Primair Onderwijs

Cultuurmenu 2021-2022

Het Cultuurmenu 2021-2022 met educatieve programma's voor basisscholen is uit. U kunt beide menu's hier inzien. Voor het inschrijffomulier kunt u contact opnemen met t.verspeek@bibliotheekoostland.nl.

Uiteraard is het Cultuurmenu - met inschrijfformulier - ook naar alle basisscholen in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp gemaild. Niet ontvangen? Laat het ons even weten.

Let op: het Cultuurmenu met programma's van Team4Talent is alleen bestemd voor scholen in Pijnacker-Nootdorp die daarvoor zijn ingeschreven.

Cultuureducatie met kwaliteit

Cultuureducatie met kwaliteit begint hier!

Stel, je hebt als school of culturele instelling een vraag over kunst en cultuur in de klas. Je wilt de kinderen hierin meer wegwijs maken en creatief aan de slag laten gaan. Dan zijn de Cultuurtrein, Team4Talent (Pijnacker-Nootdorp) of Bibliotheek Oostland een goed begin. Zij brengen scholen en culturele instelling(en) met elkaar in contact en helpen je op weg naar een uitstekend plan.

BoekToer ProBiblio

Lezen is leuk! En lezen is belangrijk. Kinderen die meer lezen worden beter in taal, presteren beter op school en later in de maatschappij. Maar hoe blijven leerlingen enthousiast lezen?Onder andere door hen steeds weer nieuwe en actuele boeken aan te bieden. Daarom is er nu BoekToer. Door BoekToer in te zetten haalt u voor een korte periode extra boeken in huis. Meer keuze en dus meer leesplezier!

BoekToer biedt:

 • een collectie die aanvullend is op de schoolbibliotheek.
 • een pakket van 40 boeken.
 • flexibiliteit: hoe lang u de BoekToer-collectie in de school hebt, stemt u af met de Bibliotheek
 • een uitgebreide collectie: van pakketten voor vrij lezen met leuke leesboeken voor alle leeftijds groepen tot gestandaardiseerde thematische collecties over allerlei onderwerpen (zoals dieren, techniek en wetenschap, menselijk lichaam en kunst). Keuze genoeg uit een veelzijdig aanbod van actuele boeken over diverse onderwerpen en thema’s.
 • BoekToer is afgestemd op de leesinteresse van kinderen.
 • het sluit aan bij het Leesmediaplan Onderwijs.
Hoe gaat het in zijn werk?
 1. Gebruik de digitale etalage of de collectielijst om te kiezen
 2. Vul het digitale formulier in
 3. De 40 boeken worden bij de Bibliotheek geleverd in een herkenbaar krat
 4. U krijgt een melding wanneer uw bestelling klaarstaat
 5. Werkt uw school met schoolWise? Nadat u de boeken hebt ingenomen zijn ze direct uit te lenen. Werkt u met een ander systeem, dan kunt u de boeken in het eigen schoolsysteem invoeren.
 6. Hou er rekening mee dat het ongeveer drie weken kan duren voor de school een collectie ontvangt. Het is dus raadzaam op tijd te reserveren.

Kosten:

BoekToer lang (12 maanden): € 112,50
BoekToer kort (2 maanden): € 40

Reserveren van een BoekToer-collectie doet u zelf via onderstaande Bestelformulier-knop.

Contactpersoon Bibliotheek Oostland: t.verspeek@bibliotheekoostland.nl (Tanja Verspeek)

Bestellingen gaarne onder vermelding van: 

 • onderwerp
 • periode (lengte en datum)
 • bibliotheek waar collectie moet worden afgeleverd

Laat je verrassen: elke dag een gedicht

In deze folder vind je alle dichtbundels van Hans en Monique Hagen bij elkaar. Ze vertellen hoe een gedicht tot stand kwam of een ander weetje. En ze geven een poëzietief idee voor in de klas.

Het lesrooster zit vol, maar er zijn elke dag wel een paar minuten over. Gebruik die voor poëzie. Gedichten zijn kort en krachtig. Maak er een spel van. Kies een vast moment, bijvoorbeeld na het buitenspelen.

 • Nationale Voorleeswedstrijd

  Een wedstrijd met alleen kampioenen, dat moet wel een feest worden. De discipline? Voorlezen. Het doel? Voorleeskampioen worden van Nederland! Al jaren mag Bibliotheek Oostland een van de voorrondes organiseren van de Nationale Voorleeswedstrijd en in 2003 leverden we zelfs de uiteindelijke landskampioen! Aanmelden gebeurt niet via de bibliotheek, maar via Stichting Lezen.

 • Klassikaal lenen

  Dé manier om kinderen aan het lezen te krijgen: om de zoveel weken komt de hele klas naar de bibliotheek en ieder kind zoekt zelf een boek uit. Lenen gebeurt met behulp van een groepspas of een individuele pas. Groepen die gebruik willen maken van klassikaal lenen kunnen contact opnemen met de lokale vestiging.

 • Meer lezen, beter in taal

  Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. In de brochure Meer lezen, beter in taal vindt u argumenten om kinderen meer plezier in lezen te laten beleven met als bijkomend effect dat hun taalontwikkeling wordt gestimuleerd en ze betere lezers worden.

Themacollecties

Themakisten Bibliotheek Oostland

In overleg met het leerkrachten van het Primair Onderwijs hebben we een aantal themakisten samengesteld die vooral bedoeld zijn om het leesplezier te vergroten. De kisten bevatten alleen boeken, geen speelleermaterialen. Bij de themakisten hoort een korte introductie en een afsluiting (twee keer een kwartier).

Kosten: € 35,- per 6 weken
SchoolWise scholen: gratis 3 kisten per jaar bij afname Pluspakket

Is dat echt zo?

Verzonnen berichten, bewerkte video’s, cijfers die te mooi lijken om waar te zijn. Vraag jij je weleens af of iets echt zo is? Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, is de website 'Is dat echt zo' opgezet.

De Grote Vriendelijke Podcast

Zin om weer eens een kinderboek te (her)lezen? De Grote Vriendelijke Podcast is de allereerste podcast voor volwassenen over kinderboeken. Maandelijks bespreken jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl) net verschenen kinderboeken en nieuwtjes uit de jeugdliteratuur.

Zo gedicht, zo gezegd

"Dag papegaai", zei de pinguin
"Dahaag papegaai!", zei de papegaai

(groep 4 van basisschool De Vlinderboom in Pijnacker)

Makey Makey

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… De website 'Leesbevordering in de klas' biedt uitkomst.