Samenlezen in de Bibliotheek Oostland brengt mensen op een bijzondere manier bij elkaar

Gepubliceerd op: 15 september 2022 09:00

Vanaf 4 oktober organiseert de Bibliotheek Oostland, in samenwerking met de Culturele Apotheek, de nieuwe groepsactiviteit Samenlezen in ’t Web in Bleiswijk. Samenlezen prikkelt de fantasie en brengt mensen op een bijzondere manier bij elkaar.

Het unieke aan samenlezen is dat je samen hardop leest en bespreekt wat jou in een tekst raakt. Wat roept een gedeelte uit een roman, verhaal of gedicht bij je op: wat zeggen de woorden? Wat doen ze met je? Herken je iets?

De sfeer is ontspannen en gezellig. Het gaat er niet om de betekenis of de waarheid achter een tekst te achterhalen, maar om op verschillende manieren naar iets te kijken. Herinneringen, associaties, emoties en diepere gedachten komen naar boven en zorgen voor de mooiste gesprekken.

Een beproefde methodiek

De methodiek van samenlezen is in Groot-Brittannië ontwikkeld. Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool beschrijven als een van de effecten van samenlezen: ‘het krijgen van nieuwe energie en levensvreugde’.  Het plezier van lezen, de mogelijkheid om aan de hand van teksten uit de literatuur en poëzie een ander soort gesprek met elkaar te voeren en de blik te verruimen: het zijn kwaliteiten waar iedereen iets aan heeft. Wetenschap en praktijk tonen aan dat samenlezen helpt om een leuker, rijker of betekenisvoller leven te leiden.

Samenlezen is voor iedereen

Vanaf dinsdag 4 oktober kunnen inwoners iedere twee weken van 10.30 tot 11.30 uur Samenlezen in vestiging Bleiswijk, ’t Web aan de Nachtegaallaan 4. Iedereen kan kosteloos meedoen, zowel enthousiaste lezers als mensen die weinig kennis hebben van literatuur. Je kunt gewoon voor 10.30 uur binnenkomen, aanmelden is niet nodig.