Terugblik: Meestervervalsers in Pijnacker

Gepubliceerd op: 30 maart 2016 09:00

Op dinsdag 29 maart heeft burgemeester Ravestein in de vestiging Pijnacker de tentoonstelling Meestervervalsers geopend. Het is een tentoonstelling van foto’s die kinderen van groep 5-6 van de Schatkaart en groep 6 van de Josephschool gemaakt en bewerkt hebben.

De burgemeester vertelde de kinderen dat ze het heel moeilijk had gevonden om een keuze te maken, omdat er zoveel goede foto’s en ideeën waren. Door het groot laten verschijnen van de winnende foto op de touchtable liet de burgemeester zien welke foto’s gewonnen hadden en waarom. De winnaars van De Josephschool zijn Noa (een 3D getekend zwembad op het plein voor het Witte Huis) en Maja (Nessie voor het stadhuis). Van De Schatkaart zijn de winnaars Femke (Freek Vonk met veel dieren) en Olaf (dieren en een uitkijktoren bij het Balijbos). Belicia van de Josephschool kreeg een speciale vermelding van de burgemeester voor haar foto en de gedachte achter de foto die zij verwoord had als: “In Pijnacker staat iets vets! Om te laten zien dat niet alle dieren (giraffen) hetzelfde zijn en dat je denkt; die hoort er niet bij! Maar iedereen, elk dier en elk mens hoort er bij. Ook al ben je anders dan andere.”

Kinderen van groep 6 van de Josephschool en groep 5-6 van de Schatkaart hebben les gekregen in mediawijsheid. In deze lessen ging het over verschillende media en of wat je ziet ook echt is wat het is. Van verschillende media is besproken wat wel en wat niet ‘mag’. Mag je bijvoorbeeld een foto van een zonnig Zandvoort (terwijl het slecht weer is) op de voorpagina van de krant zetten met de mededeling dat het zulk mooi weer was? Mag dat op een billboard en mag zulke informatie op Facebook? Ook hebben we foto’s en filmpjes besproken en bekeken op echt en nep. Dit alles om de kinderen bewust te maken en hen kritisch te leren kijken naar wat zij zien. ‘Niet alles is wat het lijkt.’

Er volgde een les in de bibliotheek met een onderzoek op bronnen, fantasie en werkelijkheid. Daar hebben de kinderen de opdracht van ‘Bureau Meestervervalsers’ gekregen om foto’s van Pijnacker zodanig te verfraaien, dat de gemeente aantrekkelijker wordt voor de inwoners en daardoor ook meer toeristen zal trekken. Er zijn regels met de kinderen opgesteld over wat zij vinden dat je wel en niet mag doen, zoals dat je anderen geen pijn mag doen met je vervalsing. De expositie is de afsluiting van het project.