Lezing "Jager-verzamelaars in het Maasmondgebied" door archeoloog Jurrien Moree

26 oktober 2023, van 20:00 tot 22:00 | vestiging Berkel en Rodenrijs

Kosten: 2,50 euro | Gratis voor leden Historische verenigingen in Oostland

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Daarom hebben we op donderdag 26 oktober de archeoloog Jurrien Moree, van Archeologie Rotterdam uitgenodigd. Hij komt een lezing geven over de bijzondere vondsten van jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. De oudste zijn tienduizenden jaren oud, de jongste nog altijd zo’n 8.000 jaar. De vondsten zijn onder andere gedaan in Bergschenhoek, de Noordzee en de Maasvlakte

Jurrien vertelt onder meer over het onderzoek naar het oudste grafveldje van Nederland, in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Hier zijn graven gevonden die meer dan 9000 jaar oud zijn. Ze lagen in de top van een rivierduin die oorspronkelijk meer dan tien meter hoog was. Tegenwoordig ligt het duin, afgedekt door jongere sedimenten, onder de grond verborgen. Na het onderzoek is op deze plek een tramremise gebouwd. Uiteraard komen ook vondsten uit Lansingerland aan bod. Een bijzonder voorbeeld is het vis- en jachtkampje dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw nabij de Hoeksekade in Bergschenhoek is opgegraven.

Veel vondsten uit de lezing zijn terug te zien in een filmpje dat Carolien Bijvoet in opdracht van Archeologie Rotterdam heeft gemaakt over de tijd van de jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. Het filmpje wordt na de lezing vertoond.

Meld je aan voor het bijwonen van deze lezing via onze kaartverkoop knop. Kaarten kosten €2,50 per persoon. Wanneer je lid bent van een van de historische verenigingen in Oostland is de lezing gratis. Voor zo'n vrijkaart kun je terecht in een van onze vestigingen. 

Kaartverkoop