou om de opdrachten te vervullen voordat de tijd op is? Het spel duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur.

Spelen