Terugblik 'Wethouder Minderhoud opent Taalhuis Oostland'

Gepubliceerd op: 11 september 2014 12:58

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 september opende wethouder Bernhard Minderhoud van de gemeente Pijnacker-Nootdorp het Taalhuis Oostland. De opening vond plaats in de vestiging Pijnacker van Bibliotheek Oostland.

Het Taalhuis biedt een toegankelijke plaats voor iedereen die hulp nodig heeft zich de basisvaardigheden lezen, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal of een moderne vreemde taal eigen te maken. Het Taalhuis bestaat uit de volgende onderdelen:

• Taalpunt: Het Taalpunt is het fysieke punt in de bibliotheek waar inwoners behalve informatie, advies en een taalcoach, maatschappelijke begeleiding en studiemateriaal kunnen vinden. Daarnaast is dit de plek waar inwoners terecht kunnen met vragen over  taal en afspraken kunnen maken voor ondersteuning.
  • Taalontmoetingen: Vrijwilligers die taalvragers wegwijs maken in het lezen, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal.
  • Taalmaatjes: Taalmaatjes zijn vrijwilligers die taalvragers helpen met een specifieke taalvraag.
  • Taalthuis: Vrijwilligers die voor een bepaalde periode 1 x per week voorlezen bij kinderen thuis in een taalarme omgeving.
  • Taalcafé: Het Taalcafé is de plek waar men ideeën over taal(vaardigheid) kan uitwisselen. Het café organiseert ook activiteiten rond bepaalde (actuele) thema’s, die de deelnemers met elkaar bespreken. Dit draagt niet alleen bij aan de taal- en spreekvaardigheid van de deelnemers, maar ook aan hun sociale participatie.

Taalpunt, Taalontmoetingen en Taalmaatjes starten officieel per 10 september 2014.
Taalthuis en Taalcafé worden in het 4e kwartaal 2014 ontwikkeld.

Het Taalhuis wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en de Stichting Lezen en Schrijven.
Binnen het Taalhuis werkt de bibliotheek met de Piëzomethodiek en nauw samen met diverse lokale organisaties zoals de SWOP, Kwadraad, DOEL, Stichting VluchtelingenWerk, Humanitas, ROC Mondriaan e.a.