Internationale vrouwendag: Lezing over cultuurverschillen door Ilaaf Al-Saidi

8 maart 2023, van 10:00 tot 11:30 | vestiging Berkel en Rodenrijs

Kosten: Gratis toegang | aanmelden wel nodig

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

8 maart is dé dag die in het teken staat van vrouwen. Het is de Internationale Vrouwendag! Om vrouwen over de hele wereld, en ook in je eigen land een hart onder de riem te steken, te leren van elkaar of om het gewoon fijn te hebben met elkaar, zijn er rondom Internationale Vrouwendag elk jaar verschillende evenementen.

Ilaaf Al-Saidi, columnist en spreker met Iraakse roots, geeft op woensdagochtend 8 maart een lezing in vestiging Berkel en Rodenrijs over opgroeien in meerdere culturen en hoe je omgaat met cultuurverschillen. Door haar brede loopbaan bij verschillende organisaties, waaronder Defensie en de politie, heeft ze veel gezien en meegemaakt. Als ervaringsdeskundige op het gebied van cultuur, diversiteit en inclusie geeft ze nieuwe inzichten.

Aanmelden voor de lezing over cultuurverschillen door Ilaaf Al-Saidi

Over Ilaaf Al-Saidi

Ilaaf Al-Saidi groeide op in drie culturen en spreekt vijf talen. Waar ze ook werkte, in de entertainment, horeca, onderwijs, Defensie en de politie, merkte ze de cultuurverschillen en het onbegrip dat hierdoor ontstaat. En juist het onbegrip wil zij laten verdwijnen! Haar missie is duidelijk: “bruggen bouwen tussen mensen, want we lijken meer op elkaar dan we denken”.

Doordat Ilaaf is opgegroeid in meerdere culturen, had ze al gauw door dat verschillen voor frictie kunnen zorgen. Als voorbeeld geeft ze deze situatie op school: “Als ik werd aangesproken door mijn ouders, mocht ik geen oogcontact maken. Als ik de volgende dag door de juf werd aangesproken, werd ze heel boos. Ik maakte namelijk geen oogcontact. ‘’Kijk naar me als ik tegen je praat!’’ Dat was zó verwarrend voor mij, want ik deed het juist uit respect”.

Toen Ilaaf haar motorrijbewijs haalde en twee motoren kocht, zorgde dat bij veel mensen voor verbazing. “Goh, ik wist niet dat Arabische vrouwen op een motor mogen rijden.” Ze vindt zulke opmerkingen hilarisch. Zelf is ze namelijk tussen de boeren opgegroeid in het Groningse dorp Sauwerd.

Met veel humor vertelt Ilaaf over opgroeien in meerdere culturen. Hoe ga je om met cultuurverschillen en in hoeverre moet je je aanpassen aan de rest? Tussendoor geeft Ilaaf tips en tricks waardoor we elkaar beter gaan begrijpen.