Nationale Voorleesdagen

Van woensdag 20 t/m zaterdag 30 januari staat Nederland in het teken van voorlezen en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom het belang van voorlezen. Zoals ieder jaar is er een Prentenboek van het Jaar gekozen en dit jaar is dat: ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen. En zoals ieder jaar zijn wij druk bezig een vrolijk en interactief programma te maken voor de groepen 1/2 die zich hier via het Cultuurmenu voor hebben ingeschreven.

Helaas hebben ook wij te maken met de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen van Corona zoveel mogelijk tegen te gaan. Omdat fysieke bezoeken op veel scholen niet mogelijk zijn en de ontwikkelingen in de nabije toekomst een onzekere factor blijven, hebben we een alternatief plan bedacht voor de invulling van het programma.

Dit jaar zullen we niet zelf naar de klassen toe komen om de activiteiten rondom het boek met de kinderen te doen, maar bieden we de activiteiten online aan. Een groot voordeel hiervan is dat op die manier meer mogelijkheden ontstaan voor de leerkrachten zelf om met het boek aan de slag te gaan. Uitgespreid over een aantal dagen in plaats van slechts 1 uur.

Coco kan het, ook digitaal!

Gratis voorleesverhaal in het Pools, Arabisch en Turks

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn. Heeft u een kleinkind dat meertalig wordt opgevoed of heeft u zelf een andere moedertaal dan Nederlands? Leest u dan ook vooral voor in uw eigen moedertaal!

Op 20 januari 2021 starten de Nationale Voorleesdagen en speciaal voor mensen met een andere moedertaal zijn er vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar, 'Coco kan het!' in het Turks, Arabisch en Pools. Deze vertalingen kunnen naast het prentenboek gebruikt worden (een exemplaar van het originele prentenboek is dus noodzakelijk). U kunt deze boekjes gratis bestellen bij i.vandermeijden@bibliotheekoostland.nl (Ineke van der Meijden).

Voor scholen en kinderopvang

Werk je op een school of kinderdagverblijf en heb je meertalige kinderen in de groep? Benader ons dan gerust om zelf exemplaren uit te delen aan de ouders. Ook leuk: organiseer - als de coronamaatregelen dat weer toelaten - een meertalig voorleesontbijt op school of op de opvang. Lees daarbij zelf 'Coco kan het!' voor in het Nederlands en vraag ouders om in het Turks, Arabisch of Pools voor te lezen.

Digitaal ontbijt

  • Je kunt een online voorleessessie organiseren tijdens De Nationale Voorleesdagen, waarin je 'Coco kan het!' in het Nederlands, Pools, Arabisch en Turks laat voorlezen. 
  • Of je maakt vooraf een filmpje waarin enkele ouders iets vertellen over voorlezen in hun moedertaal (Turks, Arabisch, Pools) en waarin ze een paar zinnen voorlezen uit 'Coco kan het!' in hun moedertaal. Gebruik dit filmpje om andere ouders te wijzen op de miniboekjes die ze gratis kunnen bestellen in de bibliotheek tijdens de Voorleesdagen. 

Bekijk voor je aan de slag gaat met een online voorleesactiviteit wel even goed de handleiding van Gottmer, de uitgever van 'Coco kan het!' om te checken wat wel en niet is toegestaan digitaal!

Prentenboeken Top 10

Benieuwd naar de mooiste prentenboeken van het jaar? In deze aanstekelijke video nemen leesconsulenten Kim en Baukje van Bibliotheek Rotterdam je mee langs alle boeken van de Prentenboeken Top 10 van 2021. Ze behandelen de inhoud van het boek en geven aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Coco kan het! verteld door Loes Riphagen