Jeugd 6-12

www.jeugdbibliotheek.nl

Jeugdbibliotheek.nl

De Jeugdbibliotheek is er voor jou. Of je nu op zoek bent naar een lekker leesboek, luisterboek of eBook voor thuis of school. Zoek online een boek dat past bij jouw leeftijd! 

Let op: reserveren kun je beter via de website van Bibliotheek Oostland doen en niet via Jeugdbibliotheek.nl, omdat daar kosten aan verbonden zijn (terwijl aanvragen binnen onze organisatie gratis is)!

Leesbingo

Bibliotheek Oostland wil het vrij-lezen blijven stimuleren. Daarom hebben we een leesbingo gemaakt, een #ikleesthuis-bingo. De bedoeling: je kind gaat iedere dag lezen in een leuk boek (leesboek, stripboek, informatieboek) en kruist op de bingokaart af ‘hoe’ hij of zij gelezen heeft. Ondersteboven, op de trap, in bed, als het buiten regent etc. Is de kaart vol, dan heeft uw kind BINGO!

Online bronnen voor taal- en leesplezier

Hoe kun je als ouder of leerkracht taal- en leesplezier stimuleren bij kinderen? De Bibliotheek op School maakte een overzicht met links die een selectie vormen van online bronnen. Een ruime hoeveelheid aan materiaal dat kwaliteit biedt en op langere termijn beschikbaar is. Het is ingedeeld in bronnen voor kinderen en bronnen voor volwassenen.

Wieke vlogt over leuke boeken

Wie is Wieke en wie zitten er allemaal in het leesclubje dat ze heeft opgericht? En welke boeken lezen en beoordelen ze? Kijk snel verder!

Voorleesfilmpjes

Beleef een unieke voorleeservaring

Voorleesfilmpjes prikkelen de zintuigen en nemen je mee in een bijzonder verhaal. De Bibliotheek heeft verschillende filmpjes voor je. Je hoeft alleen maar even in te loggen met je Bibliotheekaccount. Voor kinderen van groep 1-4.

Tips voor Thuisblijvers | Ouders en kinderen

Tips voor Thuisblijvers maakten we in het voorjaar van 2020, toen corona ons allemaal overviel en we voor het eerst in ons leven wekenlang gedwongen binnen zaten. Ook kinderen, want zelfs de scholen waren een aantal weken gesloten. De thuisblijverspagina was bedoeld om tijdens deze quarantaine te helpen het thuiszitten wat draaglijker te maken en 'stiekemweg' leuke en nuttige tips aan te leveren om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. 

Ook al is de situatie inmiddels iets losser en zijn de scholen weer open, de verzamelde informatie op deze pagina blijft relevant: digitale bronnen en apps rondom lezen en leren. Dus: ook voor niet-thuisblijvers!

Digitale Bronnen

Bekijk hier welke bronnen je allemaal online kunt gebruiken, ook vanuit huis.

Yoleo

Ken je Yoleo? De leesgame voor kinderen die lezen niet zo leuk of moeilijk vinden? De app is te downloaden, waarna je een eigen 'kamer' aanmaakt. Via 'Nieuw boek kopen' is het vervolgens mogelijk om te bladeren in het aanbod maar ook om gericht te zoeken en zo je eigen boekenkast samen te stellen.

JuniorWise: voor nieuwsgierige en leesgrage kinderen van 8-12 jaar

JuniorWise

JuniorWise is een portal waar je lekker kunt rondsnuffelen. Met leestips voor en door kinderen, nieuws, lijstjes, filmpjes van Het Klokhuis, een weetjesmachine, Makkelijk Lezen, interviews met schrijvers en Doe-tips!

Nationale Voorleeswedstrijd

Dit jaar vonden de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd wegens corona digitaal plaats. Benieuwd wie er doorgaan naar de kwartfinale?

Minecraft Challenge

Ben jij gek op Minecraft? Ben je tussen de 9 en 14 jaar oud? En woon je in Noord- of Zuid-Holland? Dan heeft de bibliotheek een prachtige uitdaging voor je: Biebbouwers, de Minecraft Challenge van de bibliotheek. Met iedere maand de kans om een Minecraft-bordspel te winnen. Doe je mee?

Is dat echt zo?

Verzonnen berichten, bewerkte video’s, cijfers die te mooi lijken om waar te zijn. Vraag jij je weleens af of iets echt zo is? Om je kennis over nepnieuws te vergroten, is de website 'Is dat echt zo' opgezet.

Makkelijk Lezen Plein (MLP)

De website MLP is voor iedereen die kinderen met leesproblemen begeleidt, zoals ouders, leerkrachten en bibliothecarissen. Voor kinderen die moeite hebben met lezen is er het Makkelijk Lezen Plein (MLP) in de bibliotheek.
 

Matilda presenteert...

Vier keer per jaar de leukste leestips voor jou! Is een aanbevolen titel niet in Bibliotheek Oostland aanwezig en vind je dat dat wel zou moeten? We horen het graag!

Speelotheek

Spelen is voor kinderen erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor veel plezier maar is tevens goed voor de ontwikkeling van uw kind. In elke fase leert uw kind namelijk weer andere vaardigheden. Speelotheek De Vlieger en Harlekino kunnen hieraan een steentje bijdragen.