Tips voor thuisblijvers | Ouderen en mantelzorgers

Ouderen worden hard getroffen door het coronavirus. Niet alleen zijn ouderen door hun kwetsbare gezondheid een risicogroep. Ook krijgen zij minder bezoek door de richtlijnen van de overheid en het RIVM om besmetting te voorkomen. Hier vindt u tips voor ouderen en hun mantelzorgers om deze weken zo goed mogelijk door te komen en toch contact met anderen te onderhouden.

Stichting Welzijn Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp

Heb je vragen, problemen of zorgen, voel je je eenzaam of wil je gewoon even een praatje maken? De SWOP is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur via 015-3699699 of info@swop.nl

Welzijn Lansingerland

Medewerkers van Welzijn Lansingerland zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 – 17.00 uur op 010-5225545 of info@swsl.nl voor eenmalige vragen om hulp zoals een praatje maken, een luisterend oor, boodschappen, advies over ondersteuning in de thuissituatie etc.

Ook is er de Facebook pagina Informele Hulp Welzijn Lansingerland
 

Heel Oostland Helpt

Elkaar helpen, vinden en ondersteunen in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland staat hier centraal. Het begon met een Facebook groep en nu is er de website waar alle initiatieven voor hulp in de tijd van de corona epidemie zijn verzameld.

Lansingerland Voor Elkaar

Zoekt u hulp of kent u iemand die hulp zoekt? Bijvoorbeeld hulp bij het doen van een boodschap, het ophalen van medicijnen, de hond uitlaten, het lenen van een boek of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Belt u dan met (010) 522 55 45 of stuur een mail naar info@swsl.nl. Wilt u zelf iets voor een ander betekenen en vrijwillig uw hulp aanbieden? Bel dan met (010) 522 55 45 of mail naar info@viplansingerland.nl

Meer informatie?

  1. Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.

  2. Hulp nodig met de boodschappen? ANBO en CBR werken samen. Examinatoren van CBR willen boodschappen voor ouderen doen. Bel hiervoor de ANBO lijn 0348-466666

  3. Vooral in deze tijd zijn er veel gewone mensen die een handje extra kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er meer mensen die bereid zijn dat handje te geven. Dit online prikbord is ontwikkeld om met elkaar in contact te komen. Gewoon mensen die mensen willen helpen

Verschillende organisaties zijn bereikbaar met (nieuwe) luisterlijnen, niet alleen voor het geven van advies en informatie, maar ook om een luisterend oor te bieden en gelegenheid te geven voor een gezellig praatje. Voor het gebruik van de lijnen worden wel telefoonkosten berekend.

Ouderenbond ANBO 0348-466666

Een speciale telefoonlijn geopend voor de uitbraak van het corona virus. Speciaal voor ouderen die minder bezoek en aandacht krijgen. Ouderen die daar behoefte aan hebben, worden ook na een paar dagen nog een of twee keer teruggebeld voor een extra praatje. Bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur.

KBO-PCOB & NOOM Ouderen-Infolijn 030-3400600

Voor ouderen die de behoefte hebben even iemand te spreken omdat ze zich eenzaam voelen omdat veel activiteiten stilliggen. Ook ouderen met een migratie-achtergrond kunnen desgewenst in hun eigen taal met iemand praten. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

Zilverlijn 088 344 2000

Speciale belservice van het Nationaal Ouderenfonds. U kunt zich aanmelden voor een wekelijkse belronde voor een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Rode Kruis Hulplijn 070-4455 888

Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Of heb je vragen over het Corona virus? De Rode Kruis hulplijn is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur.

Luisterlijn 0900-0767

Dag en nacht bereikbaar. Kijk op de site voor een nummer om tegen lokaal tarief te bellen

www.deluisterlijn.nl

Corona Quarantaine Contact

Contact De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden

www.kro-ncrv.nl/corona


Bel Pieter, een luisterend oor 088-1668825

Pieter van Foreest, de koepelorganisatie van woonzorgcentra in o.a. Pijnacker-Nootdorp heeft een speciale telefonische contactlijn voor mantelzorgers, zorgmedewerkers en hun vrijwilligers.

Bel met Pieter als je met iemand wil praten, een luisterend oor nodig hebt of gewoon even je hart wilt luchten.

Bel: 088 166 88 25

Handig

Kijken: Heimwee TV

Omdat iedereen meer thuis zit, is er op TV op het kanaal van NPO2 iedere dag van 9.00 – 14.00 uur Heimwee TV te zien. Herhalingen en fragmenten van oude series, praatprogramma’s, spelprogramma’s en gedenkwaardige momenten uit de Nederlandse tv-geschiedenis.

Lezen en luisteren

De Bibliotheken zijn voorlopig gesloten, maar er zijn online ruim 26.000 e-books te leen of 400 luisterboeken te beluisteren. Daarvoor hoef je als bibliotheek lid de deur niet uit. Kijk op deze pagina voor de mogelijkheden

Bewegen en fit blijven

Digitale vaardigheden

Hoe kan ik videobellen, hoe houd ik contact via social media en hoe kan ik online spelletjes spelen met anderen?

  • Helpdesk Welkom Online 088-344 2000 van Ouderenbond ANBO, bereikbaar bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur

    U kunt bellen met online en digitale vragen. Met Welkom Online kunt u samen met een vrijwilliger, of in een groep, kennismaken met de digitale wereld. U leert bijvoorbeeld hoe u kunt videobellen met uw (klein)kinderen, leuke filmpjes en foto’s van vroeger bekijkt en welke handige apps er zijn.
    www.ouderenfonds.nl/activiteiten/welkom-online

Ommetje-app

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. 

Ommetje-app voor Android

Ommetje-app voor Apple

Voor slechtzienden: Passend Lezen

Word lid van Passend Lezen en maak gebruik van luisterboeken via de streamingdienst. Of laat luisterboeken op speciale daisy-roms thuis bezorgen. U heeft hiervoor een speciale daisy-speler nodig. Deze worden in veel gevallen vergoed door zorgverzekeraars. U moet voor het gebruik van Passend Lezen een verklaring van een leesbeberking afleggen.

www.passendlezen.nl

Een leven lang leren

Stichting ‘Oud geleerd jong gedaan’ heeft speciaal tijdens de coronacrisis een aantal colleges voor ouderen online gezet.

Er komen er misschien nog meer beschikbaar.
 

Ontspanning