Cultuurhuis 't Web

Wethouder Cultuur Ankie van Tatenhove van Lansingerland heeft de opening van de nieuwe toekomst verricht. Daarnaast waren er workshops en optredens van huurders van ’t Web. Ook werd bekendgemaakt hoe de culturele programmering eruit komt te zien.

Cultuur, oefenen, lezen en ontmoeten, dat is de kern van het gezamenlijk cultuurhuis van Bibliotheek Oostland en Stichting Behoud ’t Web. Daarbij is Bibliotheek Oostland de nieuwe eigenaar en exploitant van ’t Web (dat nu nog in handen is van gemeente Lansingerland); de bibliotheek zal dan ook op 27 april sluiten aan de dorpsstraat en op 1 juni weer opengaan aan de Nachtegaallaan. Stichting Behoud ’t Web/Theater ‘t Web zorgt vanaf december voor de culturele programmering.  

Het gebouw ’t Web en zijn betekenis als multifunctioneel kunstzinnig centrum dreigde verloren te gaan voor de dorpsgemeenschap. Als reactie hierop ontstond in juli 2015 bij een aantal inwoners uit Bleiswijk het idee een oplossing te vinden voor 't Web, om te voorkomen dat dit pand verloren zou gaan voor de inwoners van Bleiswijk én ervoor te zorgen dat het pand beter gebruikt zou worden waarvoor het is bedoeld: ontmoetingen en cultuur.
Deze inwoners verenigden zich in de stichting Behoud ’t Web en gingen in gesprek met de gemeente. Vanaf 2016 is ook Bibliotheek Oostland gesprekspartner in dit proces. Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Behoud ’t Web hebben samen ambitieuze plannen ontwikkeld voor het gebouw ’t Web: 't Web wordt een sociaal-cultureel pand waar verschillende functies samenkomen, zoals de bibliotheek, culturele programmering en (oefen)ruimtes voor sociaal-culturele organisaties.

Culturele programmering

Op zaterdag 9 september droeg de gemeente ’t Web over aan Bibliotheek Oostland. Die overdracht was dus tevens de start van de nieuwe toekomst. Zo worden oefenruimtes betaalbaarder. Daarnaast worden vanaf deze winter met regelmaat films en optredens geprogrammeerd door de initiatiefnemers van Stichting Behoud ’t Web.