Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is een landelijke campagne die het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of nog maar net lezen, stimuleert. Tijdens de campagne is er volop aandacht voor voorlees- en prentenboeken bij basisscholen, bibliotheken, boekhandels, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Hierbij staat het Prentenboek van het Jaar en de Prentenboek TopTien centraal. In 2020 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari.

In 2020 is 'Moppereend' van Joyce Dunbar en Petr Horáček het Prentenboek van het Jaar en dus onderwerp van een programma dat Bibliotheek Oostland via scholen en kinderopvang aanbiedt aan de peuters en kleuters van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.

Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen.
Tenminste… dat vindt zij.
Want ze wil niet gaten graven met hond.
Niet met Varken in de modderpoel.
Niet kraaien met Haan.
Niet soezen met Schildpad.
Niet een lekker hapje eten met Geit.
Dus… NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.
En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet.

We lezen samen het boek en gaan daarna met de kinderen allerlei activiteiten doen rondom het verhaal.

Theatervoorstelling in CulturA & Zo

Naast de peuter- en kleuterbezoeken is er ook een theatervoorstelling rond het Prentenboek van het Jaar op zaterdagochtend 25 januari: Stinkie Hond door Poppentheater De Vliegende Koffer.

Voorlezen!

Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt er op beide woensdagmiddagen voorgelezen door onze vrijwilligers in vestiging Bergschenhoek, Ontmoet!

Prentenboek TopTien

De boeken in de Prentenboek TopTien zijn gevarieerd in niveau, thema en sfeer en zeer geschikt om interactief voor te lezen. Ze nodigen uit tot spel, beweging en creativiteit. Voor ieder kind en voor iedere klas is er een passend boek en een passende les.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?
Voorlezen...

  • bevordert het leesplezier
  • breidt de woordenschat uit
  • draagt bij aan een goede taalontwikkeling

Dagelijks voorlezen vormt een goede basis voor het latere lezen. Daarom is voorlezen een dagelijks ritueel op de basisschool.