Tips voor Thuisblijvers - ouders en kinderen

Niet naar school en de bibliotheek is gesloten. Iedereen zit bijna de hele dag thuis. Hoe kom je de dag door?

Deze pagina is voor alle ouders en kinderen. Er staan namelijk veel digitale bronnen en apps klaar rondom lezen en informatie waar je gebruik van kunt maken. In sommige gevallen moet je inloggen met je bibliotheekpas. Leerlingen van scholen die met schoolWise werken, zijn automatisch lid van de openbare bibliotheek, dat komt nu extra goed van pas!

Hou deze pagina in de gaten, want als we nieuwe ideeën tegenkomen voegen we die toe!

Doe mee met de #ikleesthuischallenge en win!

Maak een leuke foto terwijl je aan het (voor)lezen bent en deel deze op sociale media met de tag #ikleesthuischallenge erbij. De beste foto van de week wordt door de Kinderboekenambassadeur gepubliceerd op de pagina onder de link en de winnaar krijgt een mooi leesboek opgestuurd! Meedoen is niet moeilijk, iedereen kan het. Je hebt de hulp van ouders of juf niet nodig. 

Lekker Lezen!

De Online Bibliotheek

Naar de Online Bibliotheek

Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek!’ 

 • Meester Jaap

  Jacques Vriens leest voor uit Meester Jaap - Alle leukste, stoutste en gekste verhalen!

 • Maak je eigen digitale boekenkast

  Ken je Yoleo? De leesgame voor kinderen die lezen niet zo leuk of moeilijk vinden? De app is gratis te downloaden, waarna je een eigen 'kamer' aanmaakt. Via 'Nieuw boek kopen' is het vervolgens mogelijk om te bladeren in het aanbod maar ook om gericht te zoeken en zo je eigen boekenkast samen te stellen.

 • BoekStart

  Speciaal om samen te lezen met baby's en peuters is er BoekStart. Voorlezen schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

 • Interactieve beleefboeken

  Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken. Deze interactieve films stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten.

Lekker Leren!

 • Online oefenen voor alle vakken van de basisschool

  Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad.

 • Samen spelen met taal

  Langaroo is hét taalplatform om samen met je kind te spelen met taal. Door samen aan de slag te gaan leer je elkaar beter kennen, ontdek je Lingoland en worden jullie ook nog beter in één of meerdere talen. Langaroo is ontwikkeld door de VoorleesExpress en meertalig.nl.

 • Favoriete dieren

  De scholen zijn dicht en omdat Freek Vonk net als jullie thuiszit, heeft hij een leuk plan bedacht: voorlopig is hij even de meester en gaat jullie regelmatig iets vertellen over zijn favoriete dieren.

Lekker Luisteren!

 • Anouk leest voor

  De scholen in Nederland zijn gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek 3 weken gratis beschikbaar voor iedereen. Wekelijks nieuwe voorleesverhalen voor kinderen van 0-10 jaar.

 • Luisterboeken van de online Bibliotheek

  Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone.

 • Gouden Boekjes

  Alle luisterverhaaltjes van de Gouden Boekjes-reeks achter elkaar. Spotify-account is vereist.

 • Voor en door kinderen

  Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen. 13 kinderen dus, en 13 boeken.

 • Een kinderboekenpodcast voor groep 6/7/8

  Lezen is belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. Met de kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken brengen we nog meer leesplezier in de klas. In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal.

 • Kindvriendelijk educatief entertainment

  Kinderpodcast Nederland behartigt de belangen van kinderen, ouders en andere media-opvoeders met als doel kinderen een veilige en vertrouwde luistersamenleving te bieden met een divers aanbod kinderpodcasts.

 • PodNL Podcasts

  PodNL is de eerste app voor Nederlandstalige podcasts en zit bomvol verhalen, interviews en achtergronden. PodNL is een app van de website Podcast Luisteren.

Lekker Bezig!

Wij gaan op Berenjacht!

Op steeds meer plekken zetten mensen knuffelberen achter hun raam en dat is geen toeval. De beren zijn neergezet zodat kinderen op berenjacht kunnen! Het initiatief is bedacht zodat kinderen wat afleiding hebben tijdens de coronacrisis. "Het idee is dat mensen beren voor het raam zetten, zodat er voor kinderen in deze moeilijke tijd een leuk buitenspel ontstaat: ze kunnen op Berenjacht", staat op de facebookpagina 'Berenjacht in Nederland'. Tijdens een wandeling door de buurt kunnen kinderen dan op zoek gaan naar de knuffelberen.

De actie is gebaseerd op het prentenboek "Wij gaan op berenjacht" van Michael Rosen en Helen Oxenbury. Mooie reden om dat boek er ook weer eens bij te pakken.

Actief de weken door met media

Als je als gezin meer samen thuis bent, kan het erin sluipen dat je meer achter het scherm zit dan je misschien zou willen.

Op zoek naar balans qua mediagebruik?

Mediasmarties heeft een leuke Bingokaart gemaakt: actief de week door met (en zonder) media!

BiebLab

Elke dag om 14.00 uur verschijnt een speciale aflevering van BiebLab, met de leukste huis-tuin-en-keukenopdrachten. Zoals een Happertje maken, Schaduwtheater en een Knikkerbaan van boeken.

Dolfje Run!

Gek op Dolfje en zin om te gamen? In de gratis app Dolfje Run! laat je Dolfje zo hard mogelijk rennen door het Weerwolvenbos. Onderweg scoor je zoveel mogelijk punten, zonder ergens tegenop te botsen. Ben je af? Beantwoord dan een vraag over Dolfje en je speelt verder! Onderweg moedigen Noura, Leo, Pa en Ma je aan.

Jeugdbieb.nl

En hier nog meer ideeën!

Klik hier
Klik hier

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt steeds meer onderdeel van het dagelijks leven. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze technologie en de toepassingen ervan.

Klik hier

Duizenden apps en geen overzicht meer? Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor je kind? Cinekid AppLab selecteert de beste apps.

Virtueel

Klik hier

Opgesloten zitten en niet naar buiten kunnen. Als dat voor ons al zo zwaar is, hoe moeilijk zal het dan zijn geweest voor Anne Frank. Met deze virtuele tour kun je rondwandelen in het Achterhuis, waar Anne twee jaar lang ondergedoken zat.

Klik hier

Meer musea hebben virtuele tours voor kinderen. Museumkids heeft ze voor jullie verzameld. Zeker nu alle musea gesloten zijn een leuk alternatief!