Zomerlezen met Lisa

Gepubliceerd op: 15 juni 2022 17:00

Twee dingen waar ik heel gelukkig van word: op reis gaan en de zomer. Duw mij halverwege juli in een auto richting een ver land en je hoort mij niet meer klagen, zelfs niet als die auto onderweg pech krijgt en ik twee dagen vast zit in een uitgestorven, Frans dorp. Voor deze zomereditie van Lezen met Lisa hoefde ik dus niet lang na te denken over het thema. Drie verhalen over een reis die het leven van de hoofdpersoon verandert.

It's A Wonderful Life - Jesse Goossens

De zeventienjarige Anna wil graag met haar vrienden op vakantie naar Salou, maar haar bezorgde ouders zien dat niet zitten. Ze stellen in plaats daarvan voor dat hun dochter in de zomer voor vijf weken naar de Verenigde Staten gaat. Niet naar de grote, beroemde steden die ze als filmfanaat al zo vaak op het scherm heeft gezien, maar op familiebezoek bij haar oudoom York in het slaperige dorpje Muffindale in Pennsylvania. Anna heeft er weinig zin in, maar bij gebrek aan een leuker plan besluit ze het toch een kans te geven. De eerste paar dagen is het even wennen, maar voor Anna het doorheeft, is ze al helemaal ingeburgerd in Muffindale. Ze krijgt een bijbaantje in een antiekwinkel, begint een theehuis en raakt bevriend met de lokale begrafenisondernemer. Ze sluit een vreemde weddenschap af, gaat naar een Iers verlovingsfeest en ontdekt met behulp van haar nieuwe Amerikaanse vrienden eindelijk wat ze na de middelbare school wil gaan doen.

It's A Wonderful Life is zo'n boek waarin eigenlijk niets bijzonders gebeurt, maar waar je je toch geen moment bij verveelt. Dat komt vooral door de personages. Er lopen allerlei vreemde, maar vriendelijke figuren in Muffindale rond, die altijd wel iets interessants te vertellen hebben. Anna valt hier als hoofdpersoon in het begin een beetje door weg, maar blijkt gaandeweg steeds grappiger en origineler te zijn dan je in eerste instantie dacht. Haar neiging om constant filmcitaten rond te strooien, zonder te bedenken dat sommige teksten wel eens verkeerd opgevat kunnen worden, leidt tot een paar hilarische situaties.

Een lief, vrolijk en warm verhaal. Als je het uit hebt, zou je willen dat je zelf een ticket naar Muffindale kon boeken.

De Man Die Alles Achterliet - Tanya Commandeur

Als geboren Rotterdammert en liefhebber van Hotel New York, ben ik altijd gefascineerd geweest door de Holland-Amerikalijn. Deze scheepvaartmaatschappij bracht honderden Nederlanders vanuit Rotterdam naar de Verenigde Staten, waar ze een nieuw leven konden beginnen. Het liefst zou ik van al deze reizigers een uitgebreide biografie lezen, om te kijken hoe ze het ervan afbrachten in hun nieuwe thuisland. Dat is helaas (nog) niet mogelijk, maar met De Man Die Alles Achterliet heb ik wel alvast een goed begin gemaakt. Tanya Commandeur vertelt hierin het waargebeurde verhaal van haar betovergrootvader David. Hij vertrekt aan het begin van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten, op zoek naar zijn vader, die zijn gezin jaren geleden in de steek heeft gelaten. Als hij hem na een lange, zware tocht vindt, leidt dat niet tot de gelukkige hereniging waar David op gehoopt had. Terug naar Nederland dus weer, maar daar heeft David het geld niet meer voor. Hij besluit dus voorlopig maar in de VS te blijven. Hij vindt een baan en krijgt onderdak bij een vriendelijk echtpaar, dat een dochter heeft van David’s leeftijd. Hoe langer David in Amerika blijft, hoe minder hij terugverlangt naar zijn vaderland.

De Man Die Alles Achterliet is een mooi verhaal over opnieuw beginnen in een ander land. De schrijfstijl is wat simpel, maar wel fijn leesbaar. Aan het einde vertelt Tanya Commandeur nog hoe het David’s kinderen en kleinkinderen verging en voegt ze wat foto’s toe van de familie. Het is een leuk extraatje, waardoor het verhaal nog wat meer tot leven komt.

De Brief Voor De Koning - Tonke Dragt

Ik ben geen puritein als het om boekverfilmingen gaat. Natuurlijk kun je een verhaal niet woord voor woord van het ene medium naar het andere vertalen, er zullen altijd wat veranderingen gemaakt moeten worden. Maar toen ik de Netflix serie van De Brief Voor De Koning zag, werd ik toch wel een beetje droevig. Er zaten een brief en een koning in, maar dat waren dan ook de enige overeenkomsten met het boek waar ik al jarenlang fan van ben. Snel maar weer terug naar het originele verhaal!

Dat verhaal gaat over de zestienjarige Tiuri, die op het punt staat om ridder te worden, net als zijn beroemde vader. Hij moet alleen nog één opdracht vervullen: een nacht lang waken in een kleine kapel. Hij mag geen woord spreken en voor niemand de deur opendoen. Natuurlijk wordt er net die nacht aangeklopt, door een oude man die wanhopig om hulp smeekt. Tiuri kan het niet over zijn hart verkrijgen om hem te negeren en doet de deur open. De man brengt hem naar een stervende ridder, die Tiuri een belangrijke brief geeft voor de koning van het buurland. De brief is van levensbelang en moet zo snel mogelijk bezorgd worden. Tiuri gaat op reis en wordt al snel door allerlei vijanden achtervolgd.

De Brief Voor De Koning is een klassiek avonturenverhaal. Ridders, queesten, koningen, zwaardgevechten; allemaal van die onderwerpen die al eeuwenlang bestaan, maar waar je nog altijd kunt genieten. Zeker als Tonke Dragt erover schrijft. Ze heeft een levendige, humoristische stijl en houdt de spanning er goed in, maar zorgt ook voor een paar rustige momenten, waarin de personages even op adem kunnen komen en de lezer de kans krijgt hen wat beter te leren kennen.
Vergeet de Netflix serie, lees het boek. En ga daarna gelijk door met het al net zo fantastische vervolg Geheimen Van Het Wilde Woud.

 • Tonke Dragt De brief voor de koning

  Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten...

  Gedrukt boek

 • Tonke Dragt De brief voor de koning

  Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten...

  E-book

 • Tonke Dragt Brief voor de Koning

  Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek...

  Luisterboek (digitaal)

 • Tonke Dragt Geheimen van het Wilde Woud

  De jonge ridder Tiuri en zijn vriend Piak gaan op zoek naar ridder Ristridin. Hun zoektocht brengt hen in het Wilde Woud, waarover vreemde verhalen worden...

  Gedrukt boek

 • Tonke Dragt Geheimen van het Wilde Woud

  De jonge ridder Tiuri en zijn vriend Piak gaan op zoek naar ridder Ristridin. Hun zoektocht brengt hen in het Wilde Woud, waarover vreemde verhalen worden...

  E-book

 • Tonke Dragt Geheimen van het Wilde Woud

  Langzaam liep ridder Ristridin verder. De sneeuw kraakte onder zijn voeten en nu en dan braken er takjes af. Verder geen geluid. Hij voelde zich als een...

  Luisterboek (digitaal)