Tips voor Thuisblijvers - ouders en kinderen

Niet naar school en de bibliotheek is gesloten. Iedereen zit bijna de hele dag thuis. Hoe kom je de dag door?

Deze pagina is voor alle ouders en kinderen. Er staan namelijk veel digitale bronnen en apps klaar rondom lezen en informatie waar je gebruik van kunt maken. In sommige gevallen moet je inloggen met je bibliotheekpas. Leerlingen van scholen die met schoolWise werken, zijn automatisch lid van de openbare bibliotheek, dat komt nu extra goed van pas!

Hou deze pagina in de gaten, want als we nieuwe ideeën tegenkomen voegen we die toe!

Voorleesestafette: De Pabo Leest Voor

De landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gaat vanwege de coronacrisis niet door maar er is een alternatief slot bedacht: De Pabo Leest Voor! Zo krijgen de pabostudenten alsnog een podium om voor te lezen én kunnen alle basisschoolleerlingen genieten van een goede voorlezer.

Eva leest!

Onze Leesbingo is een succes!
Zo trof Jolien Steenweg haar dochter Eva uit groep 4a van De Triangel (Delfgauw) aan. Ze is momenteel fan van de boeken over Koen en Lot (Marianne Busser). Dikke vriendjes die vaak samen spelen en bij elkaar op school zitten. Zo maken ze van alles met elkaar mee en de situaties zijn dus heel herkenbaar. En Eva kan meteen 2 vakjes afvinken op haar Bingokaart!

Ook meedoen? Dat kan!

Kunst & Cultuur voor thuis

Team4Talent Cultuur heeft leuke, verrassende en inspirerende tips verzameld op het gebied van Beeldende kunst, Drama en Muziek, Techniek en Experimenten en natuurlijk #ikleesthuis. Tips die bedoeld zijn om tijdens het thuis zitten tóch een beetje kunst en cultuur in huis te halen.

Bijvoorbeeld door een museum virtueel te bezoeken of een (jeugd)voorstelling te bekijken. Ook zijn er een hoop initiatieven waarmee je zelf aan de slag kunt: een kunstwedstrijd bijvoorbeeld of een tekenles, leren programmeren of proefjes die je kunt doen met dingen die de meeste mensen wel in huis hebben. Er wordt regelmatig iets nieuws op gezet, dus houd de pagina in de gaten!

Lekker Lezen!

De Online Bibliotheek

Naar de Online Bibliotheek

Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek!’ 

 • Voorleesplezier voor thuis!

  Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de bibliotheek nog steeds dicht? Hier vind je elke week nieuwe prentenboeken. 

 • Gratis digitale kinderboeken

  Door de coronacrisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis! Op de website Voorleesgids zijn de links verzameld, zodat ouders, leerkrachten en kinderen weten waar ze digitale kinderboeken kunnen vinden.

 • Meester Jaap

  Jacques Vriens leest voor uit Meester Jaap - Alle leukste, stoutste en gekste verhalen!

 • BoekStart

  Speciaal om samen te lezen met baby's en peuters is er BoekStart. Voorlezen schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

 • Digitale prentenboeken

  WePboeken, een serie geanimeerde prentenboeken gemaakt door het Kinderopvangfonds, stimuleren de taalontwikkeling bij peuters en kleuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. 

 • Interactieve beleefboeken

  Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken. Deze interactieve films stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten. Nu ook met gratis ouderbrieven.

 • Maak je eigen digitale boekenkast

  Ken je Yoleo? De leesgame voor kinderen die lezen niet zo leuk of moeilijk vinden? De app is gratis te downloaden, waarna je een eigen 'kamer' aanmaakt. Via 'Nieuw boek kopen' is het vervolgens mogelijk om te bladeren in het aanbod maar ook om gericht te zoeken en zo je eigen boekenkast samen te stellen.

Lekker Leren!

 • Online oefenen voor alle vakken van de basisschool

  Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad.

 • Favoriete dieren

  De scholen zijn dicht en omdat Freek Vonk net als jullie thuiszit, heeft hij een leuk plan bedacht: voorlopig is hij even de meester en gaat jullie regelmatig iets vertellen over zijn favoriete dieren.

Lekker Luisteren!

 • Gottmer leest voor

  Geniet samen met je kinderen van de leukste, mooiste en ontroerendste prentenboeken. Auteurs en illustratoren lezen voor uit hun eigen boek. Of laat je voorlezen door bekende acteurs, schrijvers en presentatoren uit hun favoriete prentenboek.

 • Anouk leest voor

  De Voorleeshoek is een digitaal hoekje op je tablet, telefoon of computer waar kinderen van 0-10 jaar filmpjes kunnen bekijken met spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Om even heerlijk weg te dromen. Als je lid bent van de bibliotheek helemaal gratis (inloggen met je pasnummer en wachtwoord).

 • Luisterboeken van de online Bibliotheek

  Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone.

 • Gouden Boekjes

  Alle luisterverhaaltjes van de Gouden Boekjes-reeks achter elkaar. Spotify-account is vereist.

 • Online voorleesserie van De Schoolschrijver

  Iedere dag een nieuw voorleesfilmpje. Een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Je volgt 10 kinderen, die aan hetzelfde plein wonen. Ze mogen niet naar buiten en niet naar school, omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam...

 • Voor en door kinderen

  Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen. 13 kinderen dus, en 13 boeken.

 • Een kinderboekenpodcast voor groep 6/7/8

  Lezen is belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. Met de kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken brengen we nog meer leesplezier in de klas. In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal.

 • De Grote Vriendelijke Podcast

  De eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Doel is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over jeugdliteratuur. In elke uitzending wordt een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek besproken en een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens geïnterviewd.

 • Kindvriendelijk educatief entertainment

  Kinderpodcast Nederland behartigt de belangen van kinderen, ouders en andere media-opvoeders met als doel kinderen een veilige en vertrouwde luistersamenleving te bieden met een divers aanbod kinderpodcasts.

 • PodNL Podcasts

  PodNL is de eerste app voor Nederlandstalige podcasts en zit bomvol verhalen, interviews en achtergronden. PodNL is een app van de website Podcast Luisteren.

Virtueel

Klik hier

Opgesloten zitten en niet naar buiten kunnen. Als dat voor ons al zo zwaar is, hoe moeilijk zal het dan zijn geweest voor Anne Frank. Met deze virtuele tour kun je rondwandelen in het Achterhuis, waar Anne twee jaar lang ondergedoken zat.

Klik hier

Meer musea hebben virtuele tours voor kinderen. Museumkids heeft ze voor jullie verzameld. Zeker nu alle musea gesloten zijn een leuk alternatief!

Doe mee met de #ikleesthuischallenge en win!

Maak een leuke foto terwijl je aan het (voor)lezen bent en deel deze op sociale media met de tag #ikleesthuischallenge erbij. De beste foto van de week wordt door de Kinderboekenambassadeur gepubliceerd op de pagina onder de link en de winnaar krijgt een mooi leesboek opgestuurd! Meedoen is niet moeilijk, iedereen kan het. Je hebt de hulp van ouders of juf niet nodig. 

Thuisopdrachten

Thuis zitten heeft natuurlijk ook zijn voordelen, want nu heb je meer tijd om al die mooie boeken te lezen die nog op je liggen te wachten! Bibliotheek aan den IJssel maakte een webpagina om je op weg te helpen met aanraders, leuke filmpjes en thuisopdrachten.

Meer met prentenboeken

Voorlezen uit prentenboeken is al heel erg leuk, maar je kunt nog veel meer doen met prentenboeken. Illustrator Mies van Hout heeft tips en tekenworkshops gemaakt bij haar prentenboeken om lekker mee aan de slag te gaan en deelt ze gratis op deze website.

Leuk voor in de klas, maar ook gewoon thuis met je eigen kinderen.

Data Detox Game

Je kind verstandig laten gamen? Laat ze de 'Data Detox Game' spelen. In dit spel leren ze meer over digitale privacy, cookies en wachtwoorden. Spelen ze het spel goed, dan vinden ze de schat van de legendarische hacker Ultra.

Wat is corona eigenlijk?

Leesbingo

Juist nu alle kinderen thuis zitten en niet naar school kunnen, willen wij het vrij-lezen blijven stimuleren. Daarom heeft Bibliotheek Oostland speciaal voor deze periode een #ikleesthuis-bingo gemaakt. 

Lekker Bezig!

Wij gaan op Berenjacht!

Op steeds meer plekken zetten mensen knuffelberen achter hun raam en dat is geen toeval. De beren zijn neergezet zodat kinderen op berenjacht kunnen! Het initiatief is bedacht zodat kinderen wat afleiding hebben tijdens de coronacrisis. "Het idee is dat mensen beren voor het raam zetten, zodat er voor kinderen in deze moeilijke tijd een leuk buitenspel ontstaat: ze kunnen op Berenjacht", staat op de facebookpagina 'Berenjacht in Nederland'. Tijdens een wandeling door de buurt kunnen kinderen dan op zoek gaan naar de knuffelberen.

De actie is gebaseerd op het prentenboek "Wij gaan op berenjacht" van Michael Rosen en Helen Oxenbury. Mooie reden om dat boek er ook weer eens bij te pakken.

Actief de weken door met media

Als je als gezin meer samen thuis bent, kan het erin sluipen dat je meer achter het scherm zit dan je misschien zou willen.

Op zoek naar balans qua mediagebruik?

Mediasmarties heeft een leuke Bingokaart gemaakt: actief de week door met (en zonder) media!

BiebLab

Elke dag om 14.00 uur verschijnt een speciale aflevering van BiebLab, met de leukste huis-tuin-en-keukenopdrachten. Zoals een Happertje maken, Schaduwtheater en een Knikkerbaan van boeken.

Dolfje Run!

Gek op Dolfje en zin om te gamen? In de gratis app Dolfje Run! laat je Dolfje zo hard mogelijk rennen door het Weerwolvenbos. Onderweg scoor je zoveel mogelijk punten, zonder ergens tegenop te botsen. Ben je af? Beantwoord dan een vraag over Dolfje en je speelt verder! Onderweg moedigen Noura, Leo, Pa en Ma je aan.

Jeugdbieb.nl

En hier nog meer ideeën!

Klik hier
Naar Harlekino

Een groeiende lijst van activiteiten voor kinderen en ouders, verzameld door onze samenwerkingspartner Speelotheek Harlekino.

Klik hier

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt steeds meer onderdeel van het dagelijks leven. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze technologie en de toepassingen ervan.

Klik hier

Duizenden apps en geen overzicht meer? Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor je kind? Cinekid AppLab selecteert de beste apps.

Volg ons ook op Facebook!