Tips voor thuisblijvers | Omgaan met geld

NIBUD Geldkrant special

Veel is op dit moment onzeker. Door de uitbraak van het coronavirus zitten we met z’n allen in een crisisperiode en leven we van nieuwsbericht naar journaal naar de volgende persconferentie. Veel verder kunnen we bijna niet vooruitkijken. De momenten waarop we ons verheugden zoals een verjaardag, een bruiloft, een concert of een vakantie, gaan voorlopig niet door. Zorgen over onze gezondheid steken de kop op. En misschien ook zorgen over uw financiële situatie

Download hier de NIBUD geldkrant in PDF

Corona en je zorgverzekering. Wat krijg je wel en niet vergoed?

 • Wel vergoed

  • Consulten en behandelingen bij je huisarts.
  • Vermoedens van Corona? Dan zal er onderzoek in het laboratorium worden gedaan, dit wordt vergoed maar je betaalt WEL eerst eigen risico.
  • Noodzakelijke medische kosten in het buitenland (let op tot aan het in Nederland geldende tarief!)
  • Door een arts voorgeschreven medicijnen (let op: soms eigen risico)
 • Niet vergoed

  • Onderzoeken in laboratorium zonder verwijzing van je huisarts of GGD.
  • Zeep, handgel, zakdoekjes en tissues
  • Mondkapjes
  • Kosten in verband met thuis quarantaine
  • Vrij verkrijgbare medicatie (bijv. neusspray & paracetamol)

  Wil je meer informatie over vergoedingen als je ziek bent? Neem dan contact op met je zorgverzekering of kijk op

  www.zorgwijzer.nl

Tel je geld

Bijna elke dag heb je te maken met geld. Dit oefenprogramma helpt je om verstandig om te gaan met geld. Hoe houd je overzicht? Hoeveel komt er binnen? En hoeveel kun je uitgeven zodat je geen schulden krijgt? Leer het zelf.

Naar Tel je geld

Tips voor jongeren

 1. Tip een

  Veel winkels zijn gesloten en je kunt dus minder geld uitgeven. Trap niet in de valkuil om alles nu online uit te geven.

 2. Tip twee

  Zet nu je wat tijd over hebt eens op een rijtje waar je de afgelopen maanden geld aan hebt uit gegeven. Bepaal vervolgens of je de juiste keuzes hebt gemaakt. Zo niet maak een plan om het anders te doen.

 3. Tip drie

  Als je niet ziek bent; ga bv. Bij de supermarkt werken. Zij kunnen extra hulp gebruiken en jij verdient wat extra bij. Meer tips of informatie?www.bendrvoorjou.nl/money

Bencompare

Met de app Bencompare krijg je inzicht in al je contracten. polissen en abonnementen. Je ziet direct wat je maandelijks waaraan betaalt.

verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store

Reshoppen

Reshoppen is een soort Marktplaats maar dan specifiek voor kinderspullen. Je kunt er alles op het gebied van speelgoed, kleding en meubeltjes kopen en verkopen.

Get is at the Apple Store Get it on the Google Play Store

Otly Jr

Only Jr leert jouw kind op een leuke manier om slime met zijn (zak)geld om te gaan. (Account voor de Otly Jr. app aanmaken in de ouder Otly! app)

Verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store

HomeExchange

HomeExchange is een organisatie waar je je huis te ruil kunt aanbieden en kunt zoeken naar mensen die dat ook doen. Zo kun je gratis op vakantie in elkaars huis.

verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store

Reclamefolder

Reclamefolder helpt consumenten met het makkelijk bekijken van folders en aanbiedingen, zo kan je gewoon in de app bekijken wat de aanbiedingen van de week zijn.

Get is at the Apple Store Get it on the Google Play Store

SnappCar

SnappCar doet aan 'ride-sharing' ofwel, het delen van je auto met anderen. Je kunt je auto verhuren of voordeliger een auto huren.

Verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store

Groupon

Groupon is de meest populaire site in Nederland voor kortingsacties. Je kunt korting krijgen op restaurants, reizen, artikelen en vrijetijdsbestedigen. 

verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store

Scoupy

Scoupy is een app waarmee je kortingsacties van lokale bedrijven kunt vinden. De acties variëren van kortingen op diners en producten tot leuke activiteiten.

Get is at the Apple Store Get it on the Google Play Store

Too Good To Go

Via de app Too Good To Go kun je goedkoop maltijden bij restaurants of producten bij supermarkten kopen. De app probeert hiermee voedselverspilling tegen te gaan.

Verkrijgbaar in de Apple Store Verkrijgbaar in Google Play Store