'Lezen voor de lijst' helpt jongeren van brugklas tot eindexamen een boek te kiezen dat bij hen past door te filteren op niveau, genre en thema.
Doe ook de niveautest! Binnen een paar minuten ben je klaar. Je weet dan je leesniveau en je krijgt boekentips.
Er zit veel variatie in de aanpak van het lees- en literatuuronderwijs op scholen in het voortgezet onderwijs. Naast deskundige en enthousiasmerende docenten, bieden consistente leerlijnen lees- en literatuureducatie van de brugklas tot en met de examenklas leerlingen de mogelijkheid te werken aan hun lees- en literaire ontwikkeling.
Om het collectioneren makkelijker te maken, deelt de Nederlandse Bibliotheekdienst nieuwe titels in op onderwijsniveau en bieden onderwijspartners aanvullende diensten en relevante titellijsten. Zo vind je de meest passende boeken voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Op 13 september 2023 lanceerde de online Bibliotheek speciaal voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten de app ‘LEES’. Via de app krijgen deze jongeren een jaar lang gratis toegang tot 120 speciaal voor hen geselecteerde e-books en luisterboeken. Doel van de app is om het leesplezier onder jongeren te stimuleren en hen bekender te maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.
Dè openbare plek voor lesmateriaal.
Les voorbereiden? Vind materiaal dat klaar is voor gebruik. Of maak zelf een les en deel het met collega's door heel Nederland.
Met themapagina's en nieuwsberichten.
Met de online Bibliotheek kunnen leerlingen tegelijkertijd hetzelfde boek lenen, lezen en luisteren. Handig, want e-books, luisterboeken en tijdschriften zijn online altijd op voorraad en raken nooit uitgeleend. Maar wat heb je precies nodig om digitaal te lezen in de klas?