Kansrijk

Kant-en-klaar lesproject over het thema 'kinderen en armoede' voor groep 7 en 8.

Doorbreek de cirkel van armoede


Wie in armoede opgroeit, staat vaak langs de zijlijn. In elke klas zitten gemiddeld twee tot drie kinderen die in armoede opgroeien. Om het lastige onderwerp armoede op een toegankelijke manier in de klas bespreekbaar te maken, biedt de Bibliotheek Oostland een bijzondere leskist aan: een kist vol met boeken en lesopdrachten over dit thema.

De leskist bevat populaire leesboeken over kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden en die door geldgebrek al vroeg in hun leven voor uitdagingen komen te staan. Aan de hand van lesopdrachten worden de leerlingen geholpen zich te verplaatsen in het leven van de boekpersonages en leren zij, door op onderzoek uit te gaan, hoe het is om arm te zijn. De leskist is speciaal ontwikkeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool.

Inhoud van de leskist

Elke kist bevat 30 populaire kinderboeken, klassikale opdrachten voor acht lessen en een lesbrief voor leerkrachten. De leerlingen lezen groepsgewijs een boek op hun eigen leesniveau. Daarnaast wordt klassikaal het boek 'Adres onbekend’ van Susin Nielsen voorgelezen. De lesopdrachten worden in groepjes uitgevoerd en vervolgens aan de klas gepresenteerd. Zodoende kan de klas zich het thema armoede op een empathische manier eigen maken. 

Het belangrijkste doel is het bespreekbaar maken van het onderwerp armoede en schulden. Het gesprek aangaan en kinderen (financieel) bewust maken. Scholen kunnen een belangrijke rol vervullen bij het signaleren van armoede onder kinderen en gezinnen.

Het lesproject vergt weinig voorbereidingstijd.

Met behulp van een instructievideo kan de leerkracht zich eenvoudig voorbereiden

De leergebieden Burgerschap, Mens & Maatschappij & Leesmotivatie komen in dit project samen.

Heb je interesse?

De leskist is te leen in de periodes tussen schoolvakanties - dus ongeveer 6 weken maximaal - en te bestellen via onderstaand formulier. De leerkracht haalt de kist zelf op in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs of Pijnacker en levert deze daar aan het einde van de periode ook weer in. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Ditha Verdel van Bibliotheek Oostland, via d.verdel@bibliotheekoostland.nl.

De leskist wordt u aangeboden door stichting Positive Minds, SBJ en de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp

Reserveer hier de kist