Boekenweek

Op zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start, met als thema De moeder de vrouw. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen en discussies te voeren. Kom naar de bibliotheek om mee te praten over dit thema, te luisteren naar onze gasten en om u te laten inspireren! De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.

Hieronder vindt u drie activiteiten die wij organiseren in de Boekenweek in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. 

Tegenlicht Meet Up

Dinsdag 26 maart om 20 uur
vestiging Pijnacker, Buurt & Zo

‘Beste reizigers...’, genderneutrale rompertjes, de eerste Nederlandse paspoorten met een ‘X’ in het veld waar meestal ‘Man’ of ‘Vrouw’ staat.

Al vanaf de geboorte worden we in een hokje geplaatst en lijkt de wereld dan ook opgebouwd uit binaire tegenstellingen. We verbinden vrijwel onmiddellijk een statische genderidentiteit aan biologisch geslacht. Transgenderpersonen en queers dagen die valse verbinding uit en wijzen de maatschappij op de fluïde aard van gender.

Wat betekent hun stem voor de manier hoe we maatschappelijk omgaan met geslacht, gender en seksuele oriëntatie? Krijgen we steeds meer hokjes of raken we ze juist kwijt? Staan deze identiteiten los van elkaar, of zijn ze met elkaar verbonden?

Neem deel aan het debat dat wij op dinsdag 26 maart vanaf 20.00 uur voeren naar aanleiding van de uitzending ‘Beste reizigers...’ van VPRO Tegenlicht op zondag 17 februari, om 21.05 uur op NPO2.

Creatieve vertel- en schrijfworkshop

Donderdag 28 maart om 14 uur
vestiging Bergschenhoek, Ontmoet!

Tijdens de Boekenweek is er op donderdag 28 maart tussen 14.00-16.00 uur een vertel- en schrijfworkshop, met als thema De moeder de vrouw. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen en discussies te voeren. 

Neem een voorwerp mee dat herinnert aan moeder, grootmoeder of een ander moederfiguur in je leven. Deel verhalen hierover met de andere deelnemers en besluit met een schrijfopdracht en kom stapsgewijs tot een gedicht over de moeder, de vrouw. Deze workshop vindt plaats in onze vestiging Bergschenhoek, Ontmoet! en is onderdeel van de Lonkende Leestafel. Deelname is gratis.

Lezing 'Moeders van Anderen'

Let op! Wegens omstandigheden geannuleerd!

In april 2018 debuteerde Mirthe van Doornik met de roman Moeders van anderen. Deze roman laat zien wat de impact is van het gedrag van een alcoholische moeder op haar twee dochters.

Sylvia Witteman, de Volkskrant, zegt hierover: “Zo geestig en ogenschijnlijk luchtig dat de tragiek juist extra hard aankomt. (…) Ook voor wie een ‘gewone’ jeugd achter de rug heeft, zal het boek herinneringen door de hersenpan doen flitsen en rinkelen als een flipperkast.

Moeders van anderen

Mirthe van Doornik

Twee zussen kunnen alleen maar zwijgen over hun drinkende moeder en hun angsten, waarbij de ene er min of meer in slaagt in het gewone leven mee te draaien terwijl de andere steeds meer vervreemd raakt van haar omgeving.

Bekijk dit boek

VPRO serie 'De Bibliotheek'

Tijdens de Boekenweek zendt de VPRO de serie 'De bibliotheek' uit, waarin documentairemaker Frans Bromet door acht openbare bibliotheken dwaalt en bezoekers, medewerkers en vrijwilligers spreekt. De documentaire laat zien dat de bibliotheek allang niet meer een plek waar je slechts komt voor het lenen van boeken en cd’s. 

De serie wordt uitgezonden op de VPRO, bij NPO2 om 19:30 van maandag 25 t/m vrijdag 29 maart, precies tijdens de Boekenweek. De documentaire toont de verscheidenheid van het publiek van de bibliotheek aan. Iedereen is welkom in de bieb, het is er prettig toeven en niet onbelangrijk: de bibliotheek is de enige openbare plek die de hele dag gratis toegankelijk is.

Landelijke campagne

Naast het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Jan Siebelink, en het Boekenweekessay, dit jaar geschreven door Murat Isik, is er dit jaar voor het eerst ook een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door een hedendaagse vrouwelijke dichter en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw, die verschijnt in Trouw.

Boekenweekmagazine

Ook dit jaar weer verandert het AD Magazine speciaal voor de Boekenweek in een uitgebreide boekenbijlage. Dit Boekenweekmagazine staat vol interviews met schrijvers, inspirerende reportages, verdiepende artikelen en heel veel boekentips bij het thema De moeder de vrouw. Vanaf 23 maart kunt u het Boekenweekmagazine gratis komen ophalen in uw bibliotheek.

Boekenweekessay

Mijn moeders strijd

Het Boekenweekessay is dit jaar geschreven door Murat Isik. Murat Isik, die met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 won, vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde. Mijn moeders strijd is een ontroerend portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld.