Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 27 februari 2023 16:18

Ieder jaar vindt in mei de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Nederland en Bibliotheek Oostland verzorgt de voorrondes in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Na noodgedwongen twee jaar lang de wedstrijd via filmpjes te hebben gehouden, konden de deelnemers in 2023 gelukkig weer het podium op! Het aantal aanmeldingen was dan ook boven verwachting groot. Rosanne Kolvers, Mees Roeland en Otis in de Maur uit groep 8 plaatsten zich voor de kwartfinales in DOK Delft op 22 maart.

De wedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

De voorrondes
De bibliotheekronde van Lansingerland moest door het overweldigende aantal deelnemers - 18 maar liefst - in twee├źn worden gesplitst en vond plaats op 9 en 10 februari in jeugdpunt Driesprong van de bibliotheek in Bergschenhoek. De 9 deelnemers van Pijnacker-Nootdorp namen op 17 februari plaats in de voorleesstoel in de theaterzaal van CulturA & Zo in Nootdorp.De uiteindelijke winnaars werden gekozen door een driekoppige vakjury, die onder meer moest letten op stemgebruik, emotie, fragmentkeuze, verstaanbaarheid en het belangrijkste: of het publiek werd meegevoerd in het verhaal. Op 9 februari waren dat Woes Ploum (Gemeentedichter Lansingerland), Yennah Schenk (De Heraut) en Ingrid Boender (VoorleesExpress). Op 10 februari bestond de jury uit Leon Hoek (Wethouder Lansingerland), Annabel Leideman (De Heraut) en Anneke Verbakel (VoorleesExpress). En op 17 februari werd deze lastige taak vervuld door Peter Hennevanger (wethouder Pijnacker-Nootdorp), Manuela Bijl (CulturA & Zo) en opnieuw Ingrid Boender.

De finalisten
Uiteindelijk waren het dus Rosanne van basisschool De Regenboog in Bergschenhoek, Mees van De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs en Otis van De Ackerweide in Pijnacker die een plaats bemachtigden in de kwartfinale in DOK Delft. We wensen onze kampioenen natuurlijk heel veel succes. Het zou geweldig zijn als een van hen de landelijke finale haalt op 24 mei in Utrecht!

Meer informatie is de vinden op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

En hoe ging het in de kwartfinale...


Op woensdagmiddag 22 maart vond in DOK Delft de kwartfinale plaats. Rosanne mocht als tweede, Mees als vijfde en Otis was als achtste deelnemer aan de beurt (na in de pauze het publiek aangenaam verrast te hebben door achter de piano plaats te nemen). Alle drie onze deelnemers deden het geweldig, maar uiteindelijk gaan Nora Dekker uit Zoetermeer en Armaan Omar uit Den Haag onze regio vertegenwoordigen in de halve finale.