Voortgezet Onderwijs

Lezen voor de lijst

'Lezen voor de lijst' helpt je een boek te kiezen dat past bij je leesniveau. Van brugklas tot eindexamen.

 • Jonge Jury

  De Jonge Jury is voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar, zij kunnen tussen half augustus en eind februari zoveel mogelijk boeken lezen die in 2012 zijn uitgekomen en uiteindelijk hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. Ze kunnen stemmen op alle boeken voor 12 jaar en ouder. Een speciale jury heeft een lijst van 20 titels alvast uitgekozen, de kerntitels, waardoor het makkelijker kiezen is.

 • Triviantspel

  Je kunt heel veel vertellen over de bibliotheek, maar het leukste voor de leerlingen is om zelf aan de slag te gaan met een Triviantspel. Op die manier leren ze de weg vinden in de kasten, in de catalogus, op internet en in de boeken zelf. Omdat het een bibliotheekbezoek in spelvorm is, vinden de leerlingen het erg leuk en zijn ze zeer gedreven om de vragen op te lossen.

 • Klassikaal lenen

  Klassikaal lenen is in principe voor elke klas van het voortgezet onderwijs. De leerlingen kiezen een boek uit en lenen dit vervolgens aan zichzelf uit via de selfservice. Voorop staat het leesplezier, dus het is de bedoeling dat iedere leerling met een boek naar huis gaat dat hij of zij leuk vindt.

 • Nederland Leest

  De jaarlijkse landelijke campagne Nederland Leest is geschikt voor de klassen vanaf 4 HAVO en 4VWO (vanaf 15 jaar). De school kan half juni een boekenpakket bestellen via de bibliotheek. Dit pakket kan, ruim van te voren, afgehaald worden door de leerkracht bij de betreffende bibliotheekvestiging. Het lezen van het boek mag pas vanaf de afgesproken Nederland Leest datum starten.

Read2Me!

Read2Me! is een landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers die jaarlijks in verschillende rondes wordt gehouden. Iedere middelbare school in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp kan meedoen. De afgelopen jaren hebben Wolfert Lyceum (Bergschenhoek, Melanchthon Business School (Bleiswijk) en Stanislas College (Pijnacker) meegedaan.

Lees meer Lees meer

Digitale Bronnen

 • Op zoek naar uittreksels en informatie over auteurs uit binnen- en buitenland? 
 • Of naar recensies van boeken en interviews met schrijvers?
 • Achtergrondinformatie, biografie├źn en originele teksteniconen uit de Nederlandse literatuur, van Multatuli tot Simon Vestdijk?
 • En nog veel meer op literair vlak?

 

Boekengasten

Boekengasten biedt vier keer per jaar leuke leestips voor jongeren.