Vrijheidscollege over de waarde van onze vrijheid en democratie

Gepubliceerd op: 29 maart 2024 13:00

In deze tijden van politieke onrust en onduidelijkheid over de toekomst staat de democratie onder druk. Wat betekent de democratie nou eigenlijk voor onze maatschappij en voor ons als individu? Wat kunnen wij zelf doen om voor een gezonde democratie te zorgen? Kom naar het Vrijheidscollege over het koesteren van onze democratie, als jij je horizon over dit onderwerp wilt verbreden.

Op vrijdag 3 mei om 20.00 uur geeft econoom en cultuurhistoricus Marcia Luyten een vrijheidscollege in de theaterzaal van vestiging Nootdorp, CulturA & Zo. Tijdens dit college gaat Luyten in op de vraag wat er nodig is om een democratie in stand te houden en haar te koesteren. Het hart van onze democratie klopt ongetwijfeld nog, maar laten we niet voorbij gaan aan de uitdagingen die de democratie momenteel onder druk zetten. Van toenemende polarisatie tot bedreigingen voor de vrijheid van meningsuiting: onze democratie staat voor grote uitdagingen.

Kaarten zijn te koop via www.culturaenzo.nl

Kom jij hierover meepraten en meedenken?

Kaartjes voor het Vrijheidscollege kosten € 10,00, maar wanneer je lid bent van de Bibliotheek Oostland betaal je slechts € 7,50. Tickets zijn te reserveren via de website van CulturA & Zo.

Mail ons jouw vragen aan Marcia Luyten via volwassenen@bibliotheekoostland.nl Een aantal van deze vragen wordt geselecteerd om in het Vrijheidscollege aan bod te laten komen. Onder de vraagstellers wordt een aantal exemplaren van het boek ‘Democratie is niet voor bange mensen’ verdeeld.

Over de spreker

Marcia Luyten (1971) is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteerde ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen de boeken Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie, dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won. In 2021 verscheen haar biografie van koningin Máxima, Moederland en in 2023 publiceerde ze Democratie is niet voor bange mensen, een bundeling van haar columns voor de Volkskrant waarin ze schrijft over veranderende verhoudingen in een revolutionaire tijd.


Het Geluk van Limburg

  • Marcia Luyten Het geluk van Limburg

    Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersgeslacht...

    E-book

  • Marcia Luyten Het geluk van Limburg

    Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersfamilie...

    Luisterboek (digitaal)