VoorleesExpress

De VoorleesExpress Oostland is actief in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en in de gemeente Lansingerland.

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress Oostland ondersteunt de taalontwikkeling van kinderen tussen 2 en 8 jaar, verrijkt de taalomgeving thuis en stelt ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen op hun eigen manier te stimuleren. Het gaat hierbij om kinderen die opgroeien in een taalarme omgeving en moeite hebben met de Nederlandse taal (en hun thuistaal).

De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen in hun thuistaal en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de achtergrond en de werkwijze op www.voorleesexpress.nl

Voor vragen, mail projectleider Ditha Verdel (voorleesexpress@bibliotheekoostland.nl) of bel Marjolein Gijse-Visser: 010 – 5115972

Een gezin aanmelden voor de VoorleesExpress

Alleen onderwijsinstellingen of andere toeleiders kunnen een gezin aanmelden

Ken je een gezin met kinderen van ca. 2 tot en met 8 jaar? Wordt er weinig voorgelezen thuis in de thuistaal? Speelt taal een kleine rol? Loopt het kind achter in de taalontwikkeling (óók in de thuistaal)? Dan kan de VoorleesExpress een goed idee zijn.

  • Overleg met ouders dat het van belang is dat zij actief meedoen en daarna zelf met het voorlezen aan de slag gaan.
  • De voorlezer komt in het Nederlands voorlezen, maar adviseert de ouders voor te lezen in hun thuistaal.

Een gezin kan maar één keer meedoen aan de VoorleesExpress! Als het gezin aan de beurt is, zal er eerst een intake plaatsvinden en daarna besloten worden of het traject wel of niet door gaat.

Lees eerst de informatie over aanmelden voordat je een gezin aanmeldt. Er kunnen geen gezinnen uit Lansingerland meer worden aangemeld. Het aantal aan te melden gezinnen is daar al bereikt. 

Informatie en eventueel aanmelden

Direct aanmelden

Staat uw organisatie nog niet genoemd als toeleider, neem dan contact op met projectleider Ditha Verdel:

✉ voorleesexpress@bibliotheekoostland.nl

Vrijwilliger worden?

Wij zoeken coördinatoren en voorlezers! Leuk en waardevol vrijwilligerswerk.

Heb jij coachende vaardigheden, kun je goed organiseren en weet jij hoe belangrijk een goede taalontwikkeling is voor kinderen? Dan is de rol als coördinator misschien wel wat voor jou.

Zou jij graag met kind én ouders aan de slag willen gaan om de taalontwikkeling te verbeteren? Geef je dan op als voorlezer.

De intakes voor nieuwe vrijwilligers waarin alles wordt verteld over de VoorleesExpress en je je vragen kunt stellen, zijn al gepland. In de opmerkingen kun je aangeven welk intakemoment jou uitkomt:

  • Dinsdag 19 september om 13.30 uur
  • Vrijdag 29 september om 14.00 uur
  • Dinsdag 3 oktober om 13.00 uur
  • Dinsdag 10 oktober om 16.00 uur

Locatie: Bibliotheek Pijnacker, Julianalaan 47

Meer info vind je hier

Meld hier aan als vrijwilliger