Gastlenen

Met je bibliotheekpas kun je, behalve bij je eigen vestiging, ook bij vrijwel alle andere bibliotheken in Nederland materialen lenen.

Let op: De thuisbibliotheek is altijd de bibliotheek in jouw woonplaats.

Landelijk lenen

Als lid van de Bibliotheek Oostland met een Standaard of het Plus abonnement (zowel volwassenen als jeugd), kun je ook materialen lenen bij vrijwel alle andere bibliotheek van Nederland.

Hiervoor gelden de voorwaarden van de 'gastbibliotheek’ waar je de materialen wilt lenen.

Omgekeerd kunnen leden van andere bibliotheken, dankzij het landelijk lenen ook bij de Bibliotheek Oostland lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van het Standaard lidmaatschap van de Bibliotheek Oostland.

Aantal materialen
Op jouw bibliotheekpas mag je in de Bibliotheek Oostland een vastgesteld aantal materialen lenen. De materialen die je leent in de gastbibliotheek komen hier boven op. Hoeveel materialen dit zijn, hangt af van de gastbibliotheek die je kiest.

En wil je bij meer bibliotheken gastlenen? Dat kan!

Gastlenen

Leden van de Bibliotheek Oostland kunnen gastlenen bij bibliotheken in Nederland die (nog) niet  zijn aangesloten op hetzelfde adminstratieve systeem. In dat geval krijg je in de gastbibliotheek een nieuw pasje waarmee je materialen kunt lenen en retourneren in die betreffende bibliotheek

De spelregels van het gastlenen

  • Controleer of de bibliotheek van je keuze meedoet aan landelijk lenen of gastlenen. De medewerker van de betreffende vestiging kan dit makkelijk nagaan door jouw bestaande pasje te controleren.
  • Via 'Mijn bibliotheek' op de computer of via de Wise app kun je zien waar welke boeken geleend zijn.
  • De geleende materialen moeten teruggebracht worden in de vestiging waar ze geleend zijn. 
  • Te laat met inleveren? De hoogte van het-te-laat geld wordt bepaald volgens de voorwaarden van de bibliotheek waar je de materialen geleend hebt. Deze informatie is meestal op de website van de betreffende bibliotheek te vinden.
  • Waar betaalt u het te-laat-geld? Het te-laat-geld betaalt  je bij de bibliotheek waar u de boeken inlevert.
  • Bij het lenen van materialen uit een andere bibliotheek geldt het reglement van die bibliotheek. Hierin staat bijvoorbeeld de periode dat je iets leent en verlengmogelijkheden etc. Dit is te vinden op de website van de bibliotheek waar je materialen leent.

Meest gestelde vragen

Wat is gastlenen?

Met een geldig Standaard of Plus abonnement van de Bibliotheek Oostland kunt u lenen bij bijjna alle andere bibliotheken in Nederland met uw eigen pas. Bij een klein aantal bibliotheken met een afwijkend administratief systeem, is het nodig om een nieuw pasje te laten maken. (Hier kunnen eventueel kosten voor berekend worden.) 

Is mijn abonnement geschikt voor gastlenen?

Het Standaard en het Plus lidmaatschap van de Bibliotheek Oostland geven toegang tot gastlenen. 

Hoe vraag ik gastlenen aan?

Neem bij jouw eerste bezoek aan de gastbibliotheek een geldig identiteitsbewijs en de bibliotheekpas van jouw eigen bibliotheek mee. Bij het informatiepunt in de vestiging kan de medewerker jouw pas op geldigheid controleren en verifieert jouw identiteit. Als dit in orde is, wordt een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor je aangemaakt. Hiermee kunt je meteen materialen lenen.

Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?

Nee, als je je abonnement beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Ik wil overstappen naar een ander abonnement bij mijn eigen bibliotheek. Kan ik dan nog blijven gastlenen?

Het Standaard en het Plus abonnement geven toegang tot gastlenen.

Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?

Zolang je lid blijft van de bibliotheek én jouw abonnement geschikt is voor gastlenen, hoef je niets te doen. Gastlenen wordt automatisch voor je verlengd. Sommige bibliotheken beëindigen een lidmaatschap als het lang niet meer gebruikt is. Dit kunt je navragen bij jouw gastbibliotheek.

Kan ik nu bij elke bibliotheek in Nederland gastlenen?

Je kunt gastlenen bij alle openbare bibliotheken in Nederland.

Mag ik in meerdere bibliotheken gastlenen?

Ja, je mag in meer gastbibliotheken gastlenen. Wel dien je je bij elk eerste bezoek aan een gastbibliotheek apart in te schrijven.

Wat kost het inschrijven van gastlenen?

In principe is gastlenen gratis. Informeer naar de situatie in de gastbibliotheek van jouw keuze.

Wat kost het lenen met gastlenen?

Veel materialen kun je gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik kan lenen met mijn gastlidmaatschap bij de gastbibliotheek?

Daarvoor ga je naar de website van jouw gastbibliotheek en kijkt daar naar Abonnementen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat u in jouw eigen thuisbibliotheek mag lenen.

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij mijn gastbibliotheek?

Ga naar de website van jouw gastbibliotheek en log daar in om deze informatie te bekijken.

Hoe lang mag ik de materialen lenen?

De periode dat je materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Je vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

Hoe kan ik bij de gastbibliotheek verlengen?

Dit kun je het beste even navragen bij jouw gastbibliotheek. Je vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

Hoe kan ik bij de gastbibliotheek reserveren?

Dit kun je het beste even navragen bij jouw gastbibliotheek. Je vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

Kan ik materialen in mijn eigen bibliotheek reserveren en ophalen in de gastbibliotheek, of omgekeerd?

Dit is niet mogelijk, je kunt materialen ophalen bij de bibliotheek waar je ze hebt gereserveerd.

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?

Dit is (nog) niet mogelijk, je moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar je ze hebt geleend. 

Kan ik ook voor de materialen uit de gastbibliotheek een inleverattentie krijgen?

Dit hangt af van de gastbibliotheek. Als de gastbibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, kun je dit aanvragen bij de gastbibliotheek.

Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?

Lever je boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van het te-laat-geld hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Hoe kan ik zien hoeveel te-laat-geld ik heb bij de gastbibliotheek?

Ga naar de website van jouw gastbibliotheek en log daar in om deze informatie te bekijken.

Kan ik betalen met de pas van mijn gastleenbibliotheek?

De bibliotheekpas is in principe niet bedoeld om mee te betalen. In jouw gastbibliotheek gelden de regels van die betreffende bibliotheek.

Kan ik in de gastbibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?

Nee, met gastlenen kun je alleen materialen lenen in de gastbibliotheek. Wil je activiteiten bijwonen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn, dan kun je deze natuurlijk wel bijwonen tegen het niet-ledentarief.

Ik ga verhuizen, hoe gaat dat met mijn gastleenabonnement?

Als je lid blijft van dezelfde bibliotheek, verandert er niets. Je moet uiteraard wel jouw nieuwe adres doorgeven. Als je lid wordt bij een andere bibliotheek, dan kun je daar weer een abonnement nemen dat recht op gastlenen geeft. Daarna kun je weer gastlenen bij jouw gastbibliotheek (je moet je daar wel opnieuw aanmelden).

Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?

Vul in het onderstaande zoekvenster de plaatsnaam of postcode in van de bibliotheek die je zoekt. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Je vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.

Zoek een Bibliotheek bij jou in de buurt