Verrijk je Buurt, bedenk iets leuks!

Er zijn twee mogelijkheden om een financieel steuntje in de rug te kunnen krijgen iets leuks in je buurt te organiseren in Pijnacker-Nootdorp. Je kunt geld aanvragen via de gemeente, dan heet het initiatief de Buurtknip. Of je vraagt ondersteuning aan via Fonds 1818. Het maakt eigenlijk niet uit, het gaat erom dat er twee manieren zijn om te helpen een leuk initiatief te ondersteunen. Initiatieven, ideeën, projecten, alles om het leven in Pijnacker-Nootdorp gezelliger, duurzamer, veiliger en vooral mooier en leuker te maken. De verzamelnaam voor al deze ondersteuning heet Verrijk je Buurt.

Verrijk je Buurt tasje

Bij de vestigingen van de Bibliotheek Oostland in Pijnacker en Nootdorp en het SWOP is informatie op te halen. Deze informatie zit in het speciale Verrijk je Buurt tasje, het tasje is gratis af te halen en zit boordevol informatie, ook over de Buurtknip.

De online hulpmiddelen en spelregels vind je hier:

Via de website van de gemeente kun je meer informatie krijgen over de Buurtknip.

“Hoe pak ik het aan”

Van een goed idee naar een levensvatbaar plan. Hoe werkt dat? Het begint natuurlijk met een goed idee. Daarna leg je contact met buurtgenoten die met je mee willen denken. Denk na voor wie het leuke idee bedoeld is. Misschien kunnen er nog wel veel meer mensen meegenieten van jouw leuke idee. Omschrijf hoe jullie het aan willen gaan pakken, wanneer wil je de activiteit plaats laten vinden. Organiseer je het met elkaar of is er nog hulp nodig van anderen? Denk ook goed na wat het mag gaan kosten, wat heb je misschien al aangeboden gekregen aan hulp of financiële middelen.

Verrijk je Buurt, via gemeente of Fonds 1818

Heb je een goed idee voor jouw buurt, maar geen idee hoe je begint? Fonds 1818 en de gemeente Pijnacker-Nootdorp helpen mee. Voor goede ideeën is ook een geldbedrag beschikbaar. Fonds 1818 doet dat dit jaar nog tot eind december 2018 omdat ze feestvieren vanwege het 200-jarig bestaan. Via Fonds 1818 tot maximaal 3.000 euro en via de gemeente van 250 euro voor een kleine (straat)activiteit tot maximaal 2.500 euro voor een grotere activiteit voor de gehele wijk of buurt. De Buurtknip van de gemeente voor dergelijke activiteiten bestaat al langer.

Hieronder een opsomming van leuke ideeën, maar laat vooral je eigen creatieve geest het werk doen, want de buurt, dat ben jij!

 • Samen de straat een opknapbeurt geven
 • Een sportactiviteit organiseren
 • Een boodschappenservice opzetten voor de buurt
 • Een creamarkt organiseren of een kunstexpositie
 • Een informatieve cursus organiseren
 • Een stoepkrijtwedstrijd in de straat of op een
  groot plein organiseren
 • Een straat-, buurt- of wijkfeest organiseren
 • Samen koken met mensen met verschillende
  nationaliteiten
 • Een wandeling, excursie of speurtocht
  organiseren
 • Een straatmuzikantenfestival organiseren

Het ondersteunen van initiatieven voor buurtbewoners maakt deel uit van het samenwerkingsverband SBJ SamenSterk, waarin de Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP), de Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd & Jongerenwerk Midden-Holland de krachten gebundeld hebben.

Vraag het de wijkmanager

Daarna kun je kijken of Fonds 1818 via Verrijk je Buurt of de Buurtknip van de gemeente Pijnacker-Nootdorp steun kan bieden. Via de gemeente kun je ook altijd contact opnemen met één van drie wijkmanagers, de SWOP, het Jeugd en Jongerenwerk of de Bibliotheek Oostland. Zij weten de weg en hoe het werkt. Ze vinden het leuk om mee te denken.

Links: Wijkmanager Nootdorp, Leen Sinteur
telefoon: 14 015 of 06-51279447
mail l.sinteur@pijnacker-nootdorp.nl

Midden: Wijkmanager van de kern Delfgauw en buurtschap Oude Leede, Marjolein van der Vlies
telefoon: 14 015 of 06-15166256
mail: m.vandervlies@pijnacker-nootdorp.nl

Rechts: Wijkmanager van Pijnacker, Peter van der Sman
telefoon: 14015 of 06-51549081
mail: p.vandersman@pijnacker-nootdorp.nl