Poëzie komt tot leven in de bibliotheek

Poëzieweek 2021: Donderdag 28 januari t/m woensdag 3 februari

En hier zijn de acht gedichten die de finale hebben gehaald:

Potten en pannen

  • Edith Bronkhorst

En als je dan

  • Sylvia Hogervorst

Samen

  • Thea Tees

Zo stil sommige dagen

  • Janine de Jong

Gezellig samen

  • Yvonne Peschier

Derde Prijs

  • DIE VAN MIJ door Arie van Driel

Tweede Prijs

  • Eugène van den Hemel

Eerste Prijs

  • Samen door Carla Beukers

Edward van de Vendel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

gedichten waar je wat aan hebt

Heb je nog geen lievelingsdier? Wat moet je doen als je ouders je nooit laten winnen? In 25 verrassende en grappige gedichten wordt goede raad gegeven, zodat je weet wat je te doen staat (of juist helemaal niet!). Met fantasievolle kleurenillustraties....

Bekijk dit boek

Lieke Marsman

met hond Pippa. © Merlijn Doomernik

Lieke Marsman is de Dichter des Vaderlands 2021-2022

Lieke Marsman neemt de titel Dichter des Vaderlands over van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden.

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. ‘Marsman is een dichter die als geen ander lyriek een functie weet te geven in de onontkoombare werkelijkheid; die de woorden uit de wereld en actualiteit een nieuwe lading geeft, wat haar stem onwrikbaar en bij tijden ontroerend waarachtig maakt.’

Als dichter paart zij ‘tederheid aan transparantie, eruditie aan humor, eenvoud aan diepgang’, aldus het comité. ‘Marsmans politiek en feministisch geladen teksten en optredens sorteren ook effect bij een groter publiek. Mede daarom zal zij een uitstekende Dichter des Vaderlands zijn.

Een avond met jouw favoriete dichters

Ben jij een echte poëzieliefhebber? Ontmoet Dichters Online: een online poëzieavond live vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, op donderdag 4 februari 2021. Deze avond stond in het teken van voordrachten en interviews met jouw favoriete dichters. 

Je kon tijdens Ontmoet Dichters Online kijken en luisteren naar dichters Tsead Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Ghazal en Daniëlle Zawadi. De presentatie van de avond was in handen van de Rotterdamse dichter Daniël Dee.

Iduna Paalman

Iduna Paalman debuteerde in 2019 met De grom uit de hond halen. De poëziebundel werd lovend ontvangen, genomineerd voor diverse prijzen en bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020.

Maureen Ghazal

Maureen Ghazal studeerde met haar dichtbundel Altijd verschoven ruimtes af aan de Willem de Kooning Academie. In datzelfde jaar won zij de El-Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie.

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi, geboren in Democratische Republiek Congo, staat vooral bekend om spoken word performances. Zij won in 2020 de BIPOC (Black Indigenous People of Colour) voice award.

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja is nog tot eind januari 2021 Dichter des Vaderlands. Ook verscheen onlangs zijn bundel Springtij, een mooi voorbeeld van documentaire poëzie.

Dichters over Dylan

Bundel met gedictetn van o.a. Tsead Bruinja en Daniël Dee (e-book).

Als een zwerfkei

‘Like a Rolling Stone’, in 1965 voor het eerst door Bob Dylan gezongen op zijn lp Highway 61 Revisited, is nog altijd een mijlpaal in zijn almaar uitdijende oeuvre. En niet voor niets duikt de naam van Dylan elk jaar weer op als kanshebber op de Nobelprijs...

Daniël Dee

De presentatie van de avond is in handen van de Rotterdamse dichter Daniël Dee


Mark Boninsegna Levensinkt

Gedichtenbundel

De bundel bevat 53 vormvrije gedichten zonder rijm. Ze gaan onder meer over Rotterdam, Italië, liefde en seks. De poëzie van deze dichter zal iedereen boeien die wars is van poespas of raadsels. Wat je ziet, is wat je krijgt.

Bekijk dit boek

Gemeentedichter van Lansingerland

Mark Boninsegna is zaterdag 17 november 2018 tijdens de Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie in het Bleiswijkse Theater ’t Web, op voordracht van de Bibliotheek Oostland, officieel benoemd tot gemeentedichter van Lansingerland. Hij is geboren in Berkel en Rodenrijs en al enige jaren actief als ‘bibliotheekambassadeur’ van de Bibliotheek Oostland. Met zijn uiteenlopende activiteiten spreekt hij verschillende doelgroepen aan. Volgens Mark is zijn poëzie zoals zijn leven, zonder poespas en recht van de straat. Zijn gedichtenbundels zijn natuurlijk te vinden in de Oostlandkast van Bibliotheek Oostland!

Poëzie e-books