De Verbeelde Werkelijkheid

Lezing 'De verbeelde werkelijkheid' door drs. Marc Roth


Op woensdagavond 8 mei komt de 51-jarige drs. Marc Roth een lezing geven over de meest gesloten samenleving ter wereld, Noord-Korea. Roth kwam voor het eerst in Noord-Korea voor een kunstproject en raakte gefascineerd door het bijna surrealistische decor waarin hij terecht kwam. Via zijn bedrijf Roth Spark Travel organiseert hij reizen naar deze en andere ‘moeilijke’ bestemmingen. Marc Roth kan zeer onderhoudend over dit bijzondere land vertellen en opent deze avond deuren die meestal gesloten blijven.


Zijn lezing heet ‘De Verbeelde Werkelijkheid’ en dat dekt uitstekend de lading. “Je wordt in Noord-Korea altijd begeleidt door twee gidsen die zeer goed Engels spreken. Je moet je wel beseffen dat je in een soort van 'etalage' wordt gezet, waarin ze je de dingen laten zien waarop ze trots zijn. Je observeert en concludeert, maar je zult nooit zeker weten of het getoonde 'waar' is, want zekerheden zijn lang niet altijd zo zeker hier”, zo vertelt Roth.

Geïnteresseerden die naar de lezing gaan worden getrakteerd op de zeer onderhoudende verhalen van Roth die veel weet van het land, de geschiedenis, het politieke klimaat, de samenleving en de mensen. Verwondering zal de boventoon voeren, maar ook misschien het beeld dat Westerlingen van Noord-Korea hebben enigszins bijstellen

Marc Roth keert na elke reis terug met vele vragen en hoopt dat bezoekers aan de lezing ook zelf veel vragen stellen deze avond: “Het is zo’n surrealistisch land. Compleet geïsoleerd van de rest van de wereld. Daar kan ik uren over praten. Samen met de bezoekers maken we er een bijzonder avond van, met veel antwoorden, maar vragen over Noord-Korea zullen er altijd blijven.“
Roth praat veel tijdens de lezing, maar toont ook filmfragmenten waardoor u het idee hebt
mee op reis te zijn. Op reis naar de meest gesloten samenleving ter wereld.

Documentaires over Noord-Korea

In aanloop naar de lezing worden bij Bibliotheek Oostland drie documentaires over Noord-Korea gratis vertoond. Deelname is gratis, aanmelden gewenst. (De documentaires zijn voorzien van Engelse ondertiteling)

The Game of Their Lives

Donderdagmiddag 18 april,
om 13.00 uur
in vestiging Berkel en Rodenrijs

Een BBC-documentairemaker krijgt toegang tot Noord-Korea om het verhaal te vertellen over het wereldkampioenschap in 1966. Noord-Korea versloeg Italië en stond in de kwartfinale 3-0 voor tegen Portugal voordat Eusébio ervoor zorgde dat Noord-Korea verloor met 3-5. Voor deze documentaire zijn overlevenden van het team, Engelse fans en voetbalkenners geïnterviewd.

A State of Mind

Donderdagmiddag 25 april,
om 14.00 uur
in vestiging Bergschenhoek, Ontmoet!

Voor deze documentaire worden twee jong Noord-Koreaanse meisjes gevolgd tijdens de voorbereidingen op de Mass Games, ’s werelds grootste gechoreografeerde optreden van dans, acrobatiek, vechtkunst, turnen et cetera.

Crossing The Line

Donderdagmiddag 2 mei,
om 13.00 uur
in vestiging Berkel en Rodenrijs

Een Britse documentaire over James Dresnok. Hij liep in de jaren 60 over van het Amerikaanse leger en woont sinds die tijd in Noord-Korea.