Primair Onderwijs

Themacollecties

Themakisten Bibliotheek Oostland

In overleg met het leerkrachten van het Primair Onderwijs hebben we een aantal themakisten samengesteld die vooral bedoeld zijn om het leesplezier te vergroten. De kisten bevatten alleen boeken, geen speelleermaterialen. Bij de themakisten hoort een korte introductie en een afsluiting (twee keer een kwartier).

Kosten: € 50,- per 6 weken
SchoolWise scholen: gratis 3 kisten per jaar bij afname Pluspakket

BoekToer ProBiblio

Lezen is leuk! En lezen is belangrijk. Kinderen die meer lezen worden beter in taal, presteren beter op school en later in de maatschappij. Maar hoe blijven leerlingen enthousiast lezen?Onder andere door hen steeds weer nieuwe en actuele boeken aan te bieden. Daarom is er nu BoekToer. Door BoekToer in te zetten haalt u voor een korte periode extra boeken in huis. Meer keuze en dus meer leesplezier!

BoekToer biedt:

 • een collectie die aanvullend is op de schoolbibliotheek.
 • een pakket van 40 boeken.
 • flexibiliteit: hoe lang u de BoekToer-collectie in de school hebt, stemt u af met de Bibliotheek
 • een uitgebreide collectie: van pakketten voor vrij lezen met leuke leesboeken voor alle leeftijds groepen tot gestandaardiseerde thematische collecties over allerlei onderwerpen (zoals dieren, techniek en wetenschap, menselijk lichaam en kunst). Keuze genoeg uit een veelzijdig aanbod van actuele boeken over diverse onderwerpen en thema’s.
 • BoekToer is afgestemd op de leesinteresse van kinderen.
 • het sluit aan bij het Leesmediaplan Onderwijs.
Hoe gaat het in zijn werk?
 1. gebruik de digitale etalage om te kiezen
 2. bepaal gezamenlijk met de Bibliotheek de gewenste BoekToer-collecties
 3. uw Bibliotheek plaatst de bestelling bij ProBiblio
 4. de 40 boeken worden bij de Bibliotheek geleverd in een herkenbaar krat
 5. u krijgt een melding wanneer uw bestelling klaarstaat
 6. werkt uw school met schoolWise? Nadat u de boeken hebt ingenomen zijn ze direct uit te lenen. Werkt u met een ander systeem, dan kunt u de boeken in het eigen schoolsysteem invoeren.

Kosten:

BoekToer lang (12 maanden): € 112,50
BoekToer kort (2 maanden): € 40

Reserveren van een BoekToer-collectie: t.verspeek@bibliotheekoostland.nl (Tanja Verspeek)

Gaarne onder vermelding van: 

 • onderwerp
 • periode (lengte en datum)
 • bibliotheek waar collectie moet worden afgeleverd
 • Ik voel een voet! | Boekenpret | Vertelplaten

  Voor de kleuters hebben we twee programma's, waarvan Ik voel een voet voor scholen in Lansingerland is, en Boekenpret voor scholen in Pijnacker-Nootdorp. Verder hebben we een ruim aanbod aan vertelplaten, die door scholen geleend kunnen worden.

 • Schrijver op Bezoek

  Leesbevordering in haar puurste vorm! Door de boeken van een bepaalde schrijver te lezen en de bijbehorende verwerkingsopdrachten te doen, gaan de leesprestaties van de kinderen met sprongen vooruit. De afsluiting met een persoonlijk bezoek van de schrijfster aan de groep maakt het project compleet.

 • Lang Geleden

  Heden en verleden ontmoeten elkaar. Leerlingen lezen historische boeken, zowel fictie als non-fictie en gaan op zoek naar lokale geschiedenis. Ze bezoeken een monument in hun eigen dorp. Vervolgens komen heden en verleden samen in een virtueel vraag- en antwoordspel met Arend van Dam.

  Lang Geleden valt onder de Cultuurtrein: De E-lijn

 • Nationale Voorleeswedstrijd

  Een wedstrijd met alleen kampioenen, dat moet wel een feest worden. De discipline? Voorlezen. Het doel? Voorleeskampioen worden van Nederland! Al jaren mag Bibliotheek Oostland een van de voorrondes organiseren van de Nationale Voorleeswedstrijd en in 2003 leverden we zelfs de uiteindelijke landskampioen! Aanmelden gebeurt niet via de bibliotheek, maar via Stichting Lezen.

 • Klassikaal lenen

  Dé manier om kinderen aan het lezen te krijgen: om de zoveel weken komt de hele klas naar de bibliotheek en ieder kind zoekt zelf een boek uit. Lenen gebeurt met behulp van een groepspas of een individuele pas. Groepen die gebruik willen maken van klassikaal lenen kunnen contact opnemen met de lokale vestiging.

 • Meer lezen, beter in taal

  Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. In de brochure Meer lezen, beter in taal vindt u argumenten om kinderen meer plezier in lezen te laten beleven met als bijkomend effect dat hun taalontwikkeling wordt gestimuleerd en ze betere lezers worden.

Cultuurmenu 2017-2018

Het Cultuurmenu 2017-2018 met educatieve programma's voor basisscholen is uit. U kunt beide menu's hier inzien. Voor het inschrijffomulier kunt u contact opnemen met t.verspeek@bibliotheekoostland.nl

Uiteraard is het Cultuurmenu - met inschrijfformulier - ook naar alle basisscholen in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland gemaild. Niet ontvangen? Laat het ons even weten.

Zo gedicht, zo gezegd

"Dag papegaai", zei de pinguin
"Dahaag papegaai!", zei de papegaai

(groep 4 van basisschool De Vlinderboom in Pijnacker)

Makey Makey

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… De website 'Leesbevordering in de klas' biedt uitkomst.

MediaMasters is een interactief mediawijsheidspel voor groep 7 en 8. MediaMasters biedt scholen een laagdrempelige en uitdagende manier om in de klas met mediawijsheid aan de slag te gaan.

Kinderen leren spelenderwijs over het eigen online gedrag en bewijzen hoe mediawijs ze zijn. Ze maken kennis met de mogelijkheden die media bieden en leren er kritisch mee om te gaan.

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7/8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

Leestip van de week

 • De wolven van Currumpaw Bekijk details

  Vroeger behoorde het wilde westen van Noord-Amerika aan de wolven toe. Met de komst van de kolonisten veranderde dat, het leefgebied van de wolven werd veel kleiner. De leider van de wolven heette Lobo...

  Bekijk details van De wolven van Currumpaw

 • Was de aarde vroeger plat? Bekijk details

  Heeft papier een binnenkant? Kun je alle tijd hebben? Is er nog licht als niemand het kan zien? Deze en meer filosofische vragen worden in vrolijke versjes van alle kanten bekeken.

  Bekijk details van Was de aarde vroeger plat?

 • Het mooiste voorleesboek van 2017 Bekijk details

  Ik geef je mijn hart is een groot en beeldschoon boek. De toverachtige tekeningen, de papierknipkunst én het mooie verhaal maken dit samen tot een heerlijk voorleesboek.

  Bekijk details van Het mooiste voorleesboek van 2017

 • Het beste debuut van 2017 Bekijk details

  Bijna iedereen kent de tekeningen van Annet Schaap. Ze illustreerde de Hoe overleef ik-serie, de boeken van Jacques Vriens, Janneke Schotveld en vele anderen. Voor het boek Lampje nam ze eens niet de...

  Bekijk details van Het beste debuut van 2017

 • Het aangrijpendste informatieboek van 2017 Bekijk details

  Ben jij een dierenvriend? Dan zorg je vast goed voor je huisdier, misschien help je op de kinderboerderij, de manege of bij een dierenasiel. Wij waren hier eerst is een boek voor iedereen, maar het meest...

  Bekijk details van Het aangrijpendste informatieboek van 2017

Bekijk alle leestips voor 6-12 jaar

Canon van de Nederlandse geschiedenis

 • 1. Hunebedden Bekijk details

  Circa 4.000 tot 3.000 v.Chr.
  Hunebedden zijn door mensenhanden geordende steenformaties die dienden als begraafplaats. In Drenthe zijn er ruim vijftig bewaard gebleven.

  Bekijk details van 1. Hunebedden

 • 2. De Romeinse Limes Bekijk details

  47-ca. 400.
  Bij het begin van onze jaartelling vormde de Rijn, die van Xanten via Utrecht en Alphen aan den Rijn naar Katwijk stroomde, de Limes, de grens van het Romeinse rijk.

  Bekijk details van 2. De Romeinse Limes

 • 3. Willibrord Bekijk details

  658-739.
  De Engels monnik Willibrord kwam in 690 aan land bij de monding van de Rijn om zich in te zetten voor de verspreiding van het christendom in het land van de Friezen.

  Bekijk details van 3. Willibrord

 • 4. Karel de Grote Bekijk details

  724-814.
  Karel de Grote, op kerstdag van het jaar 800 door de paus tot keizer over het Westen gekroond, had het Frankische rijk zo weten uit te breiden dat het grote delen van het huidige Europa omvatte, waaronder de latere Nederlanden.

  Bekijk details van 4. Karel de Grote

 • 5. Hebban olla vogala Bekijk details

  Omstreeks 1100.
  Om zijn ganzenveer te scherpen krabbelde een Vlaamse monnik omstreeks het jaar 1100 een paar zinnen neer uit een liefdesliedje. Het is de oudst bewaarde tekst in het Nederlands.

  Bekijk details van 5. Hebban olla vogala

Overzicht van de canon