Digimaatjes helpen inwoners digitale zaken zelf te regelen

Gepubliceerd op: 17 januari 2023 09:30

De samenleving wordt steeds digitaler, maar niet iedereen kan de ontwikkelingen bijbenen. Digimaatjes van de Bibliotheek Oostland helpen inwoners zelfstandig met de digitale overheid te werken. Iedereen die zelf wil leren omgaan met DigiD kan zich aanmelden voor gratis begeleiding door een digimaatje. Mevrouw Thoen en haar digimaatje Markus Huurman zijn een goed voorbeeld van een succesvol maatjestraject.

Mevrouw Thoen wilde op een laagdrempelige manier leren omgaan met DigiD en de websites van de digitale overheid. De computer en internet zijn haar bekend, maar serieuze zaken zelf regelen durfde ze niet. “Al die codes en wachtwoorden vond ik ingewikkeld en spannend. Er was er altijd wel een familielid bereid om mij te helpen maar ik wilde het ook graag zelf leren.

Mijn digimaatje Markus hielp mijn zelfvertrouwen op het internet te vergroten. Ik kon zelfstandig met het werkboek aan de slag want ik wist dat ik hem altijd kon inschakelen als ik vastliep. Ook was het heel gezellig om een keer per twee weken samen bij te praten en te oefenen met DigiD.” vertelt mevrouw Thoen.

Minder angst om het fout te doen

Als getrainde begeleider maakt Markus echt het verschil voor zijn maatjes. Hij zorgt ervoor dat het tempo niet te snel is en dat alle vragen beantwoord worden. “Mensen helpen digitaal vaardig(er) te worden is een interessante uitdaging voor mij.” vertelt Markus. “Door passende begeleiding te bieden kunnen we de angst om het fout te doen wegnemen. Mevrouw Thoen is daar een goed voorbeeld van! Het is leuk om te zien dat steeds meer mensen bij de Bibliotheek Oostland komen om verder te groeien door op een informele manier te oefenen.”

Een-op-een begeleiding

De bibliotheek biedt een traject waarin een vrijwilliger een-op-een ondersteuning geeft aan inwoners. Deelnemers kiezen de onderwerpen die bij hen passen. Bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen, het maken van een afspraak bij de gemeente of het regelen van een zorgverzekering of een parkeervergunning. Met het werkboek leert de deelnemer stap voor stap om steeds meer zelf via internet te regelen op een veilige manier. De deelnemer werkt in eigen tempo en krijgt een werkboek op maat. Vragen en moeilijke dingen worden regelmatig met het digimaatje besproken.

Aanmelden

Inwoners die digitaal vaardiger willen worden kunnen zich aanmelden voor de gratis cursus bij het inloopspreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid bij de Bibliotheek Oostland.

Vestiging Berkel en Rodenrijs:

  • Dinsdag 10:00 – 12:00 uur
  • Vrijdag 18:30 – 20:00 uur

Vestiging Pijnacker, Buurt & Zo:

  • Maandag 18:30 – 20:00 uur
  • Vrijdag 10:00 – 12:00 uur