Lezing Jager-verzamelaars in het Maasmondgebied

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023 12:00

In vestiging Berkel en Rodenrijs vertelt Jurrien Moree van Archeologie Rotterdam op donderdag 26 oktober 2023 om 20.00 uur over de bijzondere vondsten van jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. De vondsten zijn onder andere gedaan in Bergschenhoek, de Noordzee en de Maasvlakte. De oudste zijn tienduizenden jaren oud, de jongste nog altijd zo’n 8.000 jaar.

De lezing wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' staat geschiedenis dit jaar centraal met het thema 'Eureka!' Het zogenoemde ‘Eureka’-moment heeft in onze geschiedenis bij heel wat kleine en grote ontdekkingen plaatsgevonden. De jagers-verzamelaars waren nomadisch en bleven in leven door te jagen op dieren en het verzamelen van voedsel. Je kunt je voorstellen dat er tijdens het maken van gereedschappen, maar ook zeker bij de ontdekking van het vuur wel een ‘Eureka’-moment is geweest.

Archeologie is het onderzoeken van verhalen die gevonden voorwerpen ons kunnen vertellen over de mensheid en de geschiedenis van onze leefomgeving. Het oudste grafveldje van Nederland is gevonden in Rotterdam. De meer dan 9.000 jaar oude graven bevonden zich in de top van een oorspronkelijk meer dan tien meter hoog rivierduin. Heel bijzonder is het vis- en jachtkampje dat nabij de Hoeksekade in Bergschenhoek is opgegraven.

Na de lezing is er een korte film te zien over de tijd van de jager-verzamelaars in het Maasmondgebied.

Via de website van de Bibliotheek Oostland of het informatiepunt van één van de vestigingen kun je je aanmelden voor het bijwonen van de lezing. De toegang bedraagt €2,50. Voor leden van één van de historische verenigingen in Oostland is de lezing kosteloos te bezoeken. Voor zo'n vrijkaart kun je terecht in een van onze vestigingen. 

Kaartverkoop