Erfgoed komt tot leven bij het Historisch Informatiepunt in Pijnacker

Gepubliceerd op: 19 oktober 2020 09:00

Een plek waar de lokale geschiedenis tot leven komt voor alle inwoners van Pijnacker. Dat was tien jaar geleden de reden voor het oprichten van een Historisch Informatie Punt (HIP) bij Bibliotheek Oostland vestiging Pijnacker, Buurt & Zo. Dankzij de inzet van de bevlogen groep vrijwilligers is het informatiepunt al jaren een groot succes!

Op 18 oktober 2010 opende het HIP en sindsdien hebben de vrijwilligers van het informatiepunt talloze tentoonstellingen en lezingen georganiseerd. De enthousiaste werkgroep van het HIP beheert het archief van het HGOP en stelt tentoonstellingen samen met artefacten die historie van Pijnacker vertegenwoordigen. Wie de bibliotheekvestiging in Pijnacker binnen stapt, komt daar meteen de tentoonstelling tegen. Naast de regelmatig wisselende exposities worden er bijpassende lezingen georganiseerd. Menig inwoner van Pijnacker heeft daardoor verhalen gehoord over diverse onderwerpen, zoals oorlog en vrede, scholen, monumenten en gevelstenen en de verdwenen middenstand.

Al jaren zitten de vrijwilligers van het HIP iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur klaar om vragen van inwoners te beantwoorden of om voorwerpen of documenten die te maken hebben met Pijnacker in ontvangst te nemen. Buiten de openingstijden van het HIP fungeert de leestafel als ontmoetingsplek voor geïnteresseerden.

Zelfs tijdens deze pandemie zit de werkgroep niet stil. De voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling zijn in volle gang én er wordt in samenwerking met Bibliotheek Oostland gewerkt aan een jubileumboek. Een financiële bijdrage van Fonds 1818 maakt het mogelijk om alle tentoonstellingen van de afgelopen jaren terug te laten komen in een bijzondere uitgave. Naar verwachting wordt het boek volgend jaar gepresenteerd.