Lezen met Lisa: Oorlogsboeken

Gepubliceerd op: 22 april 2022 13:08

Mei is meestal een heerlijk zonnige maand, maar vanwege Dodenherdenking zit er toch altijd een donkere kant aan. Dit jaar nog meer dan anders. Daarom heb ik deze keer gekozen voor drie boeken waarin oorlog een belangrijke rol speelt.

Twee Fonkelrode Sterren In De Blinkend Witte Sneeuw - Davide Morosinotto

Nadja en Viktor zijn een twaalfjarige tweeling, geboren in Leningrad in 1929. Ze zijn trouwe leden van de communistische jeugdbeweging Jonge Pioniers en geloven alle propaganda die ze daar te horen krijgen. Hier komt verandering in als ze na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mee moeten op één van de vele kindertransporten. Ze belanden in verschillende treinen en alleen die van Viktor komt op de plek van bestemming aan. Nadja's trein strandt halverwege. Viktor, die inmiddels in Tatarstan zit, krijgt te horen dat de trein gebombardeerd is en dat alle passagiers zijn omgekomen. Viktor is er echter van overtuigd dat zijn zus nog leeft en gaat naar haar op zoek.

In Twee Fonkelrode Sterren In De Blinkend Witte Sneeuw doet Davide Morosinotto weer waar hij zo goed in is. Hij creëert een stel fantastische, realistische hoofdpersonen en laat hen allerlei avonturen beleven. Nadja en Viktor zijn sympathiek, irritant, slim, onhandig, brutaal, verlegen, kortom: kinderen die je zomaar in het echte leven tegen zou kunnen komen. Ook hun ontwikkeling van brave kinderen tot opstandige jongeren wordt overtuigend verteld. Hun belevenissen zijn iets minder geloofwaardig, maar spannend genoeg dat je je daar wel overheen kunt zetten. Een absolute aanrader.

Eline - Michelle Visser

Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar dat betekent natuurlijk niet dat die oorlog ongemerkt aan de bevolking voorbijging. Eline, een rijke, jonge vrouw uit Leiden, voelt zich erg betrokken bij het conflict. Haar beste vriendin is Engels en getrouwd met een soldaat die in Duitsland vermist is geraakt. Als hij weer in Engeland opduikt, fysiek grotendeels in orde, maar mentaal zwaar beschadigd, heeft Eline's vriendin haar steun hard nodig.
Ondertussen heeft Eline ook zo haar eigen problemen. Haar man krijgt de leiding over een belangrijk wetenschappelijk project, waar het hele gezin voor naar Drenthe moet verhuizen. De moderne, stadse Eline heeft veel moeite zich aan te passen aan het conservatieve leven op het platteland. Maar als de Spaanse griep uitbreekt, leert ze een andere kant van haar dorpsgenoten kennen.

Michelle Visser heeft een simpele stijl, die ervoor zorgt dat Eline, ondanks de zware onderwerpen, altijd een luchtig verhaal blijft. Soms iets te luchtig, de lezer raakt nooit écht betrokken bij de personages en de dramatische scenes komen niet altijd hard genoeg aan. Als je op zoek bent naar diepgravend, psychologisch drama over de gevolgen van WO I en een pandemie (want van dat tweede onderwerp kunnen we natuurlijk geen genoeg krijgen...) is dit dan ook geen goede keuze. Maar als het onderwerp je interesseert en je nog een boek zoekt voor die zonnige, vrije lentemiddag, is Eline een prima optie.

 • Michelle Visser Eline

  De vooruitstrevende Leidse Eline vertrekt in 1918 met haar gezin naar het Drentse platteland waar vooral vrouwen een zwaar bestaan hebben.

  Gedrukt boek

 • Michelle Visser Eline

  De vooruitstrevende Leidse Eline vertrekt in 1918 met haar gezin naar het Drentse platteland waar vooral vrouwen een zwaar bestaan hebben.

  E-book

Het Achterhuis - Anne Frank

Meestal probeer ik in deze rubriek boeken aan te raden die wat minder bekend zijn. Het Achterhuis is hier nogal een uitzondering op. Ik durf er de volledige collectie van Bibliotheek Oostland om te verwedden dat iedereen die dit artikel heeft aangeklikt wel eens van dit boek gehoord heeft. Als het gaat om de vraag of iedereen het ook daadwerkelijk gelezen heeft, ben ik minder zeker van mijn zaak. Als Het Achterhuis inderdaad ergens op je 'dat wil ik nog een keer lezen' lijst staat, dan is dit de perfecte tijd om het eens te proberen.

In haar dagboek, dat ze bijhield van haar dertiende tot haar vijftiende, lukt het Anne Frank te doen wat zelfs de meest gruwelijke statistieken en documentaires nooit echt kunnen: laten zien hoe verschrikkelijk een oorlog is voor zijn slachtoffers. Samen met haar familie en vier andere Joodse mensen heeft Anne zich haast ruim twee jaar moeten verbergen in een klein, overvol kantoorpand. De spanningen die dit oplevert en de constante angst om ontdekt te worden zijn op elke pagina voelbaar. Er zit echter ook een hoop humor in het boek. Anne Frank had een behoorlijk scherpe pen, waarmee ze vaak hilarische beschrijvingen gaf van haar medebewoners.
Met recht één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse geschiedenis.

 • Anne Frank Het achterhuis

  Anne Frank is een Joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht....

  Dyslexieboek

 • Anne Frank Het Achterhuis

  Anne Frank, een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht,...

  Luisterboek