Het verhaal van CulturA & Zo wordt steeds mooier

Gepubliceerd op: 6 maart 2020 11:25

Woensdagavond 4 maart 2020 zat de theaterzaal van CulturA & Zo vol met genodigden die kwamen luisteren en kijken naar de eerste evaluatie van het in oktober heropende theater dat nu gerund wordt door Bibliotheek Oostland. De Engelse delegatie uit Chester (UK), van het Storyhouse gaf live en via skype tekst en uitleg over hun culturele community centre, de inspiratiebron van CulturA & Zo.

Zowel in het Storyhouse als CulturA & Zo worden verhalen verteld en dat kan bijvoorbeeld via een boek, aan elkaar, of via dans of muziek. Woensdagavond was het hoog tijd om te vertellen aan politici, medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheken en welzijnsorganisaties wat nu het geheim is van zoveel mogelijk samenwerken. Want door vergaande samenwerking, het betrekken van inwoners en het uitdokteren van een aantrekkelijke lokale, culturele en sociale programmering worden mensen verleid elkaar in dit culturele buurthuis te ontmoeten.

Het verhaal van Storyhouse

Storyhouse directeur Alex Clifton vertelde het publiek via een skypeverbinding via het scherm hoe hij een aantal jaren geleden zijn theaterervaring heeft gebruikt om allerlei functionaliteiten in het Storyhouse samen te brengen. Welzijnspartijen, de Bibliotheek, jongerenorganisaties, cultuurbeoefenaars, ondernemers, iedereen is welkom in het gebouw met meerdere theaterzalen, bioscoopzalen, een heerlijk restaurant en overal boeken.

Het gebouw heeft weer een ziel

Interior designer Hannah Webber (UK) mocht de inrichting verzorgen en deed dit ook voor CulturA & Zo met behulp van een moodboard dat prima aansluit bij de sfeer en het gevoel dat Bibliotheek Oostland wilde geven aan het sociaal-cultureel kloppend hart in Nootdorp. De presentaties waren zeer interessant en gaven goed weer hoe de manier van denken en wijze van inrichten van buurthuizen en bibliotheken in combinatie met cultuur aan het veranderen is. En dat is opgemerkt door bezoekers aan CulturA & Zo: “het gebouw heeft weer een ziel.”

Cijfers en beelden spreken boekdelen

Bibliotheek Oostland weet waar zij mee bezig is en de cijfers gepresenteerd door directeur Petra Togni spreken boekdelen. Vanaf de opening op 4 oktober heeft CulturA & Zo al 55.500 bezoekers mogen verwelkomen, 138 activiteiten georganiseerd in de laatste drie maanden van 2019 en telt het ledenbestand al 302 meer nieuwe leden! Het bijgaande filmpje, gemaakt in samenwerking met twee lokale ondernemers legt nog eens uit hoe het verhaal van CulturA & Zo luidt. Een bezoeker zegt: “Dit is echt het best bewaarde geheim van Nootdorp”, wat de vraag oproept: wanneer komt u een keer naar CulturA & Zo?