Leestip van Désirée

Gepubliceerd op: 24 april 2023 12:00

Bij de Bibliotheek Oostland houden we vanzelfsprekend van boeken. Veel collega’s vinden het leuk om hun enthousiasme te delen en daarom vind je regelmatig de leukste boekentips hier op onze website. Deze maand komt de tip van Désirée Hazekamp.

Misjka

door Edward van de Vendel & Anoush Elman; met tekeningen van Annet Schaap

Onze bibliotheek ontvangt heel veel kinderen. Als lener van boeken, tijdens activiteiten en bij groepsbezoeken. Daarom, en omdat ik jeugdboeken lezen heel fijn en vaak verhelderend vind, lees ik deze regelmatig. Op aanraden van mijn dochter las ik het jeugdboek Misjka. Dit is een van de boeken op de tiplijst van de Kinderjury 2023.

Het is een onroerend boek over een gezin dat jaren na hun vlucht uit oorlogsgebied eindelijk een verblijfsvergunning en een eigen huis heeft gekregen. Doordat zij nu niet meer iedere keer van woonplek hoeven te veranderen mag er een huisdier komen. Roya, de jongste dochter, kiest een jong dwergkonijntje dat ze Misjka noemt. Gaandeweg wordt in het boek haar verhaal verteld, allemaal rond de aanwezigheid van Misjka. Het is een verhaal over hun vlucht, liefde in het gezin en je ergens thuis voelen.

Dit moeilijke onderwerp wordt op een begrijpelijke en lichte manier beschreven voor jonge kinderen. Het waargebeurde verhaal geeft een manier om over het onderwerp te praten met je kinderen. Een boek om iedereen aan te raden en zelf nog eens over na te denken. Het verhaal is geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Annet Schaap maakte er prachtige illustraties bij in kleur.

— Désirée Hazekamp is manager Lansingerland van de Bibliotheek Oostland

  • Edward van de Vendel, Anoush Elman Misjka

    Als Roya (9, ik-persoon) met haar familie eindelijk een huis krijgt in Nederland, krijgt ze ook een huisdier: het dwergkonijntje Misjka. Maar op een dag...

    Gedrukt boek

  • Edward van de Vendel, Anoush Elman Misjka

    Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje,...

    Luisterboek (digitaal)

Heb je interesse in meer informatie over meertaligheid of het integreren in een nieuwe cultuur? Lees meer op onze pagina gezinsaanpak geletterdheid.