Nationale Voorleeslunch

2 oktober 2020, van 12:00 tot 14:30 | vestiging Pijnacker, Buurt & Zo / vestiging Nootdorp, CulturA & Zo

Kosten: Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is nodig voor 15 september a.s. via 015 – 3 699 699

Op 2 oktober a.s. organiseren we in Pijnacker-Nootdorp een voorleeslunch voor ouderen. Op meerdere locaties in onze gemeente kunnen ouderen tijdens een lunch luisteren naar een speciaal door Kees van Kooten geschreven verhaal. Bekende inwoners lezen het verhaal voor. Op het programma staat ook een muzikaal intermezzo. De voorleeslunch wordt georganiseerd met inachtneming van de RIVM-maatregelen vanwege het coronavirus.

Voorlezen voor ouderen is een prettige en verbindende activiteit. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. De voorleeslunch is een mooie gelegenheid voor ouderen om weer eens uit te gaan. Zeker in deze coronatijd is dit belangrijk!

De voorleeslunch wordt in Pijnacker-Nootdorp georganiseerd door Pieter van Foreest, SWOP, ouderenorganisaties KBO & PCOB en Bibliotheek Oostland. Deze partners haken met dit lokale initiatief aan bij de Nationale Voorleeslunch, die de landelijke Leescoalitie al enkele jaren organiseert.

Meerdere locaties

Het voorlezen vindt op 2 oktober a.s. plaats op meerdere locaties, zoals in CulturA & Zo in Nootdorp, in Buurt & Zo in Pijnacker en de welzijncentra van SWOP in Keijzershof en de Kiezel. Pieter van Foreest organiseert ook interne voorleeslunches voor bewoners van Veenhage in Nootdorp en Weidevogelhof in Pijnacker. De RIVM-maatregelen vanwege het coronavirus, die in oktober a.s. gelden, worden bij alle lunches gevolgd.

Mocht u niet naar een van deze locaties kunnen komen, dan bestaat ook de mogelijkheid dat iemand bij u thuis persoonlijk het verhaal komt voorlezen. Uiteraard op afspraak!
Wie de verhalen komen voorlezen is nog een verrassing. Binnenkort maken we daar meer over bekend.

Het programma voor alle locaties is:

• 11:30 uur Inloop van de deelnemers
  • 12:00 uur Welkomswoord.
  • 12:15 uur Een bekende inwoner leest het verhaal van Kees van Kooten voor.
  • 12:45 uur U kunt genieten van een goed verzorgde lunch.
  • 13:30 uur Een muzikaal intermezzo, verzorgd door muzikale talenten uit onze gemeente.

Deelname aan dit programma is gratis voor ouderen.

Ook op TV

Kees van Kooten leest het verhaal op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, zelf om 12.00 uur voor bij Omroep MAX op NPO1. Zo zorgen we er voor dat zoveel mogelijk ouderen worden voorgelezen, ook als ze hun huis moeilijk uit kunnen.

Kees van Kooten (1941) is vooral bekend vanwege de legendarische TV-programma’s van Koot en Bie. Als schrijver debuteerde hij in 1968 met Treitertrends, korte stukken waarin modieuze typen worden ontmaskerd en geparodieerd. Naast zijn gave voor satirisch werk schreef hij ook autobiografisch proza. Van Kooten nam in 2004 de Gouden Ganzenveer in ontvangst voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur. In 2013 schreef Kees van Kooten het Boekenweekgeschenk De verrekijker. In maart 2020 verscheen zijn bundel 575 Haikoots.

Aanmelden voor deelname

Bent u een oudere en wilt u graag deelnemen aan de voorleeslunches in Pijnacker-Nootdorp? Geeft u zich dan voor 15 september a.s. telefonisch op via telefoonnummer 015 – 3 699 699 of via het emailadres pijnacker-nootdorp_ouderendag@ouderenfonds.nl. Vermeld met hoeveel personen uit één huishouden u aanwezig wilt zijn en welke locatie uw voorkeur heeft. Wilt u liever, dat iemand het verhaal bij u thuis komt voorlezen, dan kunt u dit apart aangeven.

Wil je meehelpen?

Wil je als vrijwilliger meehelpen bij de voorleeslunches op de verschillende locaties of thuis bij een oudere gaan voorlezen? Geef je dan spoedig op via telefoonnummer 015 – 3 699 699 of via het emailadres
pijnacker-nootdorp_ouderendag@ouderenfonds.nl. Wij kunnen jouw hulp heel goed gebruiken. Ook sponsoren nodigen wij graag uit een bijdrage te leveren aan de organisatie van de voorleeslunches.

Muzikaal talent?

Speel je piano, gitaar, fluit, orgel of een ander instrument en vind je het leuk het muzikaal intermezzo tijdens een voorleeslunch te verzorgen? Of wil je als muziekschool een mini-optreden verzorgen? Laat het ons weten en grijp deze kans voor jouw persoonlijk mini-concert. Bel 015 – 3 699 699 of mail pijnacker-nootdorp_ouderendag@ouderenfonds.nl.