De Nationale Voorleesdagen

Uitbreiding BoekStart in Lansingerland

Op 23 januari, de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen, opent Bibliotheek Oostland in besloten kring een nieuwe reeks van locaties ‘Boekstart in de Kinderopvang’ in Lansingerland. Wethouder Ankie van Tatenhove leest het prachtige verhaal “Een huis voor Harry” voor. Samen met de kinderen van kov Bijdehand De Vuurvlinder wordt de BoekStarthoek geopend. Na de opening verzorgt Bibliotheek Oostland met spel en lied de verwerking van het verhaal. Tenslotte ondertekenen Bibliotheek Oostland en de Vuurvlinder een samenwerkingsovereenkomst.

BoekStart in de Kinderopvang is een vervolg op BoekStart voor baby’s, waarbij de bibliotheek in samenwerking met de kinderopvang een rijke en stimulerende leesomgeving creëert voor jonge kinderen van 0-4 jaar. Voorlezen en leesbevordering moeten een vaste plek krijgen in de kinderopvang, met behulp van bijvoorbeeld een voorleesplan. Bovendien zijn bibliotheekspecialisten geschoold om pedagogisch medewerkers een praktische training te geven in interactief voorlezen of hen op te leiden tot voorleescoördinator.

De bibliotheek zorgt voor een aantrekkelijke leeshoek in de kinderopvang met een startcollectie geschikte boekjes. Ouders worden erbij betrokken, zodat er thuis ook meer voorgelezen wordt en zij bekend worden gemaakt met de mogelijkheden van de bibliotheek.

De nieuwe locaties in Lansingerland zijn: kov Just Kiddies Dorpsstraat, kov Bijdehand de Vuurvlinder, kov de Kameleon, kov Smallsteps Ratjetoe, Kinderspeelzaal Beestenboemel en Kinderspeelzaal Pinkelotje.

BoekStart in de Kinderopvang wordt gerealiseerd door een bijdrage vanuit Rijkssubsidie, gemeenten en inzet van de bibliotheek.

Poppenspeltheater Het Sprekende Koffertje komt naar vestiging Berkel en Rodenrijs

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen op woensdagochtend 23 januari in de Berkelse vestiging van Bibliotheek Oostland ademloos luisteren en kijken naar de poppenkastvoorstelling: Mopje het sneeuwpopje wil ook voorgelezen worden! Poppenspeltheater Het Sprekende Koffertje speelt deze voorstelling zowel om 10.00 uur als om 11.00 uur. Het is een voorstelling voor de allerkleinsten.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Nationale Voorleesdagen die van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019 plaatsvinden. Dit is alweer de zestiende editie van de Nationale Voorleesdagen. Deze Nationale Voorleesdagen zijn speciaal voor baby's, peurters en kleuters. Ze hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te bevorderen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk, het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hun heel veel plezier.

De Nationale Voorleesdagen starten in Bibliotheek Oostland, vestiging Berkel en Rodenrijs, op woensdag 23 januari dus met een voorstelling van poppenspeltheater, ‘Het Sprekende Koffertje’. Er zijn twee poppenkastvoorstellingen, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. De tijden zijn 10:00 en 11:00 uur, de toegang is gratis. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, u neemt de kleintjes toch zeker mee deze woensdagochtend?

Een huis voor Harry

Leo Timmers

Kater Harry is bijna altijd binnen. Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten. Dan verdwaalt Harry in de stad. Alleen Vera weet de weg naar huis. Kan iemand hem helpen Vera te vinden? Prentenboek met vrolijke, humoristische...

Bekijk dit boek