Jaar van meertaligheid

Meertaligheid schooljaar 2023-2024

In het schooljaar 2022-2023 organiseerde de Bibliotheek Oostland het Jaar van Meertaligheid en kreeg meertaligheid extra veel aandacht bij ons. De bevindingen van dat jaar hebben wij in het Kompas voor Meertaligheid gezet. Je vindt er algemene informatie over meertaligheid, maar daarnaast ook tips voor leerkrachten, taalvrijwilligers en pedagogisch medewerkers. Het Kompas is op deze pagina te downloaden.

Maar wij gaan nog verder! Voor het jaar 2024 staan er nog drie bijeenkomsten gepland.

Online vragenuurtje

Een meertalige leerling in jouw groep of een leerling die het Nederlands nog moet leren is niet altijd gemakkelijk. Hoe ga je nu het beste te werk? Heb je na het lezen van het Kompas voor Meertaligheid nog vragen over dit onderwerp, wil je bijvoorbeeld weten hoe je met een speciale situatie om moet gaan of hebben ouders je een vraag gesteld waar je geen antwoord op weet? Al jouw vragen mag je stellen in een online vragenuurtje via Zoom. Maaike Verrips en Ditha Verdel zitten klaar om vragen te beantwoorden. Het is fijn als je de vraag alvast aan ons doorgeeft van te voren. Onderaan deze pagina kun je je opgeven voor deze online bijeenkomst en je vraag stellen. Daar vind je ook de data. De link voor het uurtje krijg je enkele dagen van te voren opgestuurd.

Bijeenkomst meertaligheid voor beleidsmakers

De laatste bijeenkomst voor beleidsmakers (directeuren, pedagogische coaches, managers, beleidsambtenaren) hadden jullie nog tegoed. De bijeenkomst is verzet naar 25 april 2024 van 12.00 tot 15.00 uur in CulturA & Zo, Nootdorp.

In deze bijeenkomst gaan we samen kijken hoe meertaligheid een plek kan krijgen in jullie visie en het beleid binnen jullie organisatie. Hoe zorg je dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan binnen jouw organisatie, zodat de kinderen optimaal kunnen profiteren van het taalaanbod en hun taalontwikkeling.

We kijken naar de bevindingen van het afgelopen jaar en hoe we dit verder kunnen verwerken. Naast de theorie delen we ervaringen uit en kijken we hoe we binnen onze gemeentes meertalig opgroeien een goede plek kunnen geven.
Opgeven kan onderaan deze pagina.

Heb je nog vragen over het aanbod van meertaligheid van de Bibliotheek Oostland of wil je andere informatie over meertaligheid? Mail naar jeugd@bibliotheekoostland.nl

Ons aanbod voor meertaligheid

kompas voor meertaligheid

Over de spreker

Maaike Verrips heeft zich na haar promotie als taalkundig onderzoeker van taalontwikkeling bij jonge kinderen ruim twintig jaar beziggehouden met vraagstukken over omgaan met meertaligheid en taalontwikkeling. In 2011 richtte zij Meertalig.nl op, expertisecentrum voor meertaligheid en taalontwikkeling. Inmiddels maakt Meertalig.nl ook onderdeel uit van het internationale onderzoeksnetwerk Bilingualism Matters.

Sinds 2012 organiseert zij jaarlijks het DRONGO talenfestival dat sinds 2022 een permanent online platform is over meertaligheid. Door al deze activiteiten heeft zij zowel een actueel overzicht over de wetenschappelijke literatuur als over de vragen die leven in de praktijk.

DE BIJEENKOMSTEN

Opgeven voor een bijeenkomst kan tot een week van tevoren

Online vragenuurtje

Heb jij na het lezen van het Kompas nog vragen over meertaligheid en de NT2? Heb je een situatie in jouw groep waar je niet uitkomt? Stel je vraag tijdens het online vragenuurtje!

Het vragenuurtje is speciaal voor professionals die met gezinnen werken met een anderstalige achtergrond (leerkrachten, pm’ers, logopedisten enz).

Maaike Verrips van Meertalig.nl en het platform Drongo en Ditha Verdel van de Bibliotheek Oostland zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Er staan twee momenten gepland:
Donderdag 15 februari 2024 15.30 tot 16.30 uur of
Dinsdag 12 maart 2024 19.30 tot 20.30 uur

 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk

Bijeenkomst Meertaligheid voor beleidsmakers

Donderdag 25 april 2024
12.00 – 15.00 uur (inclusief lunch)
Locatie: CulturA & Zo, Nootdorp

De bijeenkomst bestaat uit drie gedeelten:

  • We starten met het ophalen van de ideeën die bij de deelnemers leven over meertaligheid.
  • Daarna is er een presentatie van het wetenschappelijk onderzoek over meertaligheid en taalontwikkeling: hoe werkt meertalige taalontwikkeling, hoe kan de taalontwikkeling van kinderen in een meertalige omgeving het best gestimuleerd worden en welke uitdagingen maar ook welke kansen biedt de meertaligheid?
  • In het laatste gedeelte gaan we met elkaar in gesprek over de voorlopige opbrengsten van het ‘Jaar van Meertaligheid’ van bibliotheek Oostland. We verkennen de behoeftes die zijn gesignaleerd bij professionals en welke ruimte we zien om daaraan tegemoet te komen.

 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk