Maandag 12 november, 20.00-22.00 uur

Lezing Chazia Mourali

Journalist en Tv-maker Chazia Mourali schreef, nadat haar moeder in 2015 aan uitgezaaide borstkanker overleed, het boek ‘Het einde voor beginners’. Het bevat niet alleen haar ervaringen als mantelzorger, de inspanningen, de uitputting en het gevoel van falen, maar ze geeft ook veel tips die ze zelf als mantelzorger graag had willen hebben. Ze besluit het boek met een pleidooi over hoe je met elkaar het einde de moeite waard kan maken: niet door te rekken met zinloze behandelingen maar door je te realiseren dat het leven eindig is. Boekhandel Van Atten is aanwezig met een boekentafel. Chazia Mourali signeert in de pauze en na afloop van de lezing.

Kerkelijk Centrum Delfgauw
Zuideindseweg 7,
2645 BD Delfgauw

Woensdag 14 november, 8.00 - 9.30 uur

American Breakfast voor werkende mantelzorgers

Combineer je een baan met de zorg voor een chronisch zieke partner, een kind met een beperking of een hulpbehoevende ouder? Dan ben je dus een werkende mantelzorger: je bent niet alleen want 1 op de 6 werknemers is ook mantelzorger. Dit ontbijt met American pancakes en andere ontbijt gerechten is speciaal bedoeld om waardering te tonen aan werkende mantelzorgers. De Oostlandse dichter Hans Cieremans draagt tijdens het ontbijt een aantal gedichten over mantelzorg voor. Dit initiatief wordt ondersteund door de LIONS Nootdorp-Pijnacker.

Soete Suikerbol
Ade 23,
2642 JX Pijnacker

Woensdag 14 november, 14.00 - 16.30 uur (inclusief reistijd)

Onvergetelijk Mauritshuis

Samen beleven mensen met dementie en hun mantelzorger een inspirerende en gezellige rondleiding in het Mauritshuis. De deelnemers bekijken een aantal schilderijen waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kennis van kunst is geen vereiste: het genieten van kunst staat centraal. Door naar kunst te kijken, kan iemand met dementie samen met hun dierbare ideeën uitwisselen zonder een beroep te hoeven doen op het kortetermijngeheugen. Deelnemers voelen zich na deze rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Bij dit uitstapje naar Den Haag is het vervoer in begrepen.

De bus vertrekt om 14.00 uur bij:
Dienstencentrum De Schakelaar
Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11,
2641 DE Pijnacker

Donderdag 15 november, 20.00 - 22.00 uur

Workshop ‘De kunst van het verhalen vertellen’

Mantelzorgers hebben veel verhalen: over de ervaringen van het zorgen, over de dierbaren en hun ziekte of beperking, over hoe het leven was voordat zorgen zijn intrede deed. De bekende Berkelse verhalenverteller Hans van Woerkom helpt met het aanleren van een aantal verteltechnieken om de mantelzorgers hun verhalen vorm te geven. Beter kunnen vertellen brengt een nieuwe dimensie in de omgang met de zorgbehoevende en met de eigen omgeving van de mantelzorger. Verhalen zorgen voor verbinding, herkenning en voor een lach en een traan.

CulturA
Dorpsstraat 7,
2631 CR Nootdorp

Chazia Mourali (Credit: Serge Ligtenberg)

Woensdag 14 november, 11.00 - 12.30 uur

Workshop yoga

Deze workshop is een combinatieles van ontspannende Hatha Yoga en Yoga Nidra. Deze vormen van yoga zijn voor iedere lichaamsbouw geschikt en bevatten geen ingewikkelde houdingen. Een yogales kan je algehele welzijn kan verbeteren. Je ervaart onder andere wat een andere manier van ademen met je lichaam kan doen. Een workshop vol oefeningen om je lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen.

Mica Yoga
Gildeweg 30,
2632 BA Nootdorp

Vrijdag 16 november, 19.30 - 21.30 uur

Een spetterende avond met verrassende inhoud

Tijdens deze gezellige afsluitende avond kunnen mantelzorgers kiezen uit een of twee activiteiten om te doen: Lach mee met de lachworkshop, of mopper mee met de mopperworkshop, ervaar flamenco dansen, proef verschillende whisky’s met uitleg door een deskundige. Doe mee aan een ontspannende yoga sessie, onderga een heerlijke stoelmassage, laat je nagels verzorgen, maak een mooi bloemstuk of speel mee in de pubquiz met uitdagende vragen onder leiding van quizmaster Manuela Bijl.

Buurt & Zo
Prins Hendrikstraat 28 / Julianalaan 47,
2641 HB Pijnacke
r

Tijdstip en dag op afspraak

Vliegen om te helpen

Landen met een bushvliegtuig op een klein weggetje, opstijgen tussen de bomen of vanaf het water: hoe moeilijk is dat nou eigenlijk? Ervaar dit na instructie over het besturen van een vliegtuig in een vliegsimulator. De cockpitcabine van deze zeer realistische vliegsimulator geeft trillingen weer (je voelt de motor) en laat de bewegingen die je ziet en hoort nog echter lijken! Een ‘vlucht’ duurt twee uur. Aanmelden kan alleen in duo’s.

Pijnacker
Op een nader bekend te maken adres

Week van de mantelzorg 2018

Deze pagina is speciaal voor mantelzorgers. Een week vol activiteiten om waardering uit te spreken voor mantelzorgers uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In de Week van de Mantelzorg krijgen mantelzorgers de gelegenheid om even iets anders te doen dan zorgen. Kies uw favoriete activiteit en schrijf u in. Alvast veel plezier.

Indien gewenst kan de zorgvrager ook deelnemen. Is het wenselijk dat de zorg overgenomen wordt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Geprobeerd wordt om een passende oplossing te vinden.