Kansrijk

Gratis kant-en-klaar lesproject over het thema 'kinderen en armoede'.

Doorbreek de cirkel van armoede


In elke klas zitten gemiddeld twee tot drie kinderen die in armoede opgroeien. Om het lastige onderwerp armoede op een toegankelijke manier in de klas bespreekbaar te maken, biedt de Bibliotheek Oostland binnenkort een bijzondere leskist aan: een gratis kist vol met boeken en lesopdrachten over dit thema.

Iedereen verdient gelijke kansen en wij vinden als bibliotheek dat deze leskist daar aan bijdraagt. Het belangrijkste doel is het bespreekbaar maken van het onderwerp armoede en schulden. Het gesprek aangaan en kinderen (financieel) bewust maken. Scholen kunnen een belangrijke rol vervullen bij het signaleren van armoede onder kinderen en gezinnen.

Wat kan de leskist voor leerlingen betekenen?

Wie in armoede opgroeit, staat vaak langs de zijlijn. De leskist bevat populaire leesboeken over kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden en die door geldgebrek al vroeg in hun leven voor uitdagingen komen te staan. Aan de hand van lesopdrachten worden de leerlingen geholpen zich te verplaatsen in het leven van de boekpersonages en leren zij, door op onderzoek uit te gaan, hoe het is om arm te zijn. De leskist is speciaal ontwikkeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool.

Wat kan de leskist voor u als leerkracht betekenen?

Elke kist bevat 30 populaire kinderboeken, klassikale opdrachten voor acht lessen en een lesbrief voor leerkrachten. Elke leerling leest een zelfgekozen boek. Daarnaast wordt klassikaal het boek 'Adres onbekend’ van Susin Nielsen voorgelezen. De lesopdrachten worden in groepjes uitgevoerd en vervolgens aan de klas gepresenteerd. Zodoende kan de klas zich het thema armoede op een empathische manier eigen maken.
De leergebieden Burgerschap, Mens & Maatschappij & Leesmotivatie komen in dit project samen.

Het lesproject vergt weinig voorbereidingstijd

De leskist is binnenkort gratis te bestellen via de site van Bibliotheek Oostland. Met behulp van een instructievideo kan de leerkracht zich eenvoudig voorbereiden. De school betaalt alleen de transportkosten. De kist wordt uitgeleend voor acht weken.

Heeft u interesse?

Neem dan gerust contact op met Ditha Verdel van Bibliotheek Oostland, via d.verdel@bibliotheekoostland.nl.
Stap met uw klas in mooie verhalen en laat de kinderen worden wie ze willen zijn!

De leskist wordt u aangeboden door stichting Positive Minds en de gemeente Lansingerland