Terugblik: Read2Me 2017

Gepubliceerd op: 13 april 2017 11:46

In een zinderende finale streden tien kandidaten op woensdag 12 april om de titel ‘voorleeskampioen van Zuid-Holland’, waaronder de voorleeskampioen van Bibliotheek Oostland: Tessa de Rooij van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek.

De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in het bibliotheektheater in de Bibliotheek Rotterdam, waar een flinke achterban zich had verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen. Onder leiding van André Accord vertelden de leerlingen kort iets over zichzelf en over het boek en lazen het door henzelf uitgekozen fragment voor.

In eerdere rondes lazen schoolkampioenen uit alle hoeken van Zuid-Holland ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Voor Oostland waren dat vier leerlingen van het Wolfert Lyceum en vier leerlingen van de Melanchthon Business School (Bleiswijk). Tessa won deze voorronde en vertegenwoordigde dus Bibliotheek Oostland in de halve finale.

Nadat alle halve finalisten aan de beurt waren geweest, was het aan de driekoppige vakjury de zware taak op zich te nemen een winnaar uit te roepen. Daar hadden Jolanda Hugens (specialist media van de Bibliotheek aan de Vliet), Daniel Albering (kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein) en Annemarie Terhell (journalist en recensent bij 7Days) flink wat moeite mee want het niveau lag hoog. Terwijl de jury vergaderde, konden de deelnemers en hun aanhang genieten van een optreden van André Accord, waarbij ook jongeren uit het publiek op het podium hun kunsten mochten vertonen.

Rond half vijf was het dan eindelijk tijd de winnaar bekend te maken. Eerst werd onthuld wie de publiekslieveling was: Manar Aqibi van het Wolfert College in Rotterdam (met 'Verstrikt' van Mel Wallis de Vries). Zij kreeg een eervolle vermelding en een bioscoopbon. En daarna werd bekendgemaakt wie Zuid-Holland gaat vertegenwoordigen in de landelijke finale op 17 mei: Ivy Tellier van het Maerlant Lyceum in Den Haag. Zij las voor uit het boek ‘Schuld’ van Mel Wallis de Vries.

De Zuid-Hollandse bibliotheken en ProBiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme ontvangen. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd! En ook al is onze eigen Tessa de Rooij dan niet door naar de finale, ze mag zeer trots zijn op haar prestatie.

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Zuid-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me! 

Tessa met presentator André Accord