Het is als lid van de Bibliotheek Oostland mogelijk om in iedere Nederlandse bibliotheek materialen te lenen.
 

Per 1 januari 2016 is het onder de noemer ‘Gastlenen’ mogelijk om naast de Bibliotheek Oostland, ‘de thuisbibliotheek’, ook gebruik te maken van de materialen van een andere bibliotheek, ‘de gastbibliotheek’, bijvoorbeeld in de plaats waar u werkt, studeert of regelmatig komt. Hiervoor hoeft (uitgezonderd eventuele inschrijfkosten) niet extra te worden bijbetaald.

Let op: De thuisbibliotheek is altijd de bibliotheek in uw woonplaats.
 

Landelijk Gastlenen

Leden van de Bibliotheek Oostland met het standaard en het plus abonnement (zowel volwassenen als jeugd), kunnen met het gastlenen bij een andere bibliotheek lenen.

Hiervoor gelden de voorwaarden van de ‘gastbibliotheek’. Bij het eerste bezoek dient u een nieuw pasje aan te maken om hiermee in de ‘gastbibliotheek’ te lenen. Hiervoor wordt om uw legitimatie gevraagd.

Omgekeerd kunnen leden van andere bibliotheken, dankzij het gastlenen ook bij de Bibliotheek Oostland lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van het standaard lidmaatschap van de Bibliotheek Oostland. 

Aantal materialen
Op uw bibliotheekpas mag u in de Bibliotheek Oostland een vastgesteld aantal materialen lenen.
De materialen die u leent in de gastbibliotheek komen hier boven op. Hoeveel materialen dit zijn, hangt af van de gastbibliotheek die u kiest.

En wilt u bij meer bibliotheken gastlenen? Dat kan!
 

Bekijk de veelgestelde vragen over het landelijk gastlenen.
 

Intern Gastlenen

Leden van bibliotheek Oostland kunnen al geruime tijd (intern) gastlenen bij bibliotheken in Noord- en Zuid Holland, met uitzondering van Rotterdam, Delft.

Het aantal te lenen materialen bij intern gastlenen wordt opgeteld bij de materialen die in de eigen bibliotheek geleend zijn en kunnen worden teruggebracht in de bibliotheek in eigen gemeente of in één van de samenwerkende bibliotheken in Noord- of Zuid Holland.

De spelregels van het intern gastlenen

  • Controleer of de bibliotheek waar u wilt gaan lenen al meedoet met gastlenen.
  • De materialen die u leent in een andere bibliotheek, tellen bij het maximum van 10 materialen dat u mag lenen binnen het abonnement van onze bibliotheek.
  • Via 'mijn menu' op de computer of via de Wise app kunt u zien waar welke boeken geleend zijn.
  • De geleende materialen kunnen zowel bij de eigen als bij de andere bibliotheek teruggebracht worden.
  • Te laat met inleveren? De hoogte van het-te-laat geld wordt bepaald volgens de voorwaarden van de bibliotheek waar u de materialen inlevert. De informatie is meestal op de website van de bibliotheek te vinden.
  • Waar betaalt u het te-laat-geld? Het te-laat-geld betaalt u bij de bibliotheek waar u de boeken inlevert.
  • Bij het lenen van materialen uit een andere bibliotheek geldt het reglement van die bibliotheek. Hierin staat bijvoorbeeld de periode dat u iets leent en verlengmogelijkheden etc. Dit is te vinden op de website van de bibliotheek waar u materialen leent.
  • Werkt uw lenerspas van Bibliotheek Oostland niet bij de zelfservice van de andere bibliotheek in Noord- of Zuid-Holland? Dan kunt u in de andere bibliotheek naar de klantenservice gaan en vragen of de materialen op uw pas kunnen worden gezet.

Waar in Noord- en Zuid Holland?

De bibliotheek Oostland is deelnemer in het project '(intern) Gastlenen'. Dat betekent dat u in veel meer bibliotheken met uw bibliotheekpas terecht kunt. Bij het lenen van materialen gelden de regels van de gastbibliotheek die u bezoekt. Het aantal te lenen materialen in de gastbibliotheek wordt opgeteld bij de materialen die uit de eigen bibliotheek geleend zijn en kunnen terug worden gebracht in de bibliotheek in eigen gemeente of in één van de samenwerkende bibliotheken.