Tips voor Thuisblijvers - ouders en kinderen

De thuisblijverspagina is gemaakt tijdens de COVID-19 quarantaineperiode, om te helpen het gedwongen thuiszitten wat draaglijker te maken en 'stiekemweg' leuke en nuttige tips aan te leveren om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Maar ook al mogen we allemaal weer naar buiten en wordt alles langzamerhand weer 'normaal', de verzamelde informatie op deze pagina blijft relevant! Er staan namelijk allerlei digitale bronnen en apps op rondom lezen en leren. Dus vanaf nu: ook voor niet-thuisblijvers!

Kunst & Cultuur voor thuis

Team4Talent Cultuur heeft leuke, verrassende en inspirerende tips verzameld op het gebied van Beeldende kunst, Drama en Muziek, Techniek en Experimenten en natuurlijk #ikleesthuis. Tips die bedoeld zijn om tijdens het thuis zitten tóch een beetje kunst en cultuur in huis te halen.

Bijvoorbeeld door een museum virtueel te bezoeken of een (jeugd)voorstelling te bekijken. Ook zijn er een hoop initiatieven waarmee je zelf aan de slag kunt: een kunstwedstrijd bijvoorbeeld of een tekenles, leren programmeren of proefjes die je kunt doen met dingen die de meeste mensen wel in huis hebben. Er wordt regelmatig iets nieuws op gezet, dus houd de pagina in de gaten!

Lekker Lezen!

De Online Bibliotheek

Naar de Online Bibliotheek

Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek!’ 

 • Voorleesplezier voor thuis!

  Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de bibliotheek nog steeds dicht? Hier vind je elke week nieuwe prentenboeken. 

 • BoekStart

  Speciaal om samen te lezen met baby's en peuters is er BoekStart. Voorlezen schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

 • Digitale prentenboeken

  WePboeken, een serie geanimeerde prentenboeken gemaakt door het Kinderopvangfonds, stimuleren de taalontwikkeling bij peuters en kleuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. 

 • Interactieve beleefboeken

  Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken. Deze interactieve films stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten. Nu ook met gratis ouderbrieven.

 • Maak je eigen digitale boekenkast

  Ken je Yoleo? De leesgame voor kinderen die lezen niet zo leuk of moeilijk vinden? De app is gratis te downloaden, waarna je een eigen 'kamer' aanmaakt. Via 'Nieuw boek kopen' is het vervolgens mogelijk om te bladeren in het aanbod maar ook om gericht te zoeken en zo je eigen boekenkast samen te stellen.

Lekker Leren!

 • Online oefenen voor alle vakken van de basisschool

  Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad.

 • Favoriete dieren

  Elke woensdag om 2 uur is Freek even de meester en vertelt jullie iets over zijn favoriete dieren. Een superspannend en leerzaam YouTube-kanaal.

Lekker Luisteren!

 • Gottmer leest voor

  Geniet samen met je kinderen van de leukste, mooiste en ontroerendste prentenboeken. Auteurs en illustratoren lezen voor uit hun eigen boek. Of laat je voorlezen door bekende acteurs, schrijvers en presentatoren uit hun favoriete prentenboek.

 • Anouk leest voor

  De Voorleeshoek is een digitaal hoekje op je tablet, telefoon of computer waar kinderen van 0-10 jaar filmpjes kunnen bekijken met spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Om even heerlijk weg te dromen. Als je lid bent van de bibliotheek helemaal gratis (inloggen met je pasnummer en wachtwoord).

 • Luisterboeken van de online Bibliotheek

  Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone.

 • Voor en door kinderen

  Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen. 13 kinderen dus, en 13 boeken.

 • Een kinderboekenpodcast voor groep 6/7/8

  Lezen is belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. Met de kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken brengen we nog meer leesplezier in de klas. In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal.

 • De Grote Vriendelijke Podcast

  De eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Doel is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over jeugdliteratuur. In elke uitzending wordt een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek besproken en een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens geïnterviewd.

 • Kindvriendelijk educatief entertainment

  Kinderpodcast Nederland behartigt de belangen van kinderen, ouders en andere media-opvoeders met als doel kinderen een veilige en vertrouwde luistersamenleving te bieden met een divers aanbod kinderpodcasts.

 • PodNL Podcasts

  PodNL is de eerste app voor Nederlandstalige podcasts en zit bomvol verhalen, interviews en achtergronden. PodNL is een app van de website Podcast Luisteren.

Meer met prentenboeken

Voorlezen uit prentenboeken is al heel erg leuk, maar je kunt nog veel meer doen met prentenboeken. Illustrator Mies van Hout heeft tips en tekenworkshops gemaakt bij haar prentenboeken om lekker mee aan de slag te gaan en deelt ze gratis op deze website.

Leuk voor in de klas, maar ook gewoon thuis met je eigen kinderen.

Leesbingo

Juist nu alle kinderen thuis zitten en niet naar school kunnen, willen wij het vrij-lezen blijven stimuleren. Daarom heeft Bibliotheek Oostland speciaal voor deze periode een #ikleesthuis-bingo gemaakt. 

Lekker Bezig!

BiebLab

Deze zomer neemt Jeroen het op tegen 6 uitdagers in de zomerse BiebLab-show: KwisLab. Onder leiding van Jolanda worstelen de deelnemers zich door 4 rondes: Kennik, Klinkt me als muziek in de oren, Leesracers en Strijdvaardig. Wie gaat naar huis met de wisselbokaal?

En dat is niet alles. Wekelijks kun je ook een KwisBoek downloaden, waarmee je deze quiz samen met vrienden en familie kunt spelen.

KwisLab zie je elke woensdagochtend vanaf 10.00 uur. Mis het niet!

Dolfje Run!

Gek op Dolfje en zin om te gamen? In de gratis app Dolfje Run! laat je Dolfje zo hard mogelijk rennen door het Weerwolvenbos. Onderweg scoor je zoveel mogelijk punten, zonder ergens tegenop te botsen. Ben je af? Beantwoord dan een vraag over Dolfje en je speelt verder! Onderweg moedigen Noura, Leo, Pa en Ma je aan.

Jeugdbieb.nl

En hier nog meer ideeën!

Klik hier
Klik hier

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt steeds meer onderdeel van het dagelijks leven. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze technologie en de toepassingen ervan.

Klik hier

Duizenden apps en geen overzicht meer? Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor je kind? Cinekid AppLab selecteert de beste apps.

Volg ons ook op Facebook!