Muhammad wint TaalHeldenprijs

Gepubliceerd op: 28 januari 2019 14:04

Foto: Marten van Dijl

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden heeft donderdag 24 januari voor de vijfde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Dit jaar was de Berkelaar Muhammad Ali één van de gelukkige winnaars. Hij nam de Taalheldenprijs in de categorie Taalbegeleider in ontvangst.

TaalHelden zijn mensen die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland. De jury, bestaande uit onder andere Abdelkader Benali en Anita Witzier, kozen uit 37 genomineerden de winnaars. Voor het eerst in de geschiedenis van de TaalHeldenprijs zijn ook publieksprijzen uitgereikt. De uitreiking is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. De TaalHelden laten zien hoeveel het oplevert als je als volwassene beter leert lezen en schrijven.

Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: "De TaalHeldenprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ofwel door zelf op cursus te gaan, ofwel als taalvrijwilliger, ofwel als organisatie. Met hun moed, doorzettingsvermogen en creativiteit halen deze helden laaggeletterdheid uit de taboesfeer. Met nog steeds 2,5 miljoen mensen in ons land die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, is dat heel erg belangrijk."

bij deze TaalHeld vielen we stil

— jury

Muhammad Ali wint publieksprijs en juryprijs Taalbegeleider

"Een jury houdt van discussiëren, maar bij deze TaalHeld vielen we stil. Vier jaar geleden is hij gevlucht uit Syrië (na in oorlogstijd taalboeken te hebben geschreven voor kinderen). In Nederland aangekomen heeft hij zich direct gemeld bij het Taalhuis van de Bibliotheek Oostland. Twee jaar later was hij zo vergevorderd met de Nederlandse taal, dat hij als taalvrijwilliger aan de slag ging om andere cursisten te helpen met taal en inburgering. Zijn droom: docent worden in Nederland. Een diepe buiging voor deze held van zowel het publiek als de jury."

De winnaars van de juryprijzen ontvingen een bedrag van 2.500 euro, dat zij mogen besteden aan een taalbevorderingsinitiatief naar keuze. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Achmea. De TaalHeldenprijs kan alleen plaatsvinden dankzij loyale steun van partners als Achmea en De VriendenLoterij. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.