Leestips van Rosa

Gepubliceerd op: 30 juni 2023 12:00

Bij de Bibliotheek Oostland houden we vanzelfsprekend van boeken. Veel collega’s vinden het leuk om hun enthousiasme te delen en daarom vind je regelmatig de leukste boekentips hier op onze website. Deze maand komt de tip van Rosa van Kleef, Specialist Allround en Coördinator Schoolmaatjes Lansingerland

Karsu’s Kitchen

Een van mijn favoriete boeken is Karsu’s Kitchen. Het is door Karsu Dönmez geschreven, een Nederlandse zangeres en pianiste van Turkse afkomst.
Met dit kookboek wilde Karsu Nederland niet alleen enthousiasmeren voor de Turkse keuken, maar ook betoveren met de schoonheid van haar geliefde Hatay en het dorpje Karsu, de geboortestreek van haar ouders. Zij schrijft bij elk recept een leuk en persoonlijk verhaal dat jou als lezer meeneemt in haar wereld van lekker eten, familie en muziek.

Waarom zou ik je dit kookboek aanbevelen?

De recepten zijn geschikt voor elk moment van de dag. Het boek bevat meer dan 75 Turkse recepten, van voorgerechten tot desserts, van mezes tot vegetarisch. Het is voorzien van mooie verhalen over Karsu’s familie, liefde en al het plezier dat ze altijd hebben als ze samen koken, eten, zingen en dansen. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van de cultuur en tradities die achter de gerechten schuilgaan.

Bovendien is het kookboek duidelijk beschreven en wordt ondersteund door prachtige foto's, waardoor je meteen zin krijgt om de keuken in te duiken.
Naast de heerlijke recepten en persoonlijke verhalen, bevat Karsu's Kitchen ook tips voor het bereiden van de gerechten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je perfecte börek maakt of hoe je de courgettebloemen het beste kunt vullen!

Kortom, het kookboek Karsu’s Kitchen biedt niet alleen Turkse recepten voor heerlijke gerechten, maar ook een kijkje in de cultuur en tradities door middel van persoonlijke verhalen. Karsu’s Kitchen geeft mij een heerlijk zomergevoel om even weg te dromen!

  • Karsu Dönmez Karsu's kitchen

    Meer dan 75 Turkse recepten van de presentatrice van Karsu’s Turkse Keuken, aangevuld met persoonlijke anekdotes uit haar persoonlijke leven. Met kleurenfoto’s.

    Gedrukt boek

De treinreis van Tommie en Tess

Een andere favoriet is het kinderboek: De Treinreis van Tommie en Tess.
Dit kinderboek beschrijft de belevenissen van twee kinderen die van Eindhoven naar Groningen alleen met de trein reizen. De kinderen willen Oma Toos bezoeken die jarig is en een feestje geeft. Daar gaat Tommie samen met zijn beste vriendin Tess naartoe. Ze reizen samen en maken onderweg allerlei avonturen mee.

Ter illustratie staat er een kaart van Nederland aan het begin van het boek, zodat kinderen de afstand tussen Eindhoven en Groningen kunnen zien en het boek hierdoor beter gaan begrijpen.

Waarom zou ik je dit kinderboek aanbevelen?

Dit kinderboek bevat leuke en grappige foto’s om het plezier van het (samen)lezen te bevorderen. De avonturen die Tommie en Tess tijdens hun treinreis meemaken zijn leuk beschreven, prikkelen de fantasie van kinderen en zijn bovendien situaties uit het dagelijkse leven van treinreizigers. Zo komen ze eerst het station niet binnen omdat de poortjes dicht zijn of valt er onderweg een boom op het spoor.

Verder is ProRail erin genoemd en wordt er duidelijk uitgelegd welke de werkzaamheden van ProRail op het spoor zijn. Kortom, een leuk kinderboek over treinreizen dat geschikt is voor kinderen tussen 4-7 jaar oud die van treinen en avonturen houden.