Probleemloos lezen

Krijgt u problemen met het lezen van de kleine lettertjes? Bent u het geworstel met een leesloep zat? Misschien kost het u moeite een boek vast te houden? Als het gewone lezen niet meer gaat, dan heeft de Bibliotheek Oostland voor u aangepaste leesmaterialen

Groot letter boeken

De Bibliotheek Oostland heeft een groot aantal romans in groot letter druk, hierbij vindt u niet alleen familieromans, maar ook detectives, historische- en literaire romans. De gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone boeken.

Bibliotheek introduceert 45.000 gesproken boeken voor leden met leesbeperking

Kunt u niet of minder goed zien, of bent u dyslectisch? Dan heeft de bibliotheek iets nieuws voor u: een collectie van 45.000 gesproken boeken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele literatuur. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor leden met een leesbeperking. De boeken zijn te beluisteren via een computer, tablet en mobiele telefoon. Het enige wat u daarvoor nodig hebt, is een webaccount en een internetverbinding. Meer informatie vinden op www.passendlezen.bibliotheek.nl

Gesproken boeken op Daisy-cd

Dit zijn gesproken boeken die uitsluitend te beluisteren zijn via een Daisy-speler of een pc. Een Daisy-cd kan langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina’s net als bij een boek.

Daisy-speler

De Daisy-speler is een afspeelapparaat dat gebruikt wordt voor het afspelen van gesproken boeken op Daisy-cd. Met de toetsen kan door de tekst worden genavigeerd, de afspeelsnelheid geregeld en het volume aangepast. Ook onthoudt de Daisy-speler waar men gestopt is met luisteren. De zorgverzekeraar vergoedt de Daisy-speler voor mensen met een visuele of motorische handicap.

Leeshulpmiddelen

In alle vestigingen is informatie beschikbaar over verschillende technische leeshulpmiddelen, meest hand- en lichtloeps. U kunt op afspraak bij de bibliotheek een koffer bekijken met verschillende materialen, die gedemonstreerd kunnen worden.

ORION webbox

De ORION webbox is een afspeelapparaat waarmee o.a. teletekst, de krant en tv-ondertiteling te beluisteren zijn. Dit gebeurt via internet, een internet aansluiting is dus noodzakelijk. In de vestiging Pijnacker is een ORION webbox aanwezig, die op afspraak gedemonstreerd kan worden.

Meer informatie:

Wilt u een afspraak maken voor een demonstratie van leeshulpmiddelen of de ORION webbox of wilt u meer informatie over probleemloos lezen? Neemt u dan contact op met Nelleke van Eck, n.vaneck@bibliotheekoostland.nl, tel. 015-369443