Donker in de klas

Gepubliceerd op: 28 juni 2019 10:39

Drie scholen hebben de afgelopen maand kennis kunnen maken met het lesprogramma ‘Het Donker’ van Bibliotheek Oostland. Kinderen van De Vuurvogel in Bergschenhoek, De Wilgenhoek in Berkel en de Tweemaster in Pijnacker hebben in drie lessen gewerkt aan verschillende opdrachten. Ze hebben getekend, gefilosofeerd en uiteindelijk hun eigen lampje laten branden door een stroomkring te maken.

Donker in de klas

'Het Donker'

Leerlingen uit de groepen 5 en 6 doken in het prentenboek ‘Het Donker’ van Lemony Snicket. Ze volgden Laszlo, die in hetzelfde huis woont als het donker. Meestal blijft het donker netjes in de kelder, maar op een nacht komt het naar zijn kamer geslopen. Laszlo ontdekt dat het donker niet is wat het lijkt…

Drie themalessen

In drie themalessen zijn ze met ‘Het Donker’ aan de slag gegaan. Ze hebben uitgebreid in het boek gekeken en gelezen en zo ontdekt hoe tekst en prenten elkaar aan kunnen vullen. Dat is de kracht van het Prentenboek! En dus ook zeker nog goed toe te passen in de hogere groepen!

In de tweede les hebben we gefilosofeerd over het donker. Wat is dat eigenlijk en hoe komt het dat Laszlo (en andere kinderen) daar wel eens bang voor zijn?
Ze hebben zelf het huis van Laszlo getekend en daar in de derde les een stroomkring in gemaakt. Het was een hele uitdaging om de lampjes te laten branden, maar uiteindelijk is dat bij de meeste kinderen gelukt!

De leerkrachten waren erg enthousiast:
‘Wat een leuke, zinvolle lessen!’
‘De leerlingen waren bij alle lessen heel enthousiast en geboeid!’

Cultuurmenu

Dit vakoverstijgende lesprogramma is onderdeel van het Cultuurmenu van Bibliotheek Oostland. Scholen kunnen uit dit menu een keuze maken en inschrijven op de lessen. Heeft jouw school nog niet ingeschreven? Misschien is dit dan een programma voor jullie!