Terugblik Lezing Loes den Hollander

Gepubliceerd op: 3 juni 2013 16:45

Op zaterdag 1 juni, de eerste dag van de 25e Maand van het Spannende Boek, lukte het de Bibliotheek in samenwerking met Boekhandel van Atten om schrijfster Loes den Hollander naar Pijnacker te halen. Loes den Hollander is bekend door haar vele thrillers en ze schreef dit jaar het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek “Nooit alleen”.

Om 18.30 uur begon de lezing door de populairste schrijfster. Er waren behoorlijk trouwe fans aanwezig: ze kenden het hele oeuvre van Loes den Hollander en volgen haar op de voet via haar website en kunnen niet wachten op het volgende boek ‘Zwijgrecht’, dat gelukkig al snel uitkomt.

Loes den Hollander vertelde over het tot stand komen van het hoofdpersonage uit het geschenkboekje. Ze putte voor deze hoofdpersoon net zoals voor vele andere personages uit haar boeken uit haar rijke carrière in de psychiatrie. Ze vond het een leuke opdracht om het geschenkboekje te schrijven. Ze vertelde dat naarmate haar boeken vorderen de hoofdpersonen voor haar steeds meer gaan leven, ze dan in een flow van het verhaal komt en dan moet het eruit. Als ze geen keuze kan maken in de verhaallijn wordt ze onrustig, als gevolg daarvan wordt haar hele omgeving onrustig. Haar man stelde eens een ultimatum: “Vanavond moet er één dood!”.

Ze weet vaak van te voren de grote opzet van het plot. De kleinere details komen gaandeweg het schrijven van het boek: het ontwikkelt zich al schrijvende. Dit proces is voor de schrijfster ook spannend. Ideeën verzamelt ze in de loop van de tijd: ze luistert naar gesprekken van mensen in de trein, op terrassen etc. Ze bewaart krantenknipseltjes, ze heeft contact met specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut over hun vakgebied (ballistisch onderzoek, vergiftigingen etc.). Ze bewaart deze informatie om er een keer iets mee te doen als het matcht met een boek waar ze op dat moment mee bezig is.

Ze heeft zich zelf een keer laten aanhouden door agenten van de politie Den Helder. Het was gespeeld, maar toen ze echt in de boeien geslagen werd, raakte ze letterlijk en figuurlijk haar evenwicht kwijt. Ze voelde zich als een onschuldige hoofpersoon uit haar boeken. Het hele proces maakte ze mee: van opsluiting in een cellencomplex, handen tegen de muur en fouilleren tot vingerafdrukken maken. Hoewel het nep was, voelde ze zich toch vernederd.

Loes den Hollander schrijft al sinds haar jeugd en haar schooltijd op een nonnenschool: aanvankelijk gedichten en verhalen, columns. Later schreef ze artikelen voor haar werk in de gezondheidszorg. Het schrijven van langere verhalen begon door een verhalenwedstrijd van weekblad Libelle in 2001. Pas maanden na het insturen van het verhaal hoorde ze dat ze gewonnen had. De verhalen die ze schreef werden steeds langer tot ze haar eerste roman ‘Vrijdag’ schreef. Dit boek was in vier weken klaar. Ze stuurde het naar een professionele manuscriptbeoordelaar. Dat kan ze iedere beginnende schrijver aanraden: deze persoon staat er neutraal tegen over en maakt een rapport met tips hoe dingen verbeterd kunnen worden. Al na een paar dagen na insturen naar de uitgever kreeg ze een telefoontje dat het boek uitgegeven zou gaan worden. Dit was het eerste boek in een lange reeks successen.

Als ze aan het eind van het schrijven van een boek raakt, gaat ze steeds langzamer schrijven. Want ze vindt het jammer als een boek klaar is. Op het moment van schrijven is het boek alleen van haar, nog niemand heeft er iets van gelezen. Het loslaten van het boek is even lastig. Ze is dan uit het lood geslagen. Als reactie gaat ze daarna shoppen: schoenen en kleding. Als het boek kant-en-klaar is uitgegeven, kan ze het weer op een heel andere manier lezen. Haar lezers in de zaal kennen dit gevoel ook: steeds langzamer lezen als het boek uit dreigt te raken en een gevoel van gemis als het dan ook echt uit is.

Loes den Hollander beantwoorde aan het eind van de avond nog vele vragen over haar werk en las ook een stukje uit haar nog nieuw te verschijnen boek voor. Ze gunde de bezoekers van de avond een interessant kijkje in de keuken van een schrijfster!