Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Dana van der Enden uit groep 7 van basisschool De Groenehoek in Bergschenhoek en Elize Hesselberth uit groep 8 van de Octantschool Beatrixschool uit Pijnacker, mogen door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd! Zij hoorden 4 maart tijdens de digitale prijsuitreiking, georganiseerd door Bibliotheek Oostland in beide gemeentes, dat ze in maart mogen proberen de beste voorlezer van de provincie van Zuid-Holland te worden. De landelijke finale is op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar is een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

De voorronde verliep wel iets anders dan normaal. Deze keer hadden de leerlingen voorleesvideo’s ingeleverd, die door de leerlingen van alle deelnemende scholen werden gejureerd. Uiteraard konden de scholen niet op hun eigen deelnemer stemmen.

De kinderen letten op of ze geboeid bleven tijdens het voorlezen, of er goed in de camera gekeken werd, of de voorlezer verstaanbaar was en of het voorgelezen fragment goed gekozen was. Want als een stukje grappig of spannend is, houd je de aandacht lang vast. En dat is heel belangrijk bij voorlezen.

Hetzelfde boek gekozen

Volgens deze publieksjury hadden Dana en Elize deze onderdelen het beste gedaan. Puur toevallig lazen ze allebei voor uit het beroemde boek van Jacques Vriens: 'Achtste-groepers huilen niet'. Wel hadden Dana en Elize allebei een ander fragment gekozen uit dit indringende maar ook heel grappige boek. Medewerkers van Bibliotheek Oostland, in Pijnacker zelfs in het bijzijn van onderwijswethouder Peter Hennevanger, maakten uiteindelijk op de winnende school bekend wie er gewonnen had, terwijl alle scholen gespannen meekeken met de livestream.

In Pijnacker werd Elize zelfs op de schouders genomen. De wethouder was diep onder de indruk van het niveau van voorlezen en nam zich voor het boek te gaan lenen in de bibliotheek.De andere kandidaten waren dan misschien wel teleurgesteld, maar krijgen nog een oorkonde opgestuurd via school, want per slot van rekening zijn ze wel de voorleeskampioen van hun school geworden. En dat is een flinke prestatie!

Aantal voorlezers en favoriete boeken

Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.

Video's

Paul Houkes van Pijnacker-Nootdorp Actueel maakte een reportage van de prijsuitreiking in de Beatrixschool én een compilatiefilmpje van alle inzendingen van die gemeente.