Jaar van meertaligheid
Meertaligheid
De Bibliotheek Oostland organiseert het Jaar van Meertaligheid.
In het schooljaar 2022-2023 krijgt meertaligheid extra veel aandacht bij ons. De aftrap was op 1 september met het Webinar van Probiblio over meertaligheid. Een erg inspirerende Webinar voor professionals die met anderstalige gezinnen werken. Heb je deze nog niet gezien? Hij is terug te zien via de link onderaan deze pagina.
Maar wij gaan nog verder!
Ronde tafelgesprekken
In de komende maanden organiseren we vier bijeenkomsten in de vorm van ronde tafelgesprekken. Tijdens die bijeenkomsten komt meertaligheidsexpert Maaike Verrips de laatste kennis met ons delen over meertaligheid. Naast het delen van haar kennis, wisselen we ook ervaringen uit. Bespreken we met elkaar waar we in de dagelijkse praktijk tegen aan lopen en kijken we hoe meertaligheid bij kinderen nog meer een verrijking kan zijn.
Kompas
Tijdens de bijeenkomsten schrijven wij alle tips, kennis en ervaringen op. Dit wordt ons handboek, ons kompas. We maken dus met jullie kennis en ervaringen een kompas over meertaligheid. Met dit kompas hopen we alle professionals in onze gemeentes te bereiken.
In juni zouden we dit jaar afsluiten met een groot feest, maar dit is verplaatst naar zaterdag 7 oktober in de Kinderboekenweek! Kinderen en hun ouders worden uitgenodigd om te komen luisteren naar en mee te doen aan de Talenestafette. Er wordt voorgelezen in vele talen. Tijdens dit feest wordt het kompas officieel uitgereikt.
Gratis bijeenkomsten | Meld je aan
Heb jij in jouw (vrijwilligers)werk te maken met anderstalige kinderen? Meld je aan voor een van onze (gratis) bijeenkomsten. Tijdens de inloop en in de pauze laat de Bibliotheek Oostland zien welke materialen met betrekking tot meertaligheid er aanwezig zijn in de bibliotheek. En wat wij nog meer kunnen betekenen voor je.
De bijeenkomsten zijn ingedeeld op werkgebied maar als jouw werkgebied er niet tussen zit, kun je zelf kiezen waar je bij aansluit. Dus ben je logopedist, werk je bij het CJG of heb je op een andere manier met anderstalige gezinnen te maken? Kies een moment en schrijf je in!
Over de spreker
Maaike Verrips heeft zich na haar promotie als taalkundig onderzoeker van taalontwikkeling bij jonge kinderen ruim twintig jaar beziggehouden met vraagstukken over omgaan met meertaligheid en taalontwikkeling. In 2011 richtte zij Meertalig.nl op, expertisecentrum voor meertaligheid en taalontwikkeling. Inmiddels maakt Meertalig.nl ook onderdeel uit van het internationale onderzoeksnetwerk Bilingualism Matters.
Sinds 2012 organiseert zij jaarlijks het DRONGO talenfestival dat sinds 2022 een permanent online platform is over meertaligheid. Door al deze activiteiten heeft zij zowel een actueel overzicht over de wetenschappelijke literatuur als over de vragen die leven in de praktijk.
DE BIJEENKOMSTEN
Opgeven voor een bijeenkomst kan tot een week van tevoren
Woensdag 9 november 2022
14.30 - 17.00 uur
Leerkrachten PO (en wie verder wil aansluiten)
DEZE BIJEENKOMST HEEFT AL PLAATSGEVONDEN
Locatie: Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker, Buurt & Zo (Julianalaan 47)
Inloop vanaf 14.00 uur.
Jonge kinderen kunnen uitstekend twee of meer talen vloeiend leren spreken. Toch leven hierover veel vragen bij ouders, professionals en andere betrokkenen. Hoeveel talen kan een kind leren? Hoe kunnen anderstalige ouders de taalontwikkeling van hun kind ondersteunen? In deze workshop staat de meertalige taalontwikkeling centraal. Hoe kunnen leerkrachten in hun lespraktijk aansluiten bij de meertalige achtergrond van het kind? Welke uitdagingen brengt het met zich mee? Welke kansen biedt dat, en hoe die te verzilveren?
Na een inleidende presentatie is er veel ruimte voor vragen uit de praktijk. De inhoud sluit daardoor goed aan bij de vragen die bij de deelnemers leven. We sluiten de bijeenkomst af met links naar interessante sites met tips en andere materialen over meertalige taal- en leesontwikkeling.
Dinsdag 14 maart 2023
19.00 – 21.30 uur
Pedagogisch medewerkers (en wie verder wil aansluiten)
DEZE BIJEENKOMST HEEFT AL PLAATSGEVONDEN
Locatie: Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker, Buurt & Zo (Julianalaan 47)
De inloop is vanaf 18.30 uur.
Deze workshop biedt een inspirerende verkenning van het thema meertaligheid en taalontwikkeling. Vragen komen aan de orde zoals: Waarom voeden mensen hun kinderen op met meer dan één taal? Hoe kunnen anderstalige ouders de ontwikkeling van hun kind in verschillende talen ondersteunen? Hoe kun je als pedagogisch medewerker de taalontwikkeling van meertalige kinderen stimuleren?
Naast kennisoverdracht is er ruimte om kennis en ervaringen te delen en vragen uit de praktijk te bespreken. We sluiten de bijeenkomst af met links naar interessante sites met tips en andere materialen over meertalige taal- en leesontwikkeling.
Maandag 20 maart 2023
19.00 – 21.00 uur
Vrijwilligers VoorleesExpress, Taalhuis (en wie verder wil aansluiten)
DEZE BIJEENKOMST HEEFT AL PLAATSGEVONDEN
Locatie: Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker, Buurt & Zo (Julianalaan 47)
Inloop vanaf 18.30 uur.
Jonge kinderen kunnen uitstekend twee of meer talen vloeiend leren spreken. Toch leven hierover veel vragen bij ouders, professionals en andere betrokkenen. Deze workshop biedt een inspirerende verkenning van het thema meertaligheid en taalontwikkeling. Vragen komen aan de orde zoals: Hoe kunnen anderstalige ouders de taalontwikkeling van hun kind ondersteunen? Hoe kun je daar als vrijwilliger aan bijdragen? Hoe communiceer je met kinderen en ouders die weinig Nederlands spreken? Naast kennisoverdracht is er ruimte om eigen ervaringen te delen en vragen uit de praktijk te bespreken.
Donderdag 13 april 2023
13.00 – 16.00 uur
Beleidsmakers
N.B. DEZE DATUM GAAT NIET DOOR
Wordt verzet naar een nog nader te bepalen tijdstip.
De bijeenkomst bestaat uit drie gedeelten:
- We starten met het ophalen van de ideeën die bij de deelnemers leven over meertaligheid.
- Daarna is er een presentatie van het wetenschappelijk onderzoek over meertaligheid en taalontwikkeling: hoe werkt meertalige taalontwikkeling, hoe kan de taalontwikkeling van kinderen in een meertalige omgeving het best gestimuleerd worden en welke uitdagingen maar ook welke kansen biedt de meertaligheid?
- In het laatste gedeelte gaan we met elkaar in gesprek over de voorlopige opbrengsten van het ‘Jaar van Meertaligheid’ van bibliotheek Oostland. We verkennen de behoeftes die zijn gesignaleerd bij professionals en welke ruimte we zien om daaraan tegemoet te komen.