Pijnacker: Schrijf- en herstelcursus 'Kom op verhaal'

16 september 2017, van 13:00 tot 16:00 | Buurt & Zo

Kosten: Gratis cursus, wel graag vooraf aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Deze cursus van Stichting Ypsilon is speciaal voor naasten van mensen met een ernstige psychische aandoening. Wil je zelf eens centraal staan in plaats van je zieke naaste: uitblazen, bijkomen en je verloren krachten hervinden? Deze cursus helpt daarbij! In vier bijeenkomsten schrijven en delen de deelnemers hun levensverhaal. Onder begeleiding brengen ze al schrijvende hun ervaringen en keerpunten in kaart, en werken deze uit om te begrijpen wat er nu precies veranderde in een bepaalde fase. De mantelzorger staat hierbij centraal.

Wil je uitblazen, bijkomen en je verloren krachten hervinden? Zelf eens centraal staan in plaats van je zieke familielid of de hulpverlening? De cursus ‘Kom op verhaal’ helpt je daarbij!

Onder het motto ‘Kom op verhaal’ schrijf je (delen van) je levensverhaal. Je brengt sleutelervaringen en keerpunten in kaart, die je onder begeleiding uitwerkt om te begrijpen wat er nu precies veranderde in een bepaalde fase:

  • Wat maakte dat die ervaring bij jou leidde tot een omslag?
  • Wat was de rol van familie, vrienden, naasten en collega's?
  • Wat was de rol van de hulpverlener?
  • Welke rol heb je vervuld, welke rol vervul je nu en welke rol wil je in de toekomst op je nemen en welke niet?
  • Welke krachten heb je, welke krachten had je in het verleden en hoe kan je jouw krachten in de toekomst versterken?

En dat alles onder deskundige en bezielende begeleiding. Het doel van de cursus is bewustwording en empowerment. Het gaat om creatieve uitingen, niet om de techniek. De familieleden die vorige jaar aan de cursus deelnamen waren razend enthousiast, zij gaven cijfers variërend van 8,6 tot 9,2.

Wie

De cursus staat open voor alle familieleden (ouders, broers/zussen, kinderen-van) en wordt geleid door een zeer ervaren trainer/schrijfdocent: Monique Engelbertink van www.ervaringsverhalen.nl of Sandra Frölich van www.schrijfkompas.nl.

Wanneer

In vier bijeenkomsten schrijven en delen de deelnemers hun levensverhaal. Onder begeleiding brengen ze al schrijvende hun ervaringen en keerpunten in kaart, en werken deze uit om te begrijpen wat er nu precies veranderde in een bepaalde fase. De mantelzorger staat hierbij centraal.

Data:

  • Zaterdag 16 september 2017 - 13.00 – 16.00 uur
  • Zaterdag 30 september 2017 - 13.00 – 16.00 uur
  • Zaterdag 14 oktober 2017 - 13.00 – 16.00 uur
  • Zaterdag 28 oktober 2017 - 13.00 – 16.00 uur

Persoonlijk naslagwerk

De deelnemers ontvangen na afloop van elke bijeenkomst een hand-out met daarin een overzicht van de oefeningen uit de betreffende bijeenkomst, thuisopdrachten en eventueel relevante literatuur/achtergrondinformatie. Tezamen met hun eigen teksten vormen deze hand-outs een persoonlijk naslagwerk, waarmee de deelnemers na afloop van de cursus desgewenst zelfstandig verder kunnen schrijven.

Cursus is gratis. Wel vragen wij u om zich van te voren aan te melden bij info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl of n.vaneck@bibliotheekoostland.nl