Lezen met Lisa

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022 12:00

De zomervakantie zit erop, het gewone, meestal drukke leven begint weer. Voor veel mensen betekent dat ook wat minder tijd om te lezen. Daarom deze maand geen dikke duizend pagina boeken, maar drie korte verhalenbundels.

De Meisjes - Annet Schaap

Ik ben gek op sprookjes, maar dat is niet vanwege de personages. Die zijn immers vaak behoorlijk saai en simplistisch. De boze stiefmoeder, de perfecte prinses, veel spannender wordt het niet. Annet Schaap brengt daar met De Meisjes verandering in. Ze heeft zeven klassieke sprookjes bewerkt en daarbij de vrouwelijke hoofdpersonen van stereotypes omgetoverd tot gelaagde, geloofwaardige personages. Ze hebben dromen, ambities, goede eigenschappen, slechte eigenschappen, kortom, ze zijn menselijk.

Ook de tijd en plaats waar deze sprookjesmensen leven en de mensen om hen heen zijn veranderd. Zo lopen Hans en Grietje (in Schaap’s versie twee zussen) rond in een moderne stad, waar een groep heksen hen wil gebruiken in een grote reclamecampagne. Blauwbaard blijkt een conservatieve dominee te zijn. Deze aanpassingen leveren soms verrassende plotwendingen op en het traditionele ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ wordt niet altijd op dezelfde manier bereikt als in het oorspronkelijke verhaal.

Klassieke sprookjes, maar op zo’n verfrissende en overtuigende manier geschreven dat je er bijna in gaat geloven.

  • Annet Schaap De meisjes

    Zeven sprookjesachtige verhalen over meisjes. Over een meisje dat een lieve kikker heeft maar denkt dat ze een prins wil, over een meisje dat als monster...

    Gedrukt boek

  • Annet Schaap De meisjes

    Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes,...

    Luisterboek (digitaal)

Alle Verhalen Van Kikker En Pad - Arnold Lobel

Er zijn van die jeugdboeken die tien jaar na de eerste uitgave al een beetje gedateerd aandoen. Taalgebruik en technische snufjes die ten tijde van het schrijfproces nog het nieuwste van het nieuwste waren, zijn dan allang hopeloos achterhaald. Je voelt eerder nostalgie dan echt enthousiasme, wanneer je zoiets leest.

En dan zijn er van die boeken die je bij het uitruimen van je oma's huis tegenkomt, waar je uit nieuwsgierigheid eens wat in bladert...en voor je het weet heb je elke pagina gelezen en is de dag alweer voorbij.

Alle Verhalen Van Kikker En Pad valt in die laatste groep. Het zijn simpele, tijdloze verhalen. Ze bevatten altijd een wijze boodschap, maar die wordt nooit als een verplichte les aan de lezer opgedrongen. Kikker en Pad zijn een geweldig komisch duo, een soort boekenversie van Buurman & Buurman: beste vrienden, die door hun onhandigheid regelmatig in de problemen komen, maar samen altijd weer een oplossing weten te vinden.

Prachtige verhalen met prachtige illustraties.

Beroemde Verhalen Over Schurken En Superhelden - Tony Bradman & Tony Ross

Over tijdloze verhalen gesproken. Volgens mij is zelfs het modernste personage in dit boek al een paar honderd jaar oud. Hercules, koning Arthur, Wilhelm Tell: we kennen hen allemaal.

In tegenstelling tot Annet Schaap in het eerdergenoemde De Meisjes gebruikt Tony Bradman de oorspronkelijke vertellingen niet als uitgangspunt voor een nieuw, eigen verhaal. Hij houdt zich aan de bestaande plotlijnen en achtergronden. Maar ook hij maakt de personages levendig en driedimensionaal. Hierdoor worden hun avonturen, die je in de meeste gevallen toch al grotendeels zult kennen, weer net zo spannend als toen je ze voor het eerst hoorde.

Het boek is gericht op jonge lezers. De al te gruwelijke details zijn daarom weggelaten (Tony Bradman's versie van Jason en het Gulden Vlies bevat geen van de kindermoorden uit de originele Griekse mythe) en de stijl is vlot en simpel. Maar laat je dat als volwassen lezer er niet van weerhouden om deze bundel eens een kans te geven. Dit zijn geweldige verhalen voor alle avonturenliefhebbers, oud en jong.