Terugblik lezing Bénazir over HSP

Gepubliceerd op: 24 mei 2013 16:43

De lezing van contextuoloog Bénazir op donderdagavond 23 mei trok een volle zaal met 55 opvoeders, verzorgers en andere belangstellenden.Voor de pauze werd er ingegaan op bewust en onbewust gedrag van kinderen. Gedrag is afhankelijk van leeftijd (hoe zijn de ervaringen in het leven verwerkt, de gebeurtenissen van vorige week en in de toekomst, periode in het jaar), cultuur en het type kind (energie).

Er werd ingegaan op wat een kind nodig heeft zoals basisbehoeften, thuisbasis, onderwijs, veiligheid, regelmaat en discipline.

Manieren om je kind beter te leren begrijpen werden besproken, zoals stap in de wereld van je kind, neem de tijd, blijf rustig en geef grenzen aan. Hoe geef je grenzen aan? Hoe verkrijg je respect en hoe ontstaat probleemgedrag?

Na de pauze werd HSP behandeld. Een HSP’er heeft altijd voelsprieten uitstaan en een vergroot aura, waardoor hij of zij altijd op z’n hoede of angstig is. Bij overprikkeling wordt dit verergerd. Een HSP’er heeft ook positieve eigenschappen, zoals een gedetailleerde waarneming, intense beleving, meer geroerd door bijv natuur, een rijk innerlijk leven, plichtsgetrouw, zorgzaam. Het komt ook vaak voor dat een HSP’er klachten heeft zoals buikpijn, woede aanvallen. Tenslotte werd ingegaan op de verschillende manieren om prikkels uit de omgeving te verminderen teneinde de klachten te verminderen. De bezoekers kregen ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. Het was een zeer informatieve avond.

Voor meer informatie zie ook: www.benazir.nl